CUINA 12-13

SAMFAINA DE CARBASSÓ 

Aprofitant els carbassons que hem baixat del nostre hort, avui farem samfaina

 

Ingredients:

1/5 k de carbassons

¾  k de tomates madures

1 Ceba grossa

2 Grans d’all

1 Got d’oli d’oliva

Pebre negre mòlt

Sal

Passos:

1 Tallar  les puntes als carbassons i fes-los a daus.

2. Pela les tomates, eliminant les llavors i trosseja-les.

3. Fes la ceba a la juliana i pica molt menuts els alls.

4. Escalfa l’oli d’oliva en una cassola i sofregeix la ceba i l’all a foc suau durant

4 minuts. Incorpora la tomata i sofregeix-ho tot durant 10 minuts més.

5. Afegeix el carbassó, assaona  la samfaina i fes un tomb a tot plegat.

6. Tapa la cassola i deixa-la coure durant 45 minuts , a foc lent .

Remenant-la sovint per tal d’evitar que s’agafi.

7. Porta-la a la taula en una safata de servir.


MELMELADA DE TOMATA VERDA

Ingredients:

 

  • 1kg de Sucre
  • unes gotes de llimona
  • 1 Kg tomata verda

Passos:

1)     Hem esterilitzat els pots.

2)     Desprès hem escaldat  les tomates, i les hem pelades.

3)     Les tallem a trossos petits.

4)     Ho posem en una cassola , hi afegim el sucre, ho posem a bullir a foc lent durant una hora.    Remenant sovint.

5)     Un cop freda , la posem en pots de vidre.

Els fem bullir 10 minuts al bany maria.

 

ESCALIVADA

Ingredients:

  • pebrots vermells i verds
  • oli
  • sal

Passos:

  • Esterilitzem els gots .
  • Rentem els pebrots.
  • Els suquem amb una mica d’oli i els posem al forn mitja d’hora
  • Els traiem i els emboliquem amb paper de diari perquè es refredin i s’acabin de coure
  • Quan estiguin freds,  els pelem , tallem i  traíem les llavors.
  • Els posem en pots de vidre, afegim un rajolí d’oli i una mica de sal. Els tanquem bé
  • Ho posem al bany maria , uns 20 minuts, perquè es conservin millor.

CODONYAT 16 d’octubre de 2012

 

Ingredients:

  • 750g de sucre
  • 1kg de codonys

 

Passos:

 

1 – Rentar bé els codonys

2 – Els pelem

3 – Trèiem el  cor  i el posem a bullir amb una mica d’aigua .

4–  Tallem els codony amb trossos molt petits.

5 —  Ho posem amb el   codony  en una olla a bullir a foc lent durant una hora

6 – Ho posem en safates a la nevera durant dos dies.

7-   El traiem del motlle.

8 – Ja ens ho podem menjar , amb un tros de formatge a sobre i unes anous tallades, està boníssim.

 

Propietats nutritives del codony:

Es un producte amb un contingut  energètic elevat, té un gran contingut en fibra i tanins.

Es ric en fibres saludables, que milloren el trànsit intestinal i tanins que li donen les característiques astringents. A més, conté àcids orgànics amb propietats desinfectants i que afavoreixen l’eliminació de l’àcid únic.


PANELLETS

 

Ingredients:

Massa:

  • ¾ Kg demoniato
  • ½ Kg de trumfa
  • 2 Kg de farina d’ametlla
  • 1Kg  de sucre
  • ¼ de Kg de coco

Decoració:

–         Ametlles –         Pinyons –         Avellanes –         Cireretes –         Coco–      Xocolata

Passos:

  1. ­­­­­­­­­­­­­­Pelar i trossejar les patates i moniatos
  2. Posar a bullir  en una olla   les patates , i els moniatos amb una mica d’aigua.
  3. Quan estan cuits, triturar-ho.
  4. Fem un forat al mig de la massa com si fos un volcà i afegim el sucre i la farina d’ametlla.

5.  Barregem bé, separem una part , hi posem coco; en una altra hi afegim cacau , tornem a barrejar, ho deixem reposar fins l’endemà

Panellets:

  • Amb una cullereta de massa  fem una bola petita, rodolant amb el palmell de la mà; els decorem uns quants amb cireretes, altres amb ametlla, uns amb avellanes, altres els rebossem amb coco.
  • Finalment els posem al forn fort durant  12  minuts

COCA DE RECAPTE

Ingredients:

  • massa
  • tomata
  • samfaina
  • escalivada
  • olives
  • tonyina

Passos:

  1. Estirem les masses, fins deixar-les ben finetes.
  2. Punxem la massa amb la forquilla i dobleguem els costats una miqueta.
  3. Pintem la massa de tomata
  4. Repartim la samfaina per sobre
  5. Afegim la escalivada, la tonyina i les olives.
  6. Ho posem 10 minuts al forn.

ADOBEM OLIVES 13-11-12

 

Ingredients:

  • olives
  • sal
  • herbes aromàtiques
  • alls

Passos:

  1. Aixafarem les olives.
  2. Els posem en un estri amb aigua que es canviarà cada nit al decurs dels propers 7 dies.
  3. Després , cal saber l’ aigua exacta que necessitarem. Per això cal omplir d’ aigua prèviament els pots de vidre on guardarem desprès les olives.
  4. Un cop fet això ,buidarem l ‘aigua en un recipient més gran on hi anirem afegint sal fins que l’ ou suri , vol dir que ja està prou salabrosa per guardar les olives.
  5. Posarem aquestes en els pots de vidre prèviament preparats i tirarem l ‘aigua salada.
  6. Posarem uns alls trencats i uns ramets d’ herba d’ olives , o sajolida , timonet, llorer ….

PIPES DE CARBASSA  20-11-12

Ingredients:

  • Llavors de carbassa
  • Sal
  • Oli d’oliva

Propietats

Les llavors de la carabassa són planes i d’un color verd fosc.

Són tremendament beneficioses per al nostre organisme, contenen fins a un 24,5% de proteïnes, àcids grassos i minerals, a més són especialment riques en aminoàcids essencials i en especial en cucurbitita i àcidc ucúrbico. Gràcies a la seva composició tenen propietats antiinflamatòries,  i antiparasitàries

Passos:

1.        Separa les llavors de la carbassa de la polpa

2.        Treu  l’excés de polpa i esbandir-les suaument amb aigua. Deixa que s’assequin.

3.        Prepara una safata per a forn , hi pots col·locar una fulla de paper de cera al llarg de la safata. Col·loca les llavors, escampant-les de forma parella. Si ho desitges, afegeix sal o oli d’oliva per afegir-li un sabor addicional.

Cuina les llavors a forn sua durant 20 minuts o fins que obtinguis un color daurat i siguin difícils de tocar. Separa-les abans de menjar perquè es refredin

GARROTES FREGIDES  27-11-12 

Ingredients:

  • Garrotes
  • Oli d’Oliva
  • Sucre

Propietats

La pastanaga és famosa pel seu contingut en vitamina A, de 2000 a 10.000 UI per 100g de pastanaga (les necessitats diàries d’un adult són de l’ordre de 4000 UI). La vitamina A és fonamental per a les funcions epitelials de la pell i per als pigments dels ulls. També té un contingut important de vitamines C i B.

Se li suposen propietats terapèutiques contra l’asma, el nerviossisme i algunes alteracions de la pell.

Passos:

  • rentem bé les garrotes

  • Les tallem en juliana

  • Posem la paella al foc amb l’oli d’oliva.

  • Quan bulli posem a fregir les garrotes, fins que estiguin daurades.

  • Les traíem i les col·loquem sobre paper de cuina per treure l’excés d’oli.

  • Les posem en una plata i espolsem sucre pel damunt.
AIGUA   4-12-12 

Avui hem parlat de la importància de l’aigua per una alimentació saludable.

El cicle de l’aigua

La distribució de l’aigua dolça.

Estalvi d’aigua.

Usos de l’aigua

 

XOCOLATA DESFETA 21-12-12 

Ingredients:

  • 250 g de xocolata en pols
  • 1 l de llet
  • 1 tros de mantega
  • sucre

Passos:

Per a preparar la xocolata en pols, poseu en un bol el cacau, el sucre , la mantega i remeneu-ho fins que us quedi ben barrejat.

Afegiu-hi 1/4 l de llet freda i barregeu-ho.

En un cassó al foc, poseu-hi la resta de llet a bullir.

Un cop hagi bullit, afegiu-hi la xocolata que abans heu preparat i remeneu-ho ben remenat. Deixeu-la tornar a bullir fins que tingui l’espessor desitjada.

Ja per acabar, serviu-la en una tassa.

TRUMFES DE BOSSA 29-1-13 

Ingredients:

  • trumfes
  • sal
  • oli

Passos:

1 Hem rentat les trumfes i les hem pelades.

2 Les tallem en rodanxes molt fines.

3  Quan l’oli de la paella estigui  bullint, anem afegint-hi d’una en una les rodanxes perquè no s’enganxin entre elles.

4 Quan estiguin dauradetes,  les traíem , deixant que s’escorrin sobre paper de cuina.

 

5.  Les salem al gust


CRISPETES 19-2-13

 

Ingredients:

Blat de moro (panís)

Sal

Sucre

Oli  d’oliva o mantega

Estris necessaris:

Paella amb tapa

bol

Passos::

1.  Fiquem un rajolí d’oli a la paella

2.  Hem posat el blat de moro a la paella i ho hem tapat.

3.  Quan comencen a petar, movem la paella perquè no es cremin.

4.  Els posem en un bol, desprès els amanim amb sal i sucre al gust.

Crispetes per llepar-se els dits

 

COQUETES DE SANTA TERESA 26-2-2013 

  • Canyella en pols
  • 1 barra de pa
  • !/2 litre de llet
  • 50g de sucre
  • 3 ous
  • oli de girasol

Passos:

–         Talla el pa a llesques.

–         En un plat posa la llet i la canyella.

–         En un altre plat bat els ous

–         Mulla bé les llesques amb la llet.

–         A continuació passa-les per l’ou batut  i fregeix-les en oli ben calent fins que estiguin daurades.

–         Escorre-les bé de l’oli i tira-hi pel damunt sucre .

NOUS I AMETLLES GARRAPINYADES 5-3-2013

Ingredients:

  • Ametlles crues amb pell  .
  • Nous de Burg
  • Sucre
  • Aigua.

Passos:

Posem les ametlles 0 nous que tinguem en una tassa   per mesurar-les. Les aboquem en una cassola de ferro. Hi posem la mateixa mida de sucre ( si tenim 2 tasses d’ ametlles,hi posem dues tasses de sucre ). També hi posem la meitat de les mides que ens hagin sortit d’ ametlles o nous , d’ aigua( en aquest cas, seria 1 tassa d’ aigua) .

Posem la cassola a foc viu fins que comenci a espessir l’ almívar.

Llavors, abaixem el foc i continuem remenat. Veurem que l ‘ aigua s’ evapora i el sucre es solidifica.  Hem de continuar remenant.

Aviat veurem que el sucre torna a desfer-se, i es transforma en un caramel. Quan les ametlles estiguin plenes d’ aquest caramel , ja estan llestes. Les aboquen sobre el  marbre,i a mesura que es refreden, les podem anar separant.

Per conservar-les bé, les guardem en un pot de vidre.

Hem convidat als més petits del cole i les han trobades  boníssimes !!!

 

MONES     21-3-13

Ingredients:

Nocilla o xocolata desfeta

Nata

Melmelada

Pa de pessic

Decoració de xocolata o figures

Ametlles picades

Passos:

  1. Primer posem una capa de pa de pessic i li posem la melmelada.

  2. Posem l’altra capa de pessic i posem la nata.

  3. Fiquem l’última capa de pa de pessic , per sobre la cobrim de xocolata.

  4. Pel costat la suquem amb una mica de nata i  enganxem l’ametlla trossejada.

  5. I per acabar la decorem ben guai.

MACEDÒNIA

Ingredients:

  • Poma

  • Meló

  • Plàtan

  • Pinya

  • Taronja

  • maduixes

  • Avellanes

  • Codonyat

  • Panses

  • Sucre

Passos:

1.    Netejar les fruites ben netes i trossejar-les a talls petits

2.    Fer suc amb la  taronja.

3.    Posar les fruites i el suc de taronja en un bol.

4.    S’hi pot afegir  una mica de sucre ( de fet les fruites ja són dolces) i els fruits secs.

30-4-2013 

Avui hem vist un vídeo ” Menjar saludable ” i després amb els més petits unes fitxes sobre diferents aliments, estris de cuina, botigues on comprar …

aliments

I després hem tallat pera i plàtan, per berenar i hem convidat als més petits de l’escola.

TRUITADES AMB OUS D’ÀNEC i DE GALLINA 

Ingredients:

  • Ous d’ànec
  • Ous de polleta
  • Ous de gallina
  • Beicon
  • Formatge
  • Pernil salat
  • Oli d’Oliva
  • Sal

Passos:

  1. El primer és baten els ous d’ànec per fer la truitada.
  2. Mentrestant  tallem el beicon i el pernil a trossets  petits,
  3. Fregim el beicon i el oernil, quan està fet hi afegim els ous batuts..
  4. L’anem girant fins que estigui cuita.

 

 

 

Amanida de raves i espinacs

Ingredients:

  • Raves
  • Espinacs
  • Sal
  • Oli
  • Vinagre (si voleu)

Passos:

Hem collit raves i espinacs a l’Hort I en FEM UNA BONA AMANIDA

  1. Netejar i treure les fulles dolentes dels raves i espinacs.
  2. Tallar-los en rodanxes i a fulles.
  3. Amanir-los amb oli, sal i  és més bo amb un rajolí de vinagre de mòdena.

 

 

One thought on “CUINA 12-13

  1. familia picarol

    FANTÀSTIC , ENRIQUIDOR, I ÚTIL PER A LA VIDA.
    MOLTES I MOLTES FELICITATS PEL TALLER DE CUINA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *