El Parc Güell

En el Parc Güell, creació d’Antoni Gaudí, trobem diversos referents clàssics com ara:

La salamandra és una manifestació vivent del foc: En la mitologia grega al foc cal buscar-ho a través de Prometeu. Epimeteu significa el que fa i després reflexiona i Prometeu significa el previsor, el que reflexiona abans d’actuar.La part central del mite grec sobre la creació, es representa amb aquests dos germans creadors, un que crea amb fang i aigua a l’ésser humà i un altre que crea a totes les bèsties. Prometeu descobreix que els animals que ha creat Epimeteu posseeixen tot quant necessiten per viure i per defensar-se, mentre que l’ésser humà és feble, està nu, abandonat a si mateix, sense armes, sense defenses naturals, sense recursos. Prometeu discorre la forma de reparar aquesta negligència, per a això recorre a apoderar-se d’una espurna de foc i l’ofereix a la humanitat. A partir d’aquest moment, aquest ser feble apareix dotat d’intel·ligència. El foc és l’element que ens separa dels animals, l’ésser humà és l’únic animal que opera, utilitza o maneja el foc, després el foc és el més humà dels elements, el que més ens distingeix com a espècie viva.  El foc és anàleg a la intel·ligència creadora i destructora, el foc és sinònim de la força que s’origina en el plànol de les idees.

La salamandra és el mític animal de foc, que viu a l’interior del foc. El foc i la flama que acompanyen a moltes de les representacions de les manifestacions divines, el foc o flama sobre el cap i qualsevol experiència de la trobada amb Déu, estan associades al foc, la llum i la il·luminació. Representa també al guardià dels tresors ocults, com guardava el Drac alat l’Arbre del Jardí de les Hespèrides aquest s’anomena Ladó. El jardí de la Hespèrides que Gaudí construeix al parc Güell és com un enorme representació teatral, on estan representades les escenes més importants del mite.

Jardí de les Hespèrides

Salamandra, drac alat i serp es fonen en un mateix símbol, tant Hèrcules com la serp tenen accés a la poma o les taronges d’or, el fruit prohibit, la font de la creativitat, així va haver de sentir-se Gaudí quan dissenyar les ondulants bancades de la terrassa superior del Parc Güell.

Banc ondulant

En l’escena més important de l’obra del Parc la salamandra o el drac és sempre el protagonista principal, per això Gaudí va tenir la gentilesa de construir un dormitori per al drac.

 

Aquest article s'ha publicat dins de Déus, Dracs, General, Hèrcules, Rutes literàries i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *