Qui és Hermes?

Hermes, en grec ῾Ερμῆς,  és el déu missatger, el Mercuri dels romans!

Hermes era fill de Zeus i Maia, la més jove de les Plèiades. Va néixer en una caverna de la muntanya Cil·lene, el Sud d’Arcàdia.

Era el missatger dels déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l’enginy, dels literats i poetes, de l’atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l’astúcia dels lladres i dels mentiders.

Podem considerar-lo fundador de Barcelona juntament amb Hèrcales segons el mite de Barca Nona.

El tret principal en les tradicions sobre Hermes consisteix en un paper d’herald dels déus, on apareix amb aquest rol fins i tot als poemes homèrics, compartint funció amb Iris.

Com a herald dels déus, té per habilitat l’ús de la paraula i l’eloqüència, ja que els heralds són oradors públics a les assemblees i a altres sessions.Com a destre orador, feia sobretot de missatger quan es necessitava eloqüència per aconseguir l’objectiu desitjat, per això també podia comprendre les llengües dels animals.Com que els heralds i missatgers solien ésser homes prudents i circumspectes, Hermes era també el déu de la prudència i de l’habilitat en totes les relacions d’intercanvi social.Aquestes qualitats estaven combinades amb altres de semblants, com l’astúcia, tant en les paraules com en les accions, i àdhuc el frau, la perjúria i la inclinació al robatori. Els actes d’aquesta mena eren comesos per Hermes sempre amb certa habilitat, destresa i fins i tot elegància. Segons el prominent folclorista Meletinskii, Hermes és un trampós deïficat. Concedia els poders que ell tenia als mortals i herois que gaudien del seu favor, així com a tots els que tenia sota la seva protecció o eren fills seus. També actuava com a psicopomp o guia dels difunts, els ajudava a trobar llur camí cap a l’inframon grec. A molts llocs de Grècia, Hermes era representat com l’únic déu, a més d’Hades i Persèfone, que podia entrar i sortir de l’inframon. A més d’escoltar els morts, el déu missatger podia ajudar els viatgers a tenir un viatge segur i sense obstacles; és per això que molts hel·lens li feien sacrificis abans de viatjar.

Els seus símbols eren el gall i la tortuga, i també se’l pot reconèixer pel portamonedes, les seves sandàlies alades, el petàs (barret d’ala ampla) i el bastó d’herald. Hermes era el déu dels lladres perquè era molt astut i perspicaç, i perquè ell mateix fou un lladre des que va néixer, quan s’escapà de Maia i fugí per robar el ramat del seu germà gran Apol·lo. Hermes apareixerà sol o acompanyat de la deessa de la Fortuna o de la Indústria, per tant el trobarem a edificis dedicats el comerç o indústria.
A l’adaptació romana de la religió grega, Hermes va ser identificat com el déu romà Mercuri, qui, tot i que herald dels estrucs, desenvolupà moltes característiques semblants, com la de ser patró del comerç. A la interpretació grega dels déus egipcis, se l’identifica amb Thoth, déu de la saviesa egípcia.

Mercuri per Hendrick Goltzius, 1611

Aquest article s'ha publicat dins de Déus, General, Hermes i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Qui és Hermes?

  1. Retroenllaç: Hermes a Plaça Catalunya | Itinerant la Barcelona més clàssica

  2. Retroenllaç: Hermes al Parc de la Ciutadella | Itinerant la Barcelona més clàssica

  3. Retroenllaç: Hèrcules i Hermes | Itinerant la Barcelona més clàssica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *