CUINA 10-11

FEM MELMELADA DE TOMATA VERDA I MADURA
Hem collit les tomates de l’hort i n’hem fet melmelada que tastarem el dia de la castanyada. 

Atributs i propietats nutricionals:

El tomàquet és un aliment poc energètic que aporta només 20 calories per 100 grams. El seu component majoritari és l’aigua, seguit dels hidrats de carboni.
Es considera una fruita-hortalissa, ja que la seva aportació de sucres simples és superior al d’altres verdures, el que li confereix un lleuger sabor dolç. I com en aquest cas Com hi afegim sucre per fer la melmelada, el valor calòric d’aquest producte es dispara
És una font interessant de fibra, minerals com el potassi i el fòsfor, i de vitamines, entre les quals destaquen la C, E, provitamina A i vitamines del grup B, especialment B1 i niacina o B3. A més, presenta un alt contingut en carotens com el licopè, pigment natural que aporta al tomàquet el seu color vermell característic.

Ingredients:

3 Kg de tomates ( verdes i madures )

1,5 kg de sucre

Unes gotes de llimona.

Preparació:

Escaldem les tomates per poder-les pelar millor.

Les xafem ben xafades i traíem les llavors que puguem.

Ho posem a coure, quan bull hi afegim el sucre. Anem remenant i deixem bullir més o menys una hora, fins que queda una textura melosa.

Posem la melmelada en pots , que hem escaldat abans, i la posem a bullir al bany maria.

centre-072

centre-077

centre-064

CODONYAT 

Atributs i propietats nutricionals:

El codony és una fruita amb un escàs contingut de sucres, i per tant una baixa aportació calòrica. L’inconvenient que presenta és que en la majoria de les ocasions es consumeix en forma de codonyat, que porta addicionat sucre, de manera que el valor calòric d’aquest producte es dispara. Del seu contingut nutritiu a penes destaquen vitamines i minerals, excepte el potassi i quantitats discretes de vitamina C.. Les propietats saludables del codony es deuen a la seva abundància en fibra (pectina i mucílags) i tanins, substàncies que li confereixen la seva propietat astringent per excel·lència. El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl.lula.

Recepta

– 750 g de sucre

– 1 Kg de codonys

PROCÉS:

– Rentem bé els codonys.

– Els pelem i traíem el cor. El cor el posem a bullir amb una mica d’aigua.

– Tallem els codonys en trossos molt petits.

– Agafem una olla, hi posem l’aigua on han bullit els cors, hi afegim el sucre, i els codonys tallats.

Deixem que bulleixi a foc lent més o menys 1h.

El posem en una safata i el fiquem a la nevera a reposar durant 2 dies.

Quan vulgueu ja ens el podem menjar.

Exquisit: una torrada, amb una llesca de formatge fresc, per sobre un tall de codonyat, i unes anous…. per llepar-se els dits !!!!

depana-037depana-038


depana-042

 

 

 

 

 

 

depana-043

ROVELLONS AMB OLI I VINAGRE 

Atributs i propietats nutricionals:

Com a bolet que és, està constituït principalment per aigua, fibra, vitamines i minerals. No aporten gens de greix i pocs hidrats de carboni. . A més, els bolets són una de les poques fonts, no marines, de iode. Són beneficiosos també pel seu contingut en fòsfor, necessari per la formació d’ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, la qual afavoreix una correcta absorció del calci

Recepta

Ingredients:

– 1 kg de rovellons petits-

– sal

– pebre

– oli d’oliva

– vinagre de mòdena

Netegem amb una mica d’aigua els bolets, per treure bé la terra.

Els tallem si cal. Els posem amb aigua bullint, uns cinc minuts. Els escorrem i els deixem refredar. Els amanim amb una mica de pebre, els fiquem amb pots i  afegim meitat oli i meitat vinagre fins omplir el pot , els tanquem ben tancats i els posem al bany Maria. Els deixem reposar uns mesos i que bons per fer un bon aperitiu!!!

rovellons-022rovellons-2rovellons

XAROP DE MORES 

Atributs i propietats nutricionals:

Com la majoria de les fruites, les mores són font de sals minerals i vitamines, constituint així un important aporti nutricional que podria incloure’s en qualsevol tipus de dieta.

Les mores són fruites de baix valor calòric a causa del seu escàs aporti d’hidrats de carboni .

Són especialment riques en vitamina C , contenint quantitats fins i tot majors que les d’alguns cítrics. També són molt riques en vitamina A, així com en potasi, aportant a més, fibra alimentària.

Recepta.

 

Ingredients:

Mig kg de sure,

1 kg de mores,

 

Hem rentat les mores, ben netes. Les  passem  per la batedora , colem  el suc amb una escorredora  i el posem a bullir en una cassola.

Hi afegim el sucre i deixem bullir una mitja hora.

Deixem refredar i ho posem en pots a la nevera.

Quan mengem iogurt o flam hi afegim un rajolí de xarop de mora i ummmm què bo!

xarop-005xarop-010xarop-018

 

COMPOTA DE POMA

Atributs i propietats nutricionals:

La poma és rica en pectina ,sucres ( fructosa, glucosa i sacarosa ) i vitamina C, amb fibra, calci, ferro, magnesi, potassi….

També té propietats medicinals, en ser suaument laxant ajuda en alguns desarreglos intestinals. ( sorbitol )
.

Recepta.

Ingredients:

1 kg de pomes sense pell ni cor
30 ml d’aigua
150 g sucre

Rentem i pelem les pomes i els traiem el cor. Les tallem a trossos no gaire petits i les posem, amb l’aigua, el sucre , en un cassó tapat. El foc ha d’estar ben baix, perquè deixin anar el seu suc i no es cremin. Al cap de 30 minuts, destapem, posem el foc més fort i remenem amb una espàtula. Quan veiem que la poma ja és cuita, tanquem el foc.

La deixem refredar i la guardem a la nevera…

panellets-010panellets-015

PANELLETS 

Atributs i propietats nutricionals:

L’atmella és rica en calci, vitamina E i proteïnes. ( i és la base dels panellets )

Recepta:

Massa dels panellets

Hem rentat les trumfes i els moniatos i els hem pelat

Després els hem tallat en trossos petits i els hem ficat

en una cassola amb una mica d’ aigua per bullir.

Una vegada han bullit els hem batut en una cassola gran.

Després hem posat a la massa farina d’ametlla i sucre

barregem bé , i deixem reposar fins l’endemà.panellets-0331

Separem una part de la massa i posem coco; barregem bé.

En un altra part xocolata i ben remenat.

Panellets:

Al dia següent hem agafat una cullereta de massa de panellets per fer una bola petita.

Per acabar hem decorat uns quants amb cireres i uns altres amb coco, ametlla, avellanes.

Finalment els posem al forn durant 10 a 12 minuts.

panellets-0461panellets-049panellets-061panellets-067

XOCOLATA DESFETA 

Atributs i propietats nutricionals:

.El cacau conté més quantitat de polifenols (també dits flavonols) per pes que qualsevol altre aliment.  Els flavonols tenen propietats protectores pel sistema cardiovascular. Són uns antioxidants que tenen propietats anti-inflamatòries i relaxants vasculars. Alguns estudis han demostrat que els flavonols poden abaixar la tensió arterial,  protegir el sistema vascular dels efectes del colesterol i limitar la degeneració de les neurones.

També és una font important de minerals com el magnesi, fòsfor, ferro i zinc. Els experts recomanen prendre uns 20 grams de xocolata negra al dia  gràcies a les seves propietats beneficioses per la salut.

Recepta.

Ingredients:

3 l de llet

1,5 kg de xocolata en pols

150g de mantega

Procediment:

Desfem la xocolata en llet freda mentre es posa a bullir en una cassola la resta.

Un cop bull la llet hi afegim la xocolata desfeta remenant continuament .

Posem la mantega i si el volem més dolç hi afegim sucre.

Remenem fins que sigui espès.

Ja ens el podem menjar, QUÈ BO !!!!

xoc1

xoc2-028

xoc3031xoc4030

 

FEM MANDONGO

El mandongo és l’elaboració de productes de la matança del porc, com per exemple la llongonissa, la botifarra blanca, la botifarra negra i la secallona i els xoriços; què és el que nosaltres fem avui.

Per fer tots aquests productes es necessita: budells del mateix porc que es netegen amb sal i llimona .

La carn del porc es tritura amb una màquina i després la mandonguera la barreja amb sal i pebre.

Era una feina molt dura , de bon matí es matava el porc, després calia pela’l amb aigua bullint, en acabar s’havia d’obrir i treure totes les peces, destriar les carns, triutar-les, embotir la carn, i alguns productes bullir-los, com la botifarra negra, el bull d’ou .. s’acabava ben entrada la nit;


COGNES
FARCIT De CARNAVAL 

Atributs i propietats nutricionals :

Aliment molt nutritiu. És una bona font de proteïnes , a més de contenir hidrats de carboni complexes i greixos, tant saturats com insaturats. És, per tant, un aliment molt energètic que aporta gran diversitat de nutrients. Dins d’una alimentació variada i equilibrada, el seu consum ocasional és totalment aconsellat.

INGREDIENTS :

300g de panxeta de porc.

300g de cap de llom de porc.

Mosses.

Sal i pebre.

Panses amb remull.

Pa

6 ous.

Un fil i una agulla.

I si és vol all i julivert o arròs.

PROCÉS :

Primer de tot es netegen les mosses ( budells amples) ben netes.

Posem el pa tallat molt fi, amb els ous , i barregem.

Tallem la carn i la panxeta amb trossos ben petits; ho barregem amb els ous, el pa i les panses ; ho amanim amb sal i pebre.

Un cop ben barrejat ho fiquem dins les mosses, cosim bé perquè no pugui sortir.

Ho posem a bullir en una olla amb abundant aigua durant una hora i mitja aproximadament.

Es pot menjar així freda com un embotit o bé fregida a la paella amb una mica d’oli

Video:




farcit-088

farcit-0722

farcit-0811

farcit-045

farcit-058

 

FONDUE DE XOCOLATA AMB MADUIXOTS

Atributs i propietats nutricionals :

Xocolata

Conté : fòsfor, ferro, potasi, calci, vitamina I, tiamina i riboflavina, cafeïna, teobromina , tanins; i magnesi (fonamental per obtenir energia).

• Aporta ferro (per a produir hemoglobina i transportar oxigen).

• És ric en antioxidants naturals.

Conté niacina (vitamina B3) que participa en gran nombre de processos metabòlics per a produir energia en l’organisme.

• Conté teobromina i cafeïna que estimulen el sistema nerviós central, i actuen com a diurètics.

Maduixots

Ës una fruita que aporta poques calories i el component més abundant, després de l’aigua, són els hidrats de carboni (fructosa, glucosa i xilitol). Destaca la seva aportació de fibra, que millora el trànsit intestinal.

Són molt bona font de vitamina C i àcid cítric (d’acció desinfectant i alcalinitzant de l’orina, potencia l’acció de la vitamina C), àcid salicílic (d’acció antiinflamatòria i anticoagulant), àcid màlic i oxàlic, potassi i en menor proporció contenen vitamina E, que intervé en l’estabilitat de les cèl·lules sanguínies.

La vitamina C té acció antioxidant, igual que la vitamina E i els flavonoides , pigments vegetals que li confereixen a aquestes fruites el seu color característic. La vitamina C intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents, glòbuls vermells i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments i la resistència a les infeccions.

INGREDIENTS :

2 Kg de maduixots.

2 rajoles de 150g de xocolata negra per fondre .

Mantega

Ratlladura de taronja.

PROCÉS :

Primer de tot es netegen ben nets els maduixots, es treuen les fulles verdes i si són molt grossos els partim en quatre trossos.

Posem  un bon tall de mantega en un cassó al foc, trenquem les rajoles de xocolata i els afegim .

Remenem fins que quedi com una crema , hi afegim la ratlladura de taronja o llimona si ens agrada.

Ho trèiem del foc,  i ja podem sucar-hi els maduixots; ummmm què bo !!!

abri-instru-066abri-instru-072


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

abri-instru-083abri-instru-092

MELMELADA DE MADUIXA 

Com que hem collit moltes maduixes a l’hort hem decidit fer-ne melmelada.

Ingredients:

-2 kg de maduixes.

– Un quilo de sucre.

Primer hem rentat i tallat les maduixes a trossets petits i  les hem posades dins l’olla , i em afegit  el sucre (sense aigua). Les hem deixat bullir  una hora i després les hem fet refredar. i aquet matí l’hem posada en pots.

Tenen molt bona pinta!!!

CARAGOLS  

INGREDIENTS :

2 Kg de carasgols.

Sal

Pebre

PROCÉS :

Primer de tot es netegen ben nets els caragols; després els posem a coure en una paella de ferro, hi afegim sal i els deixem coure amb la seva baba ; els anem remenant , afegim sal; quan ja ha desaparegut la baba, els deixem fregir una mica amb un rajolí d’oli, hi posem el pebre ; tornem a remenar i ja els podrem servir.

caragols

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *