Actualment, en la sala d’Exposicions Temporals, hi ha exposat el famós Mosaic de Les Tres Gràcies, trobat a Barcelona i una de les millors peces conservades al MAC.
Aquest mosaic representa les tres divinitats que formaven part del seguici d’Afrodita, la deessa de l’amor. Simbolitzen la Bellesa (Aglaia), la Fertilitat (Talia) i l’Alegria (Eufròsine). Eren filles de Zeus i d’Eurínome, filla d’Ocèan. Viuen a l’Olimp en companyia de les Muses. Eren tres joves nues, molt belles i sobretot modestes, així que mai no es representen totalment de cara. Dues miren en una direcció, i la del mig, en direcció oposada. En la majoria d’obres d’art estan dansant i tenen una actitud de donar-se les mans i començar a ballar.
En determinades celebracions, els romans les invocaven i els oferien la primera copa i també presidien els banquets, les danses i totes les activitats i celebracions agradables. Les Gràcies (Gratiae, en llatí) eren les Càrites dels grecs i atorgaven a déus i mortals l’alegria i també l’eloqüència, la llibertat i la saviesa. A més a més, es creia que tenien la capacitat de dotar als homes de la genialitat necessària per convertir-los en artistes eximis.
(Fotografia extreta de MAC Catalunya)
En la exposició, hi podem veure que a sobre del mosaic hi ha un mirall que reflecteix les tres figures, i així es poden veure dretes en aquest espai virtual. D’aquesta manera, transcendim de la idea d’allò que hi ha de bell en el cos maculí i en el cos femení, per descobrir l’ideal de bellesa en un espai inexistent (la finestra del qual és el mirall).
Hi ha molts artistes que han representat les Tres Gràcies en les seves obres d’art, com per exemple el famós quadre de Rubens. Quines semblances veieu entre el mosaic i aquest quadre? Coneixeu més obres d’art on es representin les Tres Gràcies i quines semblances hi trobeu entre aquestes i les anteriors?
Retroenllaç: Anònim