Activitats sobre reaccions REDOX

Selecció d’activitats i problemes relacionats amb les reaccions REDOX (bloc I):

1. Al laboratori podem preparar halògens mitjançant la reacció entre els seus halurs alcalins, en medi àcid, i l’òxid de manganès (IV). Per preparar iode, podem fer reaccionar un iodur alcalí i l’òxid de manganès (IV), segons l’equació química següent:

I+ MnO2 + H+   –>  Mn2+ + I2 + H2O

Representa l’equació iònica igualada.

2. De vegades, l’olor desagradable d’algunes aigües residuals del clavegueram és deguda als ions sulfur que contenen. Una possible solució és el tractament d’aquestes aigües amb peròxid d’hidrogen, que permet oxidar els ions sulfur a ions sulfat. Escriviu l’equació química ben ajustada d’aquesta reacció.

Addicional: des del punt de vista del medi ambient, resoldríem completament el problema o en crearíem algun altre de nou? Pensa-hi, segur que des de Ciències de la Terra i del medi ambient hi tens alguna cosa dir.

 

3. En la pluja àcida es forma àcid sulfúric que prové del diòxid de sofre present a l’atmosfera. En la reacció química responsable de la transformació, hi intervenen també l’aigua i l’oxigen atmosfèrics. Sabries expressar la reacció química ben igualada?

Addicional: d’on pot provenir aquest diòxid de sofre atmosfèric?

 

4. Fes els exercicis 37, 38, 39 i 40 de la pàgina 169 del llibre de Química de 1r de batxillerat (editorial McGraw-Hill, 2002.

2 thoughts on “Activitats sobre reaccions REDOX

  1. Rafael

    Els intentaré fer!. M’ha semblat una bona idea penjar uns quants exercicis en el bloc d’aquesta manera no cal que els copiem a clase^^. Espero que tinguem la sort de poder corretgir uns quants a classe d’aquesta manera estarem més preparats.

  2. rcarret5 Post author

    Molt bé, Rafa, espero que vagin sortint. Demà dijous els comentem, d’acord?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *