Trapecio (Trapeze), de Carol Reed

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Trapeze.
 • Director: Carol Reed.
 • Guionistes: Max Catto, Liam O’Brien, James R. Webb, Ben Hecht i Wolf Mankowitz.
 • Any d’estrena: 1956.
 • Durada: 105 minuts.
 • Repartiment: Burt Lancaster (Mike Ribble), Tony Curtis (Tino Orsini), Gina Lollobrigida (Lola), Katy Jurado (Rosa), Thomas Gomez (Bouglione), Johnny Puleo (Max), Minor Watson (John Ringling North), Gérard Landry (Chikki), Jean-Pierre Kérien (Otto) i Sid James (Snake Charmer).
 • País d’origen: Estats Units.
 • Idioma original: anglès.
 • Gènere: Drama.

 

ARGUMENT

Els trapezistes Orsini i Rible tenen un dels millors números aeris de tots els temps, han estat dels pocs que han aconseguit fer el triple salt mortal, fins que arriba el dia en què Orsini mor. Mike Ribble desprès de patir un accident que el deixarà tocat de la cama acaba treballant com a tramoista a un circ de França.

Anys més tard arribarà al circ Tino, el fill del gran trapezista Orsini que buscarà en Mike, el company del seu pare, perquè li ensenyi a executar la gran acrobàcia que és el triple salt.

Mentre els dos trapezistes treballen per perfeccionar el número, apareixerà Lola, una noia que vol triomfar al món del circ gràcies a la seva gran bellesa. Ella serà qui s’interposarà entre el duo de trapezistes sembrant la discòrdia.

 

TRÀILER

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4x2Qhjy6gz0[/youtube]

 

CRÍTICA

“Reparto de lujo y director de prestigio para un interesante drama circense (…) sin llegar a la altura de la mítica cinta “El mayor espectáculo del mundo”, pero con escenas llenas de interés” (Fernando Morales: Diario El País)

És una pel·lícula amb grans actors. L’actuació de Burt Lancaster és brillant, es nota la seva passada experiència com a trapezista. Tony Curtis també té molta destresa a l’hora d’enfilar-se al trapezi i Gina Lollobrigida interpreta a la perfecció el seu paper: el d’una dona extremadament seductora que és capaç de portar de cap a dos homes i aconseguir els seus propòsits professionals manipulant-los fins a l’últim extrem. També cal destacar el paper de l’actriu Katy Jurado, que encara que sigui secundari és desenvolupat amb destresa, es pot veure en els seus ulls un gran amor i devoció no correspostos.

La filmació d’aquesta pel·lícula en format Cinemascop és de gran encert, ja que totes les seqüències de circ, i especialment dels trapezistes, són de gran espectacularitat, inclosos els enquadraments i moviments de càmera en les altures del trapezi.

Endinsada plenament el món del circ i molt ben ambientada al Paris dels anys 50, el director Carol Reed sap dirigir amb gran mestria aquest triangle amorós, a més de trio artístic a la pista. Hi ha sentit del ritme, una posada en escena magnífica i un guió ben construït equipara la perillositat del trapezi circense amb la pròpia perillositat de les relacions humanes i sentimentals.

 

Quins elements van restar dels circs romans als circs d’abans? Quines semblances hi trobeu?

Com són els circs d’ara? Hi heu anat alguna vegada?

 

Núria Yela,

2n de Batxillerat Llati i Grec.

7 comentaris a “Trapecio (Trapeze), de Carol Reed

 1. Núria, La cinta de Νίκη, gràcies a tu torna amb força i amb el format primigeni! No recordava aquesta pel·lícula i m’ha agradat veure com li has tret suc clàssic! A classe, hem treballat el tema del circ, a veure què n’opinen els aràcnids cinèfils!

 2. Ja veus, Núria, que des de Badalona també ens hi hem abocat. Les treves companyes predecessores poden estar ben contentes de com rellances el seu llegat.

 3. Moltes gràcies a totes dues, la veritat es que els vostres elogis i ànims fan que segueixi tenint moltes ganes de seguir fent apunts als blocs i que no em faci por tenir iniciativa!
  S’ha de dir Lida que tu estaràs contenta de que torni ha fer servir el model d’abans per comentar, però jo també estic molt contenta de poder seguir col•laborant amb els teus projectes!

 4. Ahir, fins i tot la Coty, que ara cursa segon de dret, ens va visitar a l’aula i vàrem poder veure l’alegria reflectida al seu rostre! Esperem que la Rebeca i en Carlos un dia o altre també ens vinguin a veure i puguem veure com se n’alegren!

 5. Salve!!

  Aquesta película m’ha semblat interesant perquè parla del circ aquell lloc on l’objectiu és entretenir a la gent com els romans “panem et circenses” i em sembla molt interessant els valors que mostra perquè parla de la superació, el no rendir-se, lluitar , tot això que és tan important per a la vida.

  Vale!!

 6. Tot un clàssic del cinema, aquest que ens presentes, Núria!
  Sònia, estàs ben atenta a classe i no has trigat gens a utilitzar el llatinisme que hem après avui. Així m’agrada.

 7. Salve!

  Moltes feliçitats Núria per aquest article tant ben treballat!!!. La veritat és que no coneixía de res aquesta pel·lícula anomenada Trapecio, ni que hi hagués referents clàssics.

  Segueix així!!!

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *