ESCOLA VERDA

LA MERCÈ ESCOLA VERDA. 03.12.2008
EL 3 de desembre de 2008. El CEIP LA MERCÈ va rebre el distintiu d’Escola Verda, vàlid fins el 2011.

EL COMPOSTATGE: CICLE DE LA MATÈRIA ORGÀNICA

El nostre centre està molt sensibilitzat en tot el tema del reciclatge (recollida selectiva de residus), la reutilització (programa de reutilització de llibres de text) i l’estalvi d’aigua (cisterna per aprofitar l’aigua de la pluja).
Mitjançant diferents xerrades amb les famílies i amb el treball sistemàtic a les classes hem aconseguit conscienciar tota la comunitat educativa de canviar els nostres hàbits, en aquest cas el reaprofitament de la matèria orgànica generada a l’escola i al barri.


LA BOSSA DE PA

Conscients que les bosses de plàstic són actualment un problema ambiental difícil de solucionar a curt termini, hem decidit posar fil a l’agulla i començar a contribuir per a la solució del dit problema.

Tota la comunitat educativa de La Mercè ha participat en la confecció d’una bossa de roba per al pa per a cada família.

Hem comptat també amb la participació d’una botiga (Corti-Art) que ens ha ofert la roba: mostres de cortines, de vànoves,…

És roba nova que ha estat usada per una cosa a la qual no estava destinada.

A La Mercè som 250 famílies. Si cada dia anem a comprar el pa i ens donen una bossa de plàstic són 7500 bosses en un mes

Si usem les bosses de roba estalviarem cada mes, 7500 bosses de plàstic que multiplicades per 12 mesos són 90 000 bosses en un any. Déu n’hi do!!!

El nostre centre està molt sensibilitzat en tot el tema del reciclatge (recollida selectiva de residus), la reutilització (programa de reutilització de llibres de text) i l’estalvi d’aigua (cisterna per aprofitar l’aigua de la pluja).

Mitjançant diferents xerrades amb les famílies i amb el treball sistemàtic a les classes hem aconseguit conscienciar tota la comunitat educativa de canviar els nostres hàbits, en aquest cas a l’hora de comprar el pa. Així mateix hem incorporat l’habilitat de la costura a tots els nivells del col.legi.

Cada alumne/a ha tingut dos trossos de roba: un per a la bossa i un altre per a l’ansa.

A les hores d’educació artística/plàstica els/les alumnes han après a enfilar l’agulla i a cosir i fer les bosses amb l’ansa.

També hi han col.laborat, mestres, mares/pares, monitores,…

Hem fet un powerpoint per explicar-ho.

V FÒRUM D’ESCOLES VERDES

El passat dia 6 de Març es va realitzar el V Fòrum d’Escoles Verdes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre celebrat al Casal Cultural El Maset de Sant Carles de la Ràpita.

La nostra experiència va anar encaminada cap al Programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material complementari.

Com estalviar aigua des dels tres anys

El CEIP La Mercè de Tortosa esdevé Escola Verda amb un projecte que evita el consum de més de 2.100 litres al mes

GUSTAU MORENO

El dipòsit del CEIP La Mercè, que serveix per regar l’hort. L’objectiu és reaprofitar l’aigua de pluja per als lavabos. Foto: G.M.

El CEIP La Mercè de Tortosa té un dipòsit que recull una part de l’aigua de pluja de la teulada del centre, que després es fa servir per regar les plantes i l’hort del col·legi. Però el dipòsit només és una part del programa d’innovació educativa que ha permès al CEIP La Mercè aconseguir el distintiu d’Escola Verda, i sobretot estalviar més de 2.100 litres al mes. El centre ha aconseguit establir un ús racional de l’aigua, però també fomentar el respecte a les zones verdes i afavorir la recollida selectiva, amb un programa en què s’han implicat tots els alumnes, però també els professors i la resta de personal del CEIP, de les dones de la neteja a la cuinera. El pròxim projecte és construir una cisterna més gran al subsòl del pati dels més petits, per recollir totes les aigües pluvials.

Els resultats aconseguits pel CEIP La Mercè pel seu compte, abans de conèixer les recomanacions de l’auditoria que està duent a terme Ecologistes en Acció a diversos edificis municipals de Tortosa, ha sorprès els responsables de la Casa de l’Aigua. Així ho va confirmar ahir un dels tècnics, Guillem Argelich, que també va visitar el centre per conèixer de primera mà el projecte del CEIP La Mercè. El dipòsit d’aigües pluvials està situat al pati que utilitzen els alumnes d’infantil. La cisterna recull amb un únic col·lector l’aigua de la pluja que baixa de la teulada, però n’hi ha prou per regar les plantes, els arbres i l’hort on els alumnes del CEIP La Mercè conreen faves. «Després de les pluges dels últims mesos, hem tingut el dipòsit a vessar, i per això pensem que seria molt positiu tenir una cisterna molt més gran, que recollís l’aigua de pluja de tota la teulada», va explicar ahir la coordinadora del projecte, Glòria Biosca. Segons va matisar, es tracta d’una idea encara en una fase inicial, però el projecte és força ambiciós i s’ajusta als criteris del programa d’innovació educativa que ha permès el CEIP La Mercè aconseguir el distintiu d’Escola Verda, fa només tres mesos. En aquest cas, la construcció d’una cisterna subterrània al pati i la reutilització de l’aigua de la pluja serviria per fomentar l’estalvi d’aigua potable en part dels lavabos del centre. «Com que caldria fer una obra important, només connectaríem una part dels lavabos», va afegir Biosca. A més, també permetria que l’Ajuntament tingués un punt de captació per regar les zones enjardinades del nucli històric, així com per remullar els carrers del barri del Rastre.

De moment, la utilització del primer dipòsit ha servit per conscienciar els alumnes de la necessitat de reaprofitar l’aigua de pluja i d’estalviar l’aigua a casa. «A més, amb l’hort i les plantes també veuen sobre el terreny que l’aigua de la cisterna té una utilitat directa», va afegir el director del CEIP La Mercè, Àngel Ismael. Però el programa educatiu del centre va més enllà, ja que ha aconseguit establir un ús racional de l’aigua. Així, Biosca va detallar que van analitzar tots els punts d’aigua del centre, per saber quin consum tenien i què podien fer per fomentar l’estalvi. La professora va recordar que van començar el programa el curs 2005/2006, i que primer van canviar les aixetes de les fonts i dels lavabos. També van emprendre una ofensiva contra el malbaratament d’aigua als vàters. Per tant, van establir que tots els alumnes havien d’anar al lavabo –si no era estrictament necessari per una urgència– un quart d’hora abans de sortir al pati. «Els xiquets i les xiquetes fan les seues necessitats, però només l’últim estira la cadena», va precisar Biosca, que va explicar que amb aquest sistema van aconseguir estalviar 1.774 litres d’aigua en els 22 dies lectius que té un mes. Una altra mesura va ser penjar de cada pupitre una ampolla de plàstic, per evitar que els alumnes anessen a beure a les fonts i fossen conscients de l’aigua que consumien en cada moment. Així, van aconseguir estalviar 350 litres d’aigua més en tot el centre, i van assolir un estalvi total de 2.124 litres. En aquest sentit, el següent pas del programa serà controlar l’aigua a la cuina i al menjador, així com a les dutxes del gimnàs, ja que tots els alumnes es dutxen una vegada a la setmana a partir de quart curs, just després de la classe d’educació física.

L’hort de les faves i altres plantes

GUSTAU MORENO

El dipòsit d’aigües pluvials del CEIP La Mercè, que va ser instal·lat per l’Ajuntament de Tortosa a instàncies de la direcció del centre, serveix per regar un petit hort amb faves, que conreen els mateixos alumnes. A més del respecte per les plantes, l’hort serveix per ensenyar-los llegendes i tot tipus de dites populars sobre les faves, com «Pel gener, faves a fer», o «Si vols tenir un bon favar, deixa un dia de veremar». La coordinadora del projecte, Glòria Biosca, va detallar ahir que els dilluns tenen cura de l’hort els alumnes d’educació infantil; els dimecres, els alumnes de primer, i els divendres, els de segon. Per la seua banda, els alumnes de tercer tenen cura de les plantes d’interior del segon pis, mentre que els de quart, les plantes del primer pis. Per la seua banda, els alumnes de cinquè i els seus professors fan la recollida de deixalles al pati del centre, i els alumnes de sisè tenen cura de les plantes de les columnes, dels bulbs, del llavorer i dels arbres, tant dels fruiters com dels ornamentals. Finalment, els alumnes es mengen la collita de faves en un àpat organitzat pel col·legi, i per Tots Sants també es fan panellets amb la collita dels ametllers. D’altra banda, el CEIP La Mercè també fomenta la reducció dels residus i la recollida selectiva, així com el reciclatge d’oli usat a la cuina.

Publicat a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *