Saludos, somos Lidia y Anna, dos alumnas de segundo de bachillerato que formamos parte de la revista del instituto y hemos decidido realizar una entrevista a uno de los tres psicólogos del centro, Pep Mateu, para ayudarnos a resolver algunas cuestiones sobre psicología.
Empezaremos con una serie de preguntas más bien personales.
- ¿Cuál es tu función en el instituto?
La meva funció a l’institut és atendre a les dificultats que puguin tenir tant de comportament com a nivell de contiguts dels alumnes. Diguem-ne que ens repartim els alumnes. Jo sóc el referent de 1r d’ESO, on estan també els alumnes del PIM, que tenen més dificultats o no tenen assolides les competències bàsiques i la Marga, que es centra en 2n d’ESO i els altres cursos ens els repartim. També el que fem una mica és ajudar als professors que són tutors amb els alumnes que tenen unes característiques diferencials dels altres.
2. ¿Sueles recibir alumnos pidiendo ayuda?
A 1r d’ESO sol ser el tutor el que realment et diu quan pensa que a algun alumne li passa alguna cosa, tot i que si que sempre els diem que si algu necessita alguna ajuda estem aquí per ajudar-los, però sol ser el tutor el qui ens digui o a qui es cregui convenient que necessiti un seguiment desde orientació, és a dir, desde els psicopedagogs.
3. ¿Cuáles son los problemas psicológicos más frecuentes?
Bàsicament són problemes d’estrés, comportament, i últimament d’introversió, vergonya a fer segons quines coses, etc.
4. ¿Puede un psicólogo ayudar a alguien que no quiere ser ayudado?
És difícil. Sempre es diu que si un no vol anar a teràpia, no té sentit anar-hi, tot i que també forma part de la nostra feina fer veure a l’alumne que segons quines coses li poden anar molt bé i que no es tanqui.
Seguidamente, alguna curiosidad nuestra acerca de la psicología.
5. ¿Por qué tanta gente necesita apoyo psicológico?
Jo crec que és per la “mala educació” que s’ha rebut en general, ja sigui dels pares, per la religió… Desde petits ens ensenyen a sentir-nos malament per les coses mal fetes, etc, i tot aquest petit dolor es va acumulant fins arribar a fer-nos mal de veritat.
6. ¿Cómo se puede solucionar la falta de motivación? ¿Cómo se puede solucionar la falta de autoestima?
Motivació no sabria dir-ho, però l’autoestima sí que es pot, i també és algo que ens pot passar a tots, i és que moltes vegades no tenim suficient amor propi, i si no ens estimem no ens estimarà ningú. No podem fer que els nostre benestar depengui d’una altra persona.
7. ¿Por qué mentimos?
Sol ser per esquivar problemes o bé torejar situacions.
8. ¿Por qué hay personas adictas a las drogas o al juego desde tan jóvenes?
Jo crec que és per emplenar el buit interior que tenen dins, ja sigui per l’educació o pels problemes que han tingut. Una forma molt fàcil de no adonar-te del que passa és, per exemple, fumar marihuana o enganxar-se al joc, tot i que hi ha certa predisposició genètica a segons quines persones a tenir certes addiccions.
9. ¿Nos influye mucho la sociedad?
Evidentment. Contínuament estem rebent missatges a tot arreu, a la televisió, amb els professors, a les xarxes socials (Instagram, Twitter, Facebook…).
Per això l’educació ens ha de permetre diferenciar quan ens intenten manipular, ja que constantment ho fan, ja sigui de manera conscient o inconscient i poder esquivar aquestes situacions.
10. ¿Por qué no se enseña Psicología desde un principio en las escuelas?
Ara poc a poc es va endinsant. Actualment a 2n d’ESO fem educació emocional per tal de conèixe’ns una mica a nosaltres mateixos i gestionar les nostres emocions, tot i que a primària ja s’està començant a treballar, però trobo que hauria d’estar establert d’una manera més marcada a instituts i escoles.
Moltes gràcies.
Lidia González y Anna Albacete.