Anàlisi d’obra: Violació de Filomela

filomelaAutor: Antonio Tempesta

 Data: 1606 (Itàlia)

Localització actual: Los Ángeles ( Museu d’Art)

Tipologia: Pintura

Tema principal: Violació de Filomela

Temàtica sexual: Violació

Personatges: Filomela i Tereu

Webgrafia: wiquipèdia

Observacions: Van passar cinc tardors i Procne va suplicar al seu marit, invocant el seu amor perquè li concedís la companyia de la seva germana Filomela. Tereu es va afanyar a viatjar. I en això estava quan va aparèixer la bella Filomela enmig de la junta. Contemplant en aquest moment Tereu va quedar “consumit d’amor”. Va pensar corrompre-mitjançant regals, ha considerat perdre el seu regne en l’esforç i va sentir que valia la pena fins i tot entrar en guerra per ella. Llavors, va fingir preocupació per la seva esposa i va accelerar els preparatius del viatge al costat de Filomela. Filomela, inconscient del seu destí, va suplicar al seu pare que li permetés visitar la seva germana, besant i abraçant  Pandión, imatge que només va aconseguir inflamar encara més la imaginació de Tereu. El rei d’Atenes va accedir, fent jurar a Tereu que tindria cura de la integritat de la seva filla i que la faria tornar com més aviat. Mentre s’allunyaven al vaixell, Tereu “amb prou feines podia controlar el seu bàrbar desig”. De manera que, en desembarcar, el traci va portar a la donzella a una solitària casa situada en un bosc espès. Allà la terroritzada Filomela va comprendre finalment que alguna cosa estava malament, mentre cridava en va a la seva germana. En ser violada per Tereu, Filomela es va resistir amb forces, alhora que cridava insultant i tirant-li en cara les seves accions al traci, anunciant que proclamaria el que ha passat davant del món. Intimidat i iracund per les paraules de Filomela, Tereu tom la seva espasa, davant la qual la donzella va oferir el coll. Però en canvi el traci va procedir a prendre la llengua de la noia amb una tenalla i tallar-la, deixant a Filomela plena de sang a terra. “I es diu que, després d’aquest crim, el monstre la va violar de nou” afegeix Ovidi.

← Article previ

Article següent →

2 Comentaris

  1. El mite podría ser perfectament la història de moltes dones avui en dia , és molt interessant el que diu al mite: Tereu “amb prou feines podia controlar el seu bàrbar desig”. això es totalment cert , els homes que fan cosses aixì , ho fan per satisfaer les seves necesitats sexuals, desgraciadament .

  2. L’obra m’ha semblat preciosa, quan l’he vist, sabia que es tractava del mite de Tereu, Procne i Filomela, però no sabia quina escena del mite era la que hi ha a la pintura. Quan he llegit que és el moment de la violació, m’he quedat sorpresa. Des de fora es veu una obra preciosa, i després resulta que representa una violació. El que més m’ha sorprès ha sigut això, que com una obra tan bonica pugui representar alguna cosa tan lletja com la violació.

Deixa un comentari