La guerra de Troia al MAC

En la sala 11 del MAC Catalunya, hi podem trobar un estamne, una ceràmica àtica de figures roges, amb una escena de la Guerra de Troia: La mort d’Hèctor a mans d’Aquil·les, on hi podem trobar diferents déus i deesses juntament amb els seus respectius atributs: Atena, Apol·lo, Dionís, Hermes, Zeus i Hera.

Guerra de Troia; mort d'Hèctor a mans d'Aquil·les

La història explica que Pàtrocle, l’amic més fidel de Aquil·les, va intentar persuadir l’heroi per tal que tornés al combat, però aquest no va voler per més que hi insistia. Aleshores, Pàtrocle va decidir vestir-se com Aquil·les per fer que els combatents dels dos bàndols creguessin que l’heroi tornava, i també feia que els aqueus s’animessin i els troians s’espantessin, i així retrocedissin. Però Hèctor li va barrar el pas al fals Aquil·les, però aquest havia perdut el casc fent que no pogués amagar més la seva identitat i finalment morí en mans d’Hèctor.

En assabentar-se d’això, Aquil·les va declarar una venjança sanguinària sobre Hèctor i els troians i, a l’endemà, es va dur a terme una gran batalla contra els troians fins que finalment els troians van començar a retrocedir. L’única porta que quedava oberta de la ciutat era la principal, on Hèctor es resistia a deixa-la. Aquil·les, en veure Hèctor, va començar a perseguir-lo al voltant de la muralla de la ciutat de Troia fins que a la tercera volta, Hèctor es va aturar, disposat a lluitar. Aquil·les el va matar, però al no estar encara satisfet del desig de venjança, va lligar els peus d’Hèctor, ja mort, i el va arrossegar al voltant de la ciutat tres vegades.

Aquil·les no es va treure el seu odi de sobre, cosa que va provocar que es negués a donar sepultura al cos d’Hèctor, fins que Zeus li va demanar que ho fes i va lliurar el cadàver a Príam a canvi d’un riquíssim rescat i així, Hèctor va rebre unes honres fúnebres dignes.

La descripció del funeral d’Hèctor és el fragment que posa fi a la Ilíada:

ἦμος δ᾽ ἠριγένεια φάνη ῥοδοδάκτυλος Ἠώς,

τῆμος ἄρ᾽ ἀμφὶ πυρὴν κλυτοῦ Ἕκτορος ἔγρετο λαός.

αὐτὰρ ἐπεί ῥ᾽ ἤγερθεν ὁμηγερέες τ᾽ ἐγένοντο

πρῶτον μὲν κατὰ πυρκαϊὴν σβέσαν αἴθοπι οἴνῳ

πᾶσαν, ὁπόσσον ἐπέσχε πυρὸς μένος: αὐτὰρ ἔπειτα

ὀστέα λευκὰ λέγοντο κασίγνητοί θ᾽ ἕταροί τε

μυρόμενοι, θαλερὸν δὲ κατείβετο δάκρυ παρειῶν.

καὶ τά γε χρυσείην ἐς λάρνακα θῆκαν ἑλόντες

πορφυρέοις πέπλοισι καλύψαντες μαλακοῖσιν.

αἶψα δ᾽ ἄρ᾽ ἐς κοίλην κάπετον θέσαν, αὐτὰρ ὕπερθε

πυκνοῖσιν λάεσσι κατεστόρεσαν μεγάλοισι:

ῥίμφα δὲ σῆμ᾽ ἔχεαν, περὶ δὲ σκοποὶ ἥατο πάντῃ,

μὴ πρὶν ἐφορμηθεῖεν ἐϋκνήμιδες Ἀχαιοί.

χεύαντες δὲ τὸ σῆμα πάλιν κίον: αὐτὰρ ἔπειτα

εὖ συναγειρόμενοι δαίνυντ᾽ ἐρικυδέα δαῖτα

δώμασιν ἐν Πριάμοιο διοτρεφέος βασιλῆος.

ὣς οἵ γ᾽ ἀμφίεπον τάφον Ἕκτορος ἱπποδάμοιο.>>

Homer, Ilíada, Cant XXIV, 788-804

Aquí poso el vídeo de la pel·lícula de La Guerra de Troia (2004), en el moment en què Aquil·les mata Hèctor:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-ob4GXBieG4[/youtube]

Aquest article s'ha publicat dins de Déus, General, MAC Catalunya, Textos i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La guerra de Troia al MAC

  1. Retroenllaç: Itinerari Mitològic | Itinerant la Barcelona més clàssica

  2. Retroenllaç: Anònim

  3. Retroenllaç: Itinerari d’illes i llocs clàssics | Itinerant la Barcelona més clàssica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *