Ha mort Juste de Nin, creador de la Norma

La Norma. Campanya per la Normalització Lingüística. Llengua català

El dibuixant Lluís Juste de Nin ha mort avui als 75 anys, víctima d’un càncer, de manera sobtada. Juste és especialment reconegut per haver donat vida a la NORMA, la nena que, amb textos de Tísner, va ser el símbol de la primera campanya de normalització lingüística, “El català, cosa de tots”, impulsada per la Generalitat de Catalunya l’any 1982. Guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2019, Lluís Juste de Nin acabava de publicar Rossinyol que vas a França, una novel·la gràfica.

La Norma, una nena amb peto blau, incitava per primera vegada els catalans a utilitzar amb normalitat la llengua després d’anys de persecució. Lluís Juste de Nin, que signava com a Esquerrà, dibuixava les vinyetes i els guions de les vinyetes  els escrivia Avel·lí Artís Gener “Tísner”.  La campanya “El català, cosa de tots” era publicada als diaris de l’època. Va ser la primera campanya institucional de sensibilització sobre l’ús de la llengua de la Generalitat i es va llançar l’any 1982. Un any després, s’aprovava la primera llei de normalització lingüística.

El 2012, la proposta de reforma educativa del Govern espanyol (la llei Wert) va propiciar que la Generalitat  recorregués, de nou, al personatge de la Norma i  el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va encarregar al seu creador que la tornés a dibuixar, però enfadada i dient exclamant “No ens toqueu el català!”.

 

 

Aquest article ha estat publicat en Llengua. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari