Sortides

El proper dia 5 de Febrer els alumnes de 4t de l’IES Joan Puig i ferreter anem:

  • Colònia Sedó d’Esparrequera

La visita possibilita el coneixement de l’estructura i el funcionament d’una colònia industrial. La seva gran turbina, del segle XIX, de 1.400 CV, que donava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, permet treballar tecnològicament l’aprofitament hidràulic. A la sala de la turbina es pot veure la maqueta de la colònia on s’explica la seva història a través d’un muntatge de llum i so, la turbina de grans dimensions i un audiovisual tridimensional que es projecta dins el tub de conducció d’aigua de la turbina. El recorregut pel soterrani del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera mostra les galeries de la primitiva i desapareguda turbina de 1881. El funcionament d’una minicentral hidroelèctrica ajuda a entendre el sistema d’aprofitament de l’energia hidràulica. Un passeig per l’exterior ens permet visitar l’aqüeducte i explicar els antics espais fabrils i les dependències actuals de l’àrea industrial i observar l’exterior de la casa dels Sedó i les xemeneies. Tots aquests elements –juntament amb les cases obreres actualment en obres– permeten copsar la vida social i el procés productiu d’una colònia industrial.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/K3dqWSIQ158" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

       http://www.mnactec.cat/informacio.php

El mNACTEC manté una línia continuada d’activitats relacionades amb l’energia del Sol. Dins els seus plans estratègics va apostar per la instal·lació de la Façana Fotovoltaica (una de les més grans d’Europa dins un nucli urbà) .


Alguns dels objectes interactius es permetran saber com hem aprofitat el Sol per mesurar el temps: els rellotges solars i els calendaris solars. També podrem saber per què l’orientació del Sol varia al llarg de l’any o com s’obtenen els colors de l’arc de Sant Martí i farem servir aparells per mesurar la insolació i la radiació diàries.
L’objecte estrella de La terrassa del Sol és el reflector solar Scheffler de grans dimensions, l’únic reflector d’aquestes característiques a Catalunya, que permet cuinar per a moltes persones. El reflector té una superfície reflectora de 8 m² i conforma una el·lipse de 3,8 x 2,8 m. Aquest objecte ha estat instal·lat gràcies a la donació i col·laboració de la Fundació Terra.http://www.mnactec.cat/expo/la_terrassa_del_sol.htmlFaçana fotovoltàica

La façana està formada per panells solars, amb cèl·lules fotovoltàiques, que produeixen electricitat. El corrent generat és CC i mitjançant un ondulador es transforma en CA.

La façana produeix 42 MWh per any.

El museu de la ciència i la tècnica de terrassa: un edifici singular

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/JuVepT853Ck" width="425" height="350" wmode="transparent" /]