JOAN BROSSA, CENT ANYS

Any Brossa

anyBrossa

El 19 de gener  la FUNDACIÓ JOAN BROSSA va donar el tret de sortida de l’any homenatge a Joan Brossa amb  motiu del centenari del seu naixement en  celebrar l’acte inicial,  que es va  titular  100 poemes Joan Brossa i  va consistir  en un recital de cent poemes a càrrec de cent rapsodes. 

JOAN BROSSA (1919-1998),  segons va dir Altaió, “va ser més que  un poeta, era un mag, un dibuixant, un escultor, un dramaturg, un guionista; un poeta amb majúscules que entenia la creació poètica com quelcom que va més enllà de qualsevol convencionalisme i per a qui la poesia era una eina al servei de la comunicació, sense divisió de gèneres, oberta, transversal, polièdrica”.  Pel context en què va viure fou també “un creador combatiu, crític, punyent, que empra el llenguatge poètic per disparar verí i ferir amb la duresa de les paraules”.

L’obra de Brossa es caracteritza per la llibertat creativa, l’experimentació formal i el trencament de fronteres entre els gèneres literaris i les disciplines artístiques. Ell mateix es considerava, per sobre de tot, un poeta, creador de poesia visual i de nombrosos poemes-objecte, però també de poesia escrita i escènica.

Aquest any del seu centenari a l’institut hem volgut aprofundir en l’obra de Brossa i com a treball col·laboratiu amb el Departament de Visual i Plàstica els i les nostres alumnes han recreat  algunes dels seus poemes visuals i poemes-objecte. Hem anomenat aquest projecte UNIVERS BROSSA i dedicarem també bona part de l’acte que fem la diada de Sant Jordi a homenatjar l’artista.

JOAN BROSSA A LLETRA

POEMES VISUALS

     

Resultat d'imatges de brossa poema objecte

Poema objecte

Joan Brossa

Interactius. ARA.CAT CENTENARI JOAN BROSSA. De la A a la Z, antologia de poemes i fotografies. 

DEPARTAMENT DE CULTURA

Fundació Joan Brossa  A la Fundació hi trobarem totes les activitats que es realitzaran durant aquest any. De moment:

BROSSA POLIÈDRIC és el títol d’una nova exposició brossiana que itinerarà per les Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, una proposta divulgativa pensada amb la voluntat de donar a conèixer la trajectòria vital i professional del poeta.

BROSSA, LA INSURRECCIÓ POÈTICA, es tracta d’un documental, dirigit per Sergi Guix i Eduard Miguel, fa un recorregut artístic i biogràfic sobre la figura del poeta Joan Brossa a partir d’estudiosos, poetes i artistes que el varen conèixer així com de nous creadors que el prenen com a referent. Des dels seus inicis en el món de la literatura a través de la coneixença de JV Foix fins a la influència i mestratge que ha tingut en l’àmbit artístic a través d’experiències avantguardistes cabdals com la revista Dau al Set.

BROSSA EXPLICA QUÈ ÉS POESIA VISUAL

UNIVERS CREATIU BROSSIÀ  ( Obra de Joan Brossa a les Biblioteques)

 NOTÍCIA SOBRE EXPOSICIÓ: EL MACBA DESPLEGA L’UNIVERS BROSSA  

INFORMACIÓ SOBRE EXPOSICIÓ AL MACBA 

ESCENARI JOAN BROSSA

LA CARA DESCONEGUDA DE JOAN BROSSA

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari