Resums per capítols

CAP 1 LA PUJADA

En Matias i la Mila van caminant cap a l’ermita. Tot i que en Matias li ha dit a la Mila que era molt a prop, porten més d’una hora i mitja caminant i encara els falta per arribar. La Mila està molt cansada i se sent enganyada. El capítol serveix de presentació dels personatges.

CAP 2 FOSCA

Ja han arribat a l’ermita. Com que arriben de nit, tot està fosc i la primera impressió és dolenta. Coneixen a en Gaietà i en Baldiret. El primer li ensenya l’ermita a la Mila. Aquella nit, ella té un somni premonitori relacionat amb la maternitat.

CAP 3 CLAROR

Es fa de dia i la Mila es lleva d’hora. El pastor, que encara no ha de treure el ramat, la porta a fer una volta pels voltants de l’ermita i li explica que és vidu. A tot això, en Matias encara dorm. En aquest capítol apareix per primer cop l’Ànima.

CAP 4 NETEJA

La Mila es posa a netejar l’ermita de manera obsessiva. En Matias no l’ajuda en cap moment. Torna a aparèixer l’Ànima i la Mila té la sensació d’haver-lo vist abans en un altre lloc. Quan la Mila ensenya al pastor tot el que ha fet, aquest la felicita i decideixen celebrar-ho: el pastor encén totes les espelmes que hi ha a la capella. També li explica la història del Sol de Murons.

CAP 5 SUMANT DIES

La Mila ja ha acabat amb la neteja i es va habituant a la casa. Un dia, baixa a Murons, la casa de pagès dels pares d’en Baldiret, i la Mila demana a la seva mare – la Marieta- si li pot donar un dels seus fills. La dona accedeix, però només durant un temps, fins que es faci seva l’ermita. D’altra banda, en Matias segueix igual de mandrós i ara ha decidit  – influenciat per l’Ànima- fer de captaire. La Mila s’enfada molt i el pastor, per calmar els ànims proposa fer una cargolada. Mentre la fan, torna a aparèixer l’Ànima i el pastor explica a la Mila que és una persona realment dolenta amb la qual més val no tenir-hi relació.

CAP 6 RONDALLES

Ens presenten un escenari d’un vespre qualsevol a l’ermita, la Mila prepara el sopar, en Baldiret cuida el foc, el pastor feineja i en Matias està ajagut a un banc. El pastor explica una rondalla que té a veure amb el paper de la dona (i de la Mila) com a temptadora dels homes. Aquesta rondalla està triada expressament, malgrat el que pugui dir l’autora al pròleg.

CAP 7 PRIMAVERA

Amb l’arribada de la primavera, tot floreix, es fa bonic i tot neix. En aquest capítol, la Mila pren, per primera vegada, consciència de si mateixa com a dona, com a dona jove i atractiva. Ella mateixa es veu molt més bonica però la gent del seu voltant també: el pastor, l’Arnau de Murons i també l’Ànima. L’únic que no diu res és en Matias. També d’aquest capítol, deduïm que en Matias és impotent. Es va fent més notori el desig maternal de la Mila que ara volcarà en els animals.

CAP 8 LA FESTA DE LES ROSES

Arriba el dia de l’aplec a Sant Ponç. En aquest capítol, descobrim que només porten un mes a l’ermita. Molta gent va a l’aplec i tots a la casa estan molt enfeinats. Es descriu l’ambient d’un aplec.

CAP 9 GATZARA

La festa avança i la gent ha begut. En mig del batibull, esclata una baralla que acaba amb un enfrontament amb la policia. La gent marxa corrent i una vella acaba ferida.

CAP 10 RELÍQUIES

Després de la festa, tota l’ermita i els envoltants estan bruts. Els han trencat les olles, ho han deixat tot tirat, i el més important: no han pagat. Ara, la Mila i en Matias tenen un deute molt gran, no tenen diners i ni tan sols tenen els conills per menjar perquè l’Ànima els hi havia robat el dia anterior.

CAP 11 MAL DE MUNTANYA

La Mila s’ha passat l’estiu més o menys entretinguda amb les visites que hi han hagut a l’ermita. Però quan torna a arribar l’hivern, s’acaben les visites, en Baldiret torna a l’escola, el pastor ha de treballar i en Matias ara també ha començat a treballar. Fa de captaire i com que ha d’anar a pobles molt llunyans hi ha molts dies que no torna a dormir. La Mila està sola i angoixada pels deutes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *