Literatura Universal. LITERATURA BÍBLICA

La Bíblia, el llibre sagrat del judaisme i el cristianisme, és també una de les obres més importants de la literatura universal. Els seus personatges, temes i motius han estat objecte d’inspiració fins als nostres dies i han exercit gran influència en la literatura i l’art posteriors, juntament amb la literatura grega i llatina constitueix una de les fonts de la cultura occidental. És el llibre més difós del món i el primer que s’imprimí  Maguncia per Gutenberg el 1453 en alemany i italià.

Es tracta d’una obra composta en diversos períodes que fou redactada  des de voltants del s. IX  aC fins al I dC ( tot i que des del s.XIII  fins al X aC la seva transmissió fou oral . S’hi combinen diferents llengües  ( l’Antic Testament és escrit fonamentalment en hebreu – amb alguns fragments en arameu,  llengua assíria)  i el Nou, majoritàriament en grec) La versió que més difosa  és l’anomenada Vulgata, traducció al llatí dels segles IV-V dC. La Bíblia  aglutina passatges de naturalesa diversa: lírics, èpics, didàctics, profètics, històrics…   Les primeres parts de la Bíblia contenen tots els elements que busquen els lectors actuals: sexe, adulteri, homosexualitat, incest, assassinats, guerra, acció…

Alguns dels llibres de la Bíblia són:

Antic Testament

GÈNESI. (origen) Explica la creació de l’Univers per part de Déu com un triomf davant el caos. Aquesta, realitzada en 7 dies, queda culminada amb l’home (Adam)  i la dona (Eva)que seran expulsats de l’Edèn o paradís.  Ha influït molts llibres com ara La Divina Comèdia de Dant, un autor italià de finals del s.  XIII.

ÈXODE. Narra la sortida dels israelites d’Egipte comandats per Moisès.

CÀNTIC DELS CÀNTICS. Llibre poètic ple de sensualitat que influirà en la literatura mística cristiana ( Ramon Llull, San Juan de la Cruz, Santa Teresa de Jesús) És una metàfora de l’amor de Déu al seu poble  a partir de la narració de l’amor i la bellesa d’una parella jove en un ambient de noces.

Nou Testament

El quatre evangelis, de sant Mateu, sant Joan ( deixebles directes de Crist), sant Marc i sant Lluc ( coneixedors de Crist per testimonis)

Fets dels Apòstols, escrits per sant Lluc

Cartes o Epístoles. N’hi ha 14 escrites per diferents apòstols a les comunitats de fidels.

Apocalipsi  (revelació) escrit per Sant Joan durant el seu exili a Patmos.

FRAGMENT DE LECTURA  A COMENTAR

Gènesi 7, 1-7.  El Diluvi de la Terra

El Senyor va dir a Noè:

-Veig que tu ets l’únic home just d’aquesta generació. Entra a l’arca amb tota la teva família. De cada espècie d’animals purs, pren-ne set parelles, cada mascle amb la femella; però dels impurs, una sola parella, i de cada espècie d’ocells, set parelles perquè se’n conservi l’espècie a la terra. D’aquí a set dies faré ploure durant quaranta dies i quaranta nits, i faré desaparèixer de la terra tots els éssers que vaig crear.

Noè va complir tot el que el Senyor li havia ordenat. Tenia sis-cents anys quan el diluvi va inundar la terra.

Noè va entrar a l’arca amb els seus fills, la seva dona i les seves nores per guardar-se de les aigües del diluvi.

  1. Quins trets presenten els personatges que surten al fragment?
  2. Quina importància creus que tenen els números al fragment? Tenen caràcter simbòlic?
  3. En quines altres cultures i religions diries que es pot trobar un motiu semblant al d’aquest fragment?
  4. A quin subgènere narratiu pertany el test?
  5. D’aquest text se’n pot fer una lectura literària o creus que està restringit a una interpretació exclusivament religiosa?

………………………………………..

PROPOSTES DE TREBALL POSTERIOR

Dones de la BArtemisia_Judithíblia.

Indaga sobre la història de les dones següents i reflexiona sobre la visió que se’n desprèn d’elles i busca pintors l’obra dels quals ha versat sobre aquests personatges.

EVA,  DALILA, RUT, SALOMÉ , JUDIT, SUSANNA

Quadre d ‘ Artesmisia Gentileschi, Judit i Holofernes ca. 1650 (Nàpols, Museo di Capodimonte)

Esbrina la història d’altres dues dones bíbliques.

 

La Bíblia al cinema

Informa’t sobre algunes pel·lícules de tots els temps que recreïn  passatges de la Bíblia o la història de personatges bíblics. Tria’n  alguna i fes-ne una  sinopsi.

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari