La transsexualitat es podria definir com una manifestació sociopsicològica de l’ésser humà, en què l’individu sent que el seu sexe biològic no correspon amb el seu sexe cerebral. La persona pot, si sent el desig, començar una “transició”, durant la qual canviarà tant el seu aspecte físic com la seva identitat.

Bandera de l'orgull transgènere (ambienteg.com)

Bandera de l’orgull transgènere (ambienteg.com)

Aquesta transició física, al contrari del que pensa la gent, no només es tracta d’una cirurgia de reassignació genital; també es compon per una teràpia hormonal (TH), que consisteix a baixar els índexs de l’hormona predominant del sexe biològic (testosterona en els homes biològics i estrògens i progesterona en la dona biològica) i pujant el de les hormones del sexe “contrari”.

Aquest procés té un major efecte en els homes transsexuals (“DaH” o “de dona a home”), ja que els efectes produïts per la testosterona en els cossos de les dones transsexuals (“HaD” o “d’home a dona”) són pràcticament irremeiables. Per tant, les transsexuals es realitzen moltes vegades cirurgies addicionals per a eliminar els caràcters que la testosterona va crear als seus cossos (nou i cordes vocals, forma del nas i de la cara, etc.). Per tant, és més efectiu en els individus DaH, ja que transforma el cos pràcticament en el d’un home biològic (amb excepció dels pits, que no desapareixen).

A les dones transsexuals, entre altres efectes, la TH els hi fa créixer pits (d’una mida normalment poc important), els hi torna la pell més fina, canvia la distribució del greix corporal, canvia l’olor de la suor…

Als homes transsexuals, entre altres efectes, la TH els hi fa la veu més greu i els hi fa créixer la nou, facilita el creixement muscular, apareix pèl corporal, canvia la distribució del greix corporal, canvia l’olor de la suor…

La transsexualitat és considerada per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) com una patologia o trastorn, però no pel fet de ser transsexual, sinó que es diu que ho és pels efectes mentals (com depressions i ansietats) que es poden relacionar amb aquesta desgraciada equivocació de la natura.

Per acabar, cal recalcar que la orientació sexual no té cap relació directa amb el fet d’ésser transsexual.