Dracs Grecs

El drac grec (δράκον) és un animal mitològic, normalment és com una serp amb potes. En la mitologia grega el drac és també un fill de déu, concretament fill d’Ares ( Ἄρης). El Drac tenia la missió de defensar una font dedicada al déu Ares. El drac també tenia la missió de guardra amb tota seguretat el Velló d’Or perquè els Argonautes no el trobessin, però Medea el va domesticar i adormir amb un encanteri.
A partir d’aquest moment en la mitologia grega a gaire bé tot animal semblant a una serp amb potes d’unes mides considerables se l’anomena Drac.

Per aquesta raó hi ha tants dracs de diverses formes i que simbolitzen diferents coses, es poden trobar a molts llocs: poemes, escuts, ornamentacions, façanes, capitells i ara fins i tots a les festes majors s’utilitzen dracs per fer els correfocs.

I concretament a Barcelona el drac es pot trobar a molts llocs:

-Parc Güell: 

 El drac de trencadís del Parc Güell és Pitó, la serp del temple de l’oracle de Delfos que va caure morta a les mans d’Apol·lo, qui la va enterrar en el soterrani del temple, la qual cosa va acabar convertint-la en protectora de les aigües subterrànies. “El temple de Delfos era dòric, i per això Eusebi Güell va voler que les columnes del parc que va encarregar a Gaudí anessin d’ordre dòric”

Pitó

– Finca Güell:
El drac de la porta de la finca Güell és Ladó, un guardià de l’entrada del jardí de les Hespèrides, que el va matar Hèrcules. Aquest drac té cinc metres d’envergadura, amb gargamella i dents retallades, ales de ratapinyada i cua en espiral.

Parc de la Ciutadella: Aquest drac, se situa al Salt d’aigua del Parc, és obra de Rafael Atché.

Parc de l’Espanya Industrial: Drac situat al mig del Parc de l’Espanya industrial, té una mida de 35 metres de llarg i pesa 150 tones.

Mercat de la Boqueria: A la part més alta de la façana del Mercat de la Boqueria en una de les petites cúpules que hi ha, trobem quatre petits dracs.

 –Passeig de Gràcia: En la part més alta d’un edifici de Passeig de Gràcia trobem en els pinacles d’aquest dracs retorçats, coberts d’escates.

Casa Batlló: La casa Batlló, obra d’Antoni Gaudí té com a principal representació un drac, millor dit el llom del Drac forma el sostre de tot l’edifici.

LOVE Casa Batlló from Casa Batlló on Vimeo.

Josep Martínez ha escrit un llibre anomenat: Drakcelona, que ja va per la tercera edició, sobre els dracs que hi ha per Barcelona, en aquesta tercera edició ja n’hi ha trobat 1000 dracs i encara en seguirà trobant.

I aquí us deixo el vídeo de la font d’Hèrcules que també hi ha un petit drac com a sortidor d’aigua, dedicat al drac de Sant Jordi de la diada de Catalunya:

[youtube]http://youtu.be/6suA86mpZbs[/youtube]

Vid. Entrevistem en Joan Marc Ramos
Textos literaris i la ruta de dracs

Aquest article s'ha publicat dins de Dracs, General, Hèrcules i etiquetat amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Dracs Grecs

  1. Retroenllaç: El Parc Güell | Itinerant la Barcelona més clàssica

  2. sanchez.cano diu:

    Xaipe!!

    Fins i tot podem trobar referents clàssics a Barcelona! No sabia que també els dracs pertanyessin a la mitologia grega i romana i que alguns dels dracs de hi han a Barcelona formen part de la mitologia. Això ens mostra la pervivència del grec i del Romà en els nostres dies, i fins i tot de la mitologia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *