DRETS PER TOTHOM

“Les persones amb discapacitats, incloses les mentals, tenen dret a prendre decisions respecte a la seva vida i els seus drets, encara que la decisió impliqui un risc.” Això és el que assegura el Comitè de Nacions Unides (ONU) sobre el col·lectiu de persones amb discapacitats.

S’ha de respectar la llibertat d’elecció de totes les persones amb discapacitat, sense tenir en compte l’ajuda que necessitin rebre. Generalment les persones amb discapacitats psicològiques o cognitives necessiten ajuda a l’hora de prendre les decisions que ells consideren correctes, però aquestes decisions no han de ser preses per una tercera persona, encara que es faci pel seu interès.

Encara que existeixin lleis que intenten assegurar la llibertat de les persones discapacitades a l’hora de prendre decisions, a l’hora de la pràctica molts discapacitats manquen de llibertat i se’ls nega drets fonamentals com votar o casar-se i crear una família.

L’ONU assumeix que a vegades és difícil interpretar els desitjos d’aquest, però encara així hauríem d’interpretar-los de la millor manera pels interessos del col·lectiu i no per nosaltres mateixos.

REDACTAT PER: ROGER GUTIÉRREZ I OUALID BILAL

RECITAL DE SANT JORDI 2019

El dimecres 24 d’abril, l’institut Alt Penedès va celebrar el seu recital de Sant Jordi on els alumnes de la ESO i IFE van ser els protagonistes i espectadors.

Les actuacions i audicions que es van dur a terme van ser de dansa, de cant, instrumentals, de poesia i monòlegs. També es van entregar els premis del concurs literari, de les proves cangur i de les millors disfresses de carnaval.

Primerament, els alumnes de primer i segon de la ESO van cantar unes cançons amb francès, i a continuació els de tercer i quart curs, que van cantar en francès i alemany. Van ser unes actuacions molt interessants i diferents degut a la varietat de llengües estrangeres, tot el públic es va animar.

Seguidament es van realitzar un seguit audicions de cant, on només van participar noies des de primer d’ESO fins a primer de Batxillerat. Cal destacar l’actuació de dues noies de 1r de batxillerat que van cantar “Shallow” amb una entonació i una precisió que va emocionar a tot el públic. Aquestes actuacions es van intercalar amb monòlegs i lectures de poesia acompanyada de música. Una alumna de 3r d’ESO va interpretar un monòleg propi anomenat “El paraigua”, que va ser molt entretingut i graciós, ni alumnes ni professors podien parar de riure.

Després, es van portar a cap les actuacions de dansa, on van participar tres grups de noies de la ESO i una actuació individual de Hip Hop. Les quatre actuacions van ser molt animades i van incitar tothom a ballar.

Per acabar, es va fer l’entrega de premis literaris, de les proves cangur i de les disfresses de carnaval, on els alumnes premiats van rebre una targeta regal de l’Abacus.

Berta Gómez i Ignasi Gil

Que en penses de la prostitució

La prostitució és la pràctica de mantenir relacions sexuals amb altres persones a canvi de diners o beneficis econòmics. La prostitució majoritàriament la fan dones i nenes i els clients acostumen a ser homes.

Aquesta pràctica s’utilitza des de fa molts anys i, de formes diferents, aquesta és castigada en tots els països. El que tenen en comú aquests diferents països és que aquesta activitat, afecta només a una part del sector de la societat: a les dones. Una gran part de les dones, adultes o menors, que duen a terme aquesta feina la fan en contra de la seva voluntat, són víctimes de màfies que trafiquen amb elles esclavitzant-les per poder obtenir un benefici. A més, les dones esclavitzades estan sotmeses a maltractaments drogues, humiliacions, sense cap dret humà, entre altres. Però, no totes les dones fan aquesta feina sense el seu consentiment. Dintre d’aquest últim grup de dones, trobem dos subgrups. El primer són les dones que fan aquesta feina per temes econòmics, familiars o addiccions que necessiten un constant ingrés de diners i, el segon, són dones que volen que aquesta feina sigui reconeguda com la feina del sexe amb drets laborals.

Molts països com: Rússia, França, Bielorússia, Bulgària, Romania, etc. Han il·legalitzat la prostitució per raons, uns exemples són:

  1. La legalització / despenalització de la prostitució és un regal per als proxenetes, els traficants i la indústria del sexe.
  2. La legalització / despenalització de la prostitució i de la indústria del sexe promou el tràfic sexual.
  3. La legalització / despenalització de la prostitució augmenta la prostitució clandestina, il·legal i la prostitució del carrer.
  4. La legalització de la prostitució i la despenalització de la indústria del sexe promou la prostitució infantil.
  5. La legalització / despenalització de la prostitució no protegeix les dones que estan en la prostitució.
  6. La legalització / despenalització de la prostitució augmenta la demanda de la prostitució. Insta els homes a comprar a les dones per sexe en un entorn social més permissible i de més acceptabilitat.
  7. La legalització / despenalització de la prostitució no promou una millora de la salut de les dones.
  8. La legalització / despenalització de la prostitució no augmenta les possibilitats d’elecció de les dones.

Molts altres països l’han legalitzat com són exemples: Alemanya, Amsterdam, Turquia, Suècia, Àustria, Grècia, etc. En concret, l’han legalitzat per així millorar les condicions laborals de les persones que venen el seu cos i assegurar el seu accés a la seguretat social, així com la possibilitat d’aportar a un fons per obtenir una pensió en el futur. A més, es buscava així acabar amb els proxenetes que moltes vegades abusen de les persones que exerceixen la prostitució. També, per acabar, la van legalitzar, ja que, com per exemple Alemanya, factura a l’any uns 16.000 milions d’euros.

 

Tu que en penses sobre la legalització de la prostitució, hi estàs a favor o en contra?

 

EL ACOSO ESCOLAR

El bullying es el maltrato físico y/o psicológico que recibe un niño o niña por parte de otro u otros compañeros, que se comportan con él o ella de manera cruel con la finalidad de asustarlo. Este problema social implica una repetición contínua de burlas o agresiones las cuales pueden provocar la exclusión social de la persona que lo sufre, la víctima.

Algunas de las características más comunes podrían ser las malas conductas como burlas, agresiones, amenazas, aislamiento, también crea problemas que se van repitiendo y prolongando durante un largo tiempo, además, acostumbra a ser provocado por un alumno, con el apoyo de un grupo, contra una persona indefensa. Mayoritariamente, se mantiene debido a la ignorancia de las personas que rodean a los agresores y a las víctimas sin intervenir. Para finalizar, las características más usuales, la víctima desarrolla una pérdida de confianza en sí mismo y en los demás. Todo esto puede afectar en el rendimiento escolar de la víctima.

Podemos encontrar 4 tipos diferentes de bullying. El primero que podemos hallar y el más usual, es el verbal, que se basa en insultos y motes, menosprecios en público, resaltar defectos físicos, etc. En segundo lugar hay el social, este consiste en aislar a la víctima del resto del grupo o de los compañeros. En tercer posición, predomina el abuso físico, donde la agresión se basa en empujones, patadas, agresiones con objetos, etc. Se da con más frecuencia en primaria que en secundaria. Para terminar hay la agresión psicológica, la cual afecta a la autoestima del individuo y fomentan su sensación de temor.

En conclusión, podríamos decir que es un problema social frecuente entre los más jóvenes y no se le otorga la importancia que realmente tiene. Se debería buscar mejores soluciones para poder reducir al máximo o acabar con estas agresiones que dejan indefensa a la persona que la sufre.

Pau Alsina y Laia Expósito.

RUTA DE L’EXILI

Fa dues setmanes, l’alumnat que cursa segon de batxillerat (social-humanístic), va realitzar part de la ruta de l’exili, la qual anys enrere van fer els mateixos antifeixistes amb l’objectiu de salvar la integritat de la seva vida.

El breu viatge de dos dies (del 7 al 8 de març) va començar amb la breu visita a l’encantador poble pescador anomenat Colliure, on la guia va  portar-los fins la platja d’aquest lloc, la mateixa que va servir els exiliats com a refugi. En el mateix poble van tenir l’oportunitat d’estar en contacte amb la tomba de l’influent escriptor Antonio Machado.

Seguidament, van traslladar-se a Argelès-sur-Mer, on van tenir una estona per dinar. A continuació, van visitar la platja on anys enrere hi havia hagut un camp de concentració pels refugiats.

A la tarda van tenir lloc dues visites més. Primerament van anar al claustre d’Elna, dominat per l’art romànic i gòtic. Aquest claustre destaca per ser el més ben conservat de l’època.

Darrerament, per finalitzar el dia, van traslladar-se a la Maternitat d’Elna. Allà van acostar-se a la realitat de les mares de l’època i van conèixer la història de la seva creadora, Elisabeth Eidenbenz.

Acabades les visites van arribar a l’alberg per sopar i dormir.

El dia següent van arribar a la ciutat de Figueres, on van conèixer l’abstracte art de Dalí.

Finalment,van dinar i van retornar a Vilafranca.

Per Anna Clemens, Pep Aizpitarte i Aitana Sanz

MIEDO POLAR

Estos mamíferos entran cada vez más en contacto con los habitantes, algunos incluso han llegado a atacar  personas y a entrar en edificios residenciales y públicos. La gente tiene miedo. Tienen el temor de dejar sus hogares y sus rutinas diarias. Aún disparando al aire, tocando el cláxon y levantando barreras no se pudo frenar la invasión de estos animales. En consecuencia, el gobierno ha enviado a un equipo de especialistas al archipiélago a evaluar la situación.

La situación actualmente se ha estabilizado, en los últimos días no se han registrado apariciones de osos en el poblado de Belushya Guba. El número de osos ha disminuido notablemente debido a las medidas impuestas para ahuyentarlos de los poblados, siendo innecesaria la recurrencia de inyecciones especiales para adormecerlos y trasladarlos a una zona alejada.

Este suceso es una de las tantas consecuencias del cambio climático, dado que estos últimos años los cascos polares se han ido deteriorando poco a poco dando lugar a una inestabilidad insoportable para los osos. Esto supone un gran problema, ya que dependen del hielo marino para atrapar a su presas. Como resultado, han optado por emigrar a zonas habitadas en busca de comida y refugio.

[youtube]https://youtu.be/1FOjFri1rZ0[/youtube]

Por Anna Albacete i Lídia González

¿Realidad o ficción?

Ha sucedido por fin lo que todos los fanáticos de la serie “Black Mirror” estaban esperando, han sacado ya la primera película interactiva británica de drama y ciencia ficción  llamada “Bandersnatch”, la cual se estrenó en la plataforma de Netflix el 28 de Diciembre de 2018.

Stefan, el protagonista de la película en cuestión, está trabajando para una compañía de videojuegos, donde un joven programador intenta adaptar una caótica novela de fantasía a un videojuego. Stefan, intentando acabar su proyecto, se verá obligado a cuestionar su verdadera realidad.

Esta película, como hemos comentado anteriormente, es interactiva, es decir, cada persona tendrá la opción de dirigir la historia. A lo largo de toda la película aparecen diferentes opciones que llevan al personaje a escoger un camino u otro dependiendo de cada respuesta escogida. Simplemente, se basa en tomar las decisiones importantes del protagonista, algunas de ellas muy difíciles.

Para muchos de los usuarios a los que les gusta utilizar Netflix en su tiempo libre, lo han valorado positivamente. Es curioso, ya que el hecho de poder escoger entre dos opciones repetidas veces a lo largo de la película hará que muchas de las personas que la vean tengan visiones muy diferentes e incluso que puedan creer que han visto dos películas completamente distintas.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=agwwYolqZPw[/youtube]

Quan creus que proven les drogues els adolescents?

Respecte a la notícia que es va publicar a la revista diarideducació.cat “Esperar que tinguin 12 anys per parlar de drogues és fer tard, diuen els experts.” S’ha obert un debat als centres sobre quan s’hauria de començar a parlar de l’ús de les drogues. Les dades que va aportar la notícia van ser de gran ajuda per entendre les raons que porten als adolescents a consumir com també els motius pels quals la meitat dels enquestats es negava a consumir-les. Aquest 50% d’adolescents són un gran indicador perquè reflecteixen la bona feina feta per les institucions que intenten frenar el consum d’estupefaents en els adolescents més joves.

Cal insistir en què el factor de proximitat en el moment en el qual es fan les xerrades preventives sumen efectivitat de manera que els alumnes expressen les seves experiències de forma més natural i menys cohibida. No ens ha sorprès llegir que l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les drogues més consumides però si que l’edat de consum dels hipnosedants (com les pastilles per agafar el son) ha caigut considerablement any rere any. També val la pena dir que malgrat que l’edat en què es prova per primer cop el cànnabis es va endarrerint, el seu consum s’està normalitzant entre els més joves i s’està convertint en una droga d’ús recreatiu. La percepció d’aquesta substància està molt allunyada de la sensació de perill com es pot comprovar en les dades que aporta la notícia.

En darrer lloc hem trobat interessant el fet que en comparació a les dones, el consum de totes les drogues il·legals està més estès entre els homes i pel que fa a l’alcohol és la substància que és percep com menys perillosa.

Així doncs volem comentar que abans de provar qualsevol mena de droga tan legal com il·legal s’ha de ser conscient dels efectes tant immediats com a la llarga que tindrà sobre el nostre cos i la nostra salut. No és suficient informar-se sobre la gent consumidora sinó que s’han de veure les diferents postures per tal d’evitar prendre una decisió de forma impulsiva.

Fede Insenser

Ariadna Tarrida

VOX: AL LÍMITE DEL EXTREMO

Por Darío Arjomandi y Roger Chavalés

En las últimas semanas hemos visto como por primera vez, un partido de extrema derecha emergía desde los tiempos de la dictadura franquista.

Estamos hablando de VOX, un partido que nació en 2013 y que se describe a sí mismo como un partido de gente común que se sienten defraudados por los políticos actuales y han decidido dar un paso al frente y cambiar las cosas.

Vox fue fundado por social-conservadores de las filas del Partido Popular que estaban descontentos con el gobierno de Rajoy y se sentían excluidos de la línea del partido, su principal fundador es el bilbaíno Santiago Abascal y en su primer comunicado expresaba que: «recoger el voto de la derecha desencantada con las políticas del PP».

Actualmente la formación cuenta con 32.000 afiliados, 4 alcaldías, 12 representantes autonómicos (en Andalucía) y 22 concejales en el ayuntamiento de Madrid.

Su primer resultado destacado ha sido en las recientes elecciones al parlamento de Andalucía en las que ha obtenido 395.978 votos, un 10,97% y 12 diputados, siendo el partido clave de la gobernabilidad y haciendo posible el gobierno del PP con su apoyo al pacto entre PP y Ciudadanos.

Su financiación, motivo de un reciente revuelo mediático, proviene de las cuotas de los afiliados y de donaciones entre las que está la cuantiosa aportación de un millón de euros por parte de organizaciones de exiliados iraníes.

Vox ha pasado a la actualidad política gracias a su reciente e inesperado éxito en las elecciones andaluzas en las que ha conseguido 12 diputados y ha atraído la atención de los medios y se ha convertido en un tema polémico de la actualidad, generando muchos detractores, pero también muchos nuevos adeptos y partidarios de su ideología.

Los puntos principales de su programa, que ha ido evolucionando con el tiempo, son la unidad de España -en el sentido de la centralización del poder-; la política migratoria, en la que proponen la deportación de los inmigrantes ilegales en la línea de políticos como Trump, con el lema de “España primero” o “España para los españoles”. Otro punto que ha dado mucha popularidad y polémica a Vox y provocado su despunte en Andalucía es la dureza contra los otros nacionalistas (catalanes, vascos y navarros). Vox volvería a procesar a los implicados en el referéndum ilegal del 1-O, aplicaría el 155 y suprimiría los parlamentos autonómicos.

El último y quizá más polémico punto de su programa es el de Familia y Feminismo. Aquí podemos observar las influencias religiosas y neocatólicas del partido. Proponen derogar la ley de violencia de género y sustituirla por una ley de violencia intrafamiliar. Prohibir las asociaciones feministas y crear un Ministerio de Familia para defender el modelo de familia tradicional y católica., cosa que han conseguido introducir en el gobierno andaluz con la nueva Consejería de Salud y Familia.

Vox es el nuevo exponente en España de lo que ya teníamos en Europa con Le Penn, u otros neofascismos o partidos de ultraderecha en Alemania, Italia, Austria o Grecia. A partir de este momento tendremos que acostumbrarnos a ver un partido como este en el espectro político y en los medios, pero también, como electores demócratas y ciudadanos responsable, debemos tener cuidado de no cometer los errores del pasado y proteger nuestro sistema democrático que, aún con sus faltas, nos ha permitido vivir en libertad y progresar tanto. Parafraseando a uno de los padres de nuestra democracia, Adolfo Suárez, no permitamos «que el sistema democrático de convivencia sea, una vez más, un paréntesis en la historia de España».

 

 

Tocar fons

Pere Sánchez, 1r Batxillerat B.

El passat 22 de maig, va visitar el nostre centre un intern del centre penitenciari Can Brians. En Manel ens va afalagar amb el seu impactant testimoni sobre la vida de les addiccions, sobre la
vida que el va portar a l’abisme, sobre la vida que el va enfonsar.

Amb un posat amable però dubitatiu, va descriure’ns detalladament el seu viatge cap al desastre i la seva experiència privada de llibertat.
Es va presentar de forma afable i persistent davant de quaranta alumnes, algunes encara mig adormides. D’ençà de les primeres paraules que van començar a narrar l’experiència, les assistents van anar esvaint la son i en Manel, ja amb un to més distès, va anar descrivint la seva vida abans de l’ingrés. La mala sort d’aquest humil xicot va prendre partida el dia que va iniciar-se amb la seva primera dosi de cocaïna. Aquells bons amics que l’ajudaven a evadir-se i a gaudir, van contribuir a l’esclavitud personal i social del Manel (els quals més tard no anirien a visitar-lo a la presó); malauradament, aquella petita dosi que el feia tocar el cel, es va convertir en una necessitat vital a qualsevol preu. ‘Deixes de ser tu’ – deia en Manel
aparentment resignat pel transcurs d’aquells fets. Tot d’una, va exposar-nos de la mà de les seves psicòlogues (també presents) com va ressentir-se la seva vida.

Com bé ja hem dit, el luxe d’una nit passà a ser una indiscutible necessitat. Sota la llau de preguntes concretes de Toni Puimedón, en Manel anava obrint-se cada cop més i anava exposant els crims que cometia per una simple i estúpida dosi. Robatoris, en major terme, i uns quants préstecs el van catapultar a l’adversitat legal. Això, sumat a la contínua falta de compromís a la feina i la pèssima comunicació el van anar encerclant. Finalment, a causa d’un crim anònim, ja que evitava cada pregunta referida aaquest, va ser condemnat per un jutjat de Barcelona a catorze anys de presó.

En allà, va ser on va començar aquesta complexa Odissea contra les drogues. Com un salmó nedant a contracorrent, Manel va omplir-se de fe i va decidir desintoxicar-se. Gràcies a un llarg programa de recuperació, va fer front a la síndrome d’abstinència i va poder tornar a ser persona. Val a dir, que va descriure amb optimisme els seus últims dies a la presó. A poc a poc va trobar la seva llibertat en allà (de ser un home lliure de químics) i va treballar amb persistència per a renéixer de les cendres. Tot i la incansable lluita, va retractar-se i va confessar que va tenir una recaiguda que va colpejar la feina feta. No obstant això, va aixecar-se i va seguir endavant, amb el cap ben alt i treballant cada dia amb l’ajuda pertinent.

Per acabar, ja amb un to completament distès i lleugerament còmic, les companyes de classe van obrir un torn de preguntes ben ampli. Per una mà, teníem companyes que preguntaven sobre les primeres sensacions a dins el recinte; cosa que en Manel responia visiblement alterat. – Toques el fons ben tocat, afirmava el convidat. En una altra pregunta, es reflexionava sobre la llibertat en el penal; en Manel considerava que en allà la mateixa llibertat et permet prendre bones dedicions i fer coses de profit, per tant va afirmar amb seguretat que tothom és lliure d’escollir com vol passar la seva estada. Tanmateix, se li va plantejar com era la rutina i els hàbits del complex; reconeixia que eren estrictes però que al cap i a la fi ‘són com una gran família’, diu.

Les cròniques dels fets més destacats de l'ALT