El Modernisme

L’art nouveau a França i Bèlgica, el Jugendstil a Alemanya, el Sezessionstil a Àustria  i l’stile liberty a Itàlia, és com coneixem aquí Catalunya el modernisme. Els artistes modernistes van prendre de la Renaixença la voluntat d’establir cultura pròpia catalana, però sobre unes bases modernes que s’allunyessin de la moderació i del classicisme que s’estava practicant. Aquest moviment té com a data simbòlica d’inici el 1892, que és on sorgeix la primera festa modernista. Les festes modernistes eren el que coneixem com el conjunts de cinc actes culturals promoguts per Santiago Rusiñol i celebrats a Sitges del 1892 al 1899. Podem destacar fets molt importants durant aquestes festes com l’aparició de l’esteticisme i el regeneracioni. Aquests són dos corrents ideològics que pel que fa l’esteticisme diu que l’art es feia per fer més bonica la societat ( ART X ART) i, pel que fa al regeneracionisme es volia crear art per a canviar la societat. Les Festes Modernistes se celebraven a Cau Ferrat, una casa de pescadors que Santiago Rusiñol va comprar prèviament a fi de tenir un espai per guardar-hi les obres d’art que anava comprant i també on es reunien els artistes.

 

  • Primera Festa Modernista ( 23 d’agost de 1892):  exposició de belles arts a l’ajuntament de Sitges. ( PINTURA)
  • Segona Festa Modernista ( 10 de setembre de 1893): concert dirigit per Enric Morera i representació de La Intrusa de Maeterlinck traduïda per Pompeu Fabra. (TEATRE I MÚSIQUES SIMBOLISTES)
  • Tercera Festa Modernista ( 4 de novembre de 1894): trasllat en processó de dos quadres del Greco ( les llàgrimes de Sant Pere i Santa Maria Magdalena) adquirits a París. Aquesta festa es clogué amb un certamen literari publicat a l’Avenç. ( LITERATURA)

En aquest punt els modernistes van descobrir que a París el modernisme tenia més nom. La majoria d’aquests s’hi van traslladar i hi van estar-s’hi durant 4 anys. Aquí descobreixen la bohèmia rosa i la bohèmia negra. La bohèmia rosa eren els artistes que tenen un suport econòmic important ja que provenen de la burgesia catalana, en canvia la bohèmia negra eren aquells que no tenen aquest suport i que estan inadaptats al medi urbà. Aquests últims han de malviure amb feines poc remunerades.   

  • Quarta Festa Modernista ( 14 de febrer de 1897): s’estrena l’òpera de l’Enric Morera, la Fada. (TEATRE LÍRIC)
  • Cinquena Festa Modernista ( 5 de juliol de 1899): concert de piano interpretat per Joaquim Nin i la representació de Lladres! i la Reina el cor, d’Iglésias, i l’Alegria que passa del mateix Rusiñol.

Aquesta etapa s’acaba el 1911 amb la mort de Joan Maragall, un dels més icònics d’aquest moviment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *