Quart seminari ” Les ciències i els infants”

mnactec.jpg

Hola a tots!

El passat dissabte, la Núria Caimari, l’Àngels Tripiana i la Montserrat, varem assistir a un seminari de ciències organitzat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa i el CESIRE (CDEC).

Aquesta és la quarta edició del seminari i està adreçat a educació infantil i primària.

La veritat és que valorem molt positivament la trobada i es per això que us en volem fer cinc cèntims.

No érem gaires persones ( una seixantena) i l’organització era molt àgil. Consistia sempre en una conferencia troncal per tots d’una mitja hora i seguidament ens repartíem en dos tallers. Un per Parvulari i Cicle Inicial (A) i un altre per Cicle Mitjà i Superior (B).

Una part de la jornada versava sobre les matemàtiques.

El tret de sortida d’aquest tema va ser una conferencia una “mica especial” sobre La comunicació matemàtica de Manel Montanuy de la UB. D’aquesta conferència destacaríem la importància de aturar-se a analitzar com els alumnes ens expliquen el seu pensament matemàtic ( per exemple com donen solució gràficament de la solució de problemes).

El Taller A va presentar les pissarres digitals com una eina per treballar interactivament les matemàtiques ( Escola Daina-Isard d’Olesa de Montserrat) Ens van voler deixar clar que les PDI (Pissarres Digitals Interactives) no substituirien a les pissarres verdes però que valoren que ha estat una eina molt útil per a preparar activitats “diferents· que han ajudat a l’aprenentatge de les matemàtiques i que han resultat activitats molt motivadores pels infants alhora que han suposat agilitzar la FEINA DE PREPARACIÓ D’ALGUNES ACTIVITATS EN EL FULL.

VÀREM VEURE ALGUNES D’AQUESTES ACTIVITATS PREPARADES AMB ELS apple – ANIMACIONS D’ORDINADOR- que segons el ponent és molt fàcil d’aprendre.

El Taller B va consistir en una presentació de les activitats que es podien fer a partir dels “pentaminos” –peces diferents formades per 5 quadrats o 5 cubs-.

Per la tarda en David Barba (UAB) ens va presentar l’espai Jordi Esteve del Departament de Didàctica de Matemàtiques de la UAB. Aquest és un espai físic ( a la mateixa universitat) i virtual (http://antalya.uab.es/edumat/materials/) on podem trobar tot tipus de material manipulatius estructurats.

Hi podem trobar:

-la descripció del material

-informacions bàsiques

-fotos + vídeos

-informació complementaria

-materials virtuals i materialitzacions

Si et registres a la pàgina pots anar rebent les novetats que surten, també ens podem assabentar si ho desitgem de les visites a l’espai que es comencen a organitzar.

També pots participar en la construcció de l’espai aportant alguna lliçó o activitat que es faci a l’escola de manera senzilla.

El Taller A i B va aprofundir amb alguns d’aquests materials: el cuc matemàtic molt interessant!, anecdòticament la recuperació d’algunes propostes de Dienes que han caigut en desús, el geoplà amb un enllaç a internet que et permet treballar i fer totes les figures possibles que vulguis… La “Taula de Graella” amb diferents activitats molt senzilles de preparar que poden ajudar als infants en la construcció de la numeració fins al 100.

El Seminari va acabar amb una xerrada cloenda sobre l’accelerador de partícules, ja sabeu que la cosa anava de ciències, però no us volem cansar explicant-ho tot. Només us hem fem cinc cèntims:

El ponent es preguntava si es pot entendre que intentem explicar física de partícules als infants i es responia que a la pregunta d’un infant sobre de què estan fetes totes les coses cal respondre-li, estan fetes de partícules i explicar-li que hi ha forces que estan actuant. Davant de les peces d’un lego- material força familiar pels infants – les diferents peces serien les partícules i amb una de les seves forces – la seva acció – es poden construir un vaixell, una casa. La natura també funciona així.

Sorprendre avui a l’infant pot fer que es motivi a investigar demà.

Moltes gràcies

Àngels, Núria i Montserrat

One thought on “Quart seminari ” Les ciències i els infants”

  1. aespino5

    Quin dia més aprofitat!
    He estat mirant la pàgina de l’EJE i la veritat és que és molt interessant. No sé si fa molt de temps que funciona però crec que encara hi ha molts materials sense experiències concretes. Ens haurem d’animar, no?

    Fins demà

    Alfons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *