Font monumental de Plaça Espanya

Foto Víctor Barranco

Enmig de la plaça Espanya trobem una font monumental, obra de Josep Maria Jujol. La proposta inicial de la comissió del govern de Primo de Rivera era construir un Monumento a la Raza Hispana, finalment després de diversos projectes urbanístics, es va decidir que la forma irregular d’aquesta plaça fos dissimulada amb una rotonda central per donar-li una forma circular. I el seu nom original és “Font dels Tres Mars” ja que el seu autor hi volgué simbolitzar els tres mars que envolten la península Ibèrica, o Espanya. Aquesta al·legoria està representada per tres grups escultòrics tallats en marbre blanc que simbolitzen els rius EbreTajo i Guadalquivir. Les tres figures en bronze representen la navegació, la salut pública i l’abundància i foren realitzades pels germans Miquel i Llucià Oslé. Aquesta font es va sotmetre a una intensa restauració amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992.[2]A l’illa central d’aquesta rotonda fou construïda una font monumental amb clars referents clàssics, com per exemple: Els germans Osté van dissenyar les figures de les cantonades amb unes inscripcions que personifiquen els fruits i beneficis de l’aigua: l’Abundància, la Salut i la Navegació (AbundantiaSalutio, Nauigatio).  En els tres extrems del cos central hi ha una columna coronada per un capitell corinti, també es pot observar uns blocs de pedra de grans dimensions en cadascú dels quals hi ha escrit SPQB que vol dir: Senatus Populusque Barcinonensis, els quals es refereixen que va se construït per l’ajuntament de Barcelona.  L’ús de materials  com el marbre, el ferro forjat i el bronze, i l’alçada considerable del monument, de 33 metres, formen un conjunt impactant. La flama que crema al capdamunt del peveter de la font culmina la majestuositat d’aquesta gran obra.

Foto Víctor Barranco

[youtube]http://youtu.be/kVF6Iy9sipM[/youtube]

Aquest article ha estat publicat en Fonts, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *