Mosaic de Les Tres Gràcies

Actualment, en la sala d’Exposicions Temporals, hi ha exposat el famós Mosaic de Les Tres Gràcies, trobat a Barcelona i una de les millors peces conservades al MAC.

Les Tres Gràcies

Aquest mosaic representa les tres divinitats que formaven part del seguici d’Afrodita, la deessa de l’amor. Simbolitzen la Bellesa (Aglaia), la Fertilitat (Talia) i l’Alegria (Eufròsine). Eren filles de Zeus i d’Eurínome, filla d’Ocèan. Viuen a l’Olimp en companyia de les Muses.  Eren tres joves nues, molt belles i sobretot modestes, així que mai no es representen totalment de cara. Dues miren en una direcció, i la del mig, en direcció oposada. En la majoria d’obres d’art estan dansant i tenen una actitud de donar-se les mans i començar a ballar.

En determinades celebracions, els romans les invocaven i els oferien la primera copa i també presidien els banquets, les danses i totes les activitats i celebracions agradables. Les Gràcies (Gratiae, en llatí) eren les Càrites dels grecs i atorgaven a déus i mortals l’alegria i també l’eloqüència, la llibertat i la saviesa. A més a més, es creia que tenien la capacitat de dotar als homes de la genialitat necessària per convertir-los en artistes eximis.

Mirall del mosaic

(Fotografia extreta de MAC Catalunya)

En la exposició, hi podem veure que a sobre del mosaic hi ha un mirall que reflecteix les tres figures, i així es poden veure dretes en aquest espai virtual. D’aquesta manera, transcendim de la idea d’allò que hi ha de bell en el cos maculí i en el cos femení, per descobrir l’ideal de bellesa en un espai inexistent (la finestra del qual és el mirall).

Hi ha molts artistes que han representat les Tres Gràcies en les seves obres d’art, com per exemple el famós quadre de Rubens. Quines semblances veieu entre el mosaic i aquest  quadre? Coneixeu més obres d’art on es representin les Tres Gràcies i quines semblances hi trobeu  entre aquestes i les anteriors?

Les Tres Gràcies (Rubens)

Aquest article s'ha publicat dins de Déus, General, MAC Catalunya i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mosaic de Les Tres Gràcies

  1. Retroenllaç: Anònim

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *