Mite de Tereu, Procne i Filomela

procne-y-filomela

El mite de Tereu, Procne i Filomela tracta sobre un matrimoni format per Tereu i Procne.  Després d’un temps d’estar allunyada de la seva família, Procne trobava a faltar la seva germana Filomela. Un dia va demanar al seu marit que anés a Atenes i li portés la seva germana. El marit va voler complaure-la i va embarcar-se en un vaixell. Quan va arribar-hi, va veure el seu sogre i la seva cunyada, de la qual va quedar ple d’amor i de desig per posseir-la.

Va arribar el dia de la tornada a palau. Van pujar al vaixell i en arribar al litoral, Tereu porta Filomela enmig del bosc a un estable, on la noia molt espantada plorava. Ell va declarar-li el seu desig desenfrenat i ella va reaccionar d’una manera molt diferent al que ell esperava; li va dir que era una barbaritat per part seva i que un dia pagaria el càstig d’aquella violació, ja que ella ho explicaria a tothom. L’home molt enfurit va decidir tallar-li la llengua amb una espasa.

Tereu, després de tot això, va tornar a palau i va dir a la seva dona que la seva germana era morta. Així va passar un any i Filomela continuava tancada en aquell estable, va intentar de tot fins que un dia se li va ocórrer enviar un brodat a la seva germana tot explicant-li el succeït. Procne la va rebre i consumida en un sentiment de ràbia i tristesa va planejar la seva venjança.

El dia en l’època de les festes de Bacus (déu del vi) va endinsar-se en el bosc amb una javelina a la mà, en rescat de la seva germana. Quan la trobà tornaren a palau i ella continuà la seva venjança. Va agafar el seu fill, Itis, el va matar i el va cuinar pel seu marit. En el moment que Tereu està dinant s’assabenta que és el seu fill i empès pel dolor i la venjança, persegueix Procne i Filomela però elles tenen ales i convertides ja en rossinyol i oreneta fugen. Amb tot això Tereu també es transformà en ocell: una puput.

← Article previ

Article següent →

2 Comentaris

  1. Silvia Fernandez

    Em sembla que tots en aquest mite tenen la seva part de culpabilitat. Una de la part del mite fa referència a la violència de gènere, on Tereu es creu que té dret a poder fer el que vulgui , i a tractar a Filomela com vulgui, apropiant-se d’ella.
    Inclinant-me sobre el tema de la violència de gènere, tinc molt a dir.
    Avui dia, trobem micromachismes a tot arreu, i hi ha una desigualtat enorme entre els diferents sexes, i aquest mite, desgraciadament reflecteix la realitat d’avui en dia i al llarg de l’historia.

  2. Crec que aquest és un dels mites més violents que he llegit. La veritat és que no sé molt bé el significat d’aquest mite, és a dir, no sé el que vol representar. Tots els mites volen dir alguna cosa a qui els llegeix, és més o menys com una fàbula, però sense animals. Un mite vol ensenyar-nos alguna cosa, però la veritat és que no entenc aquest. Sé que es sobre la venjança, però no m’ha quedat gaire clar l’objectiu final, per això, jo cambiaria el final, demostrant d’alguna manera que la venjança no és sinónim de la justícia.

Deixa un comentari