Isabel-Clara Simó. Dones ( lectura 1r de Batxillerat)

isabel_clara_simo_pInformació sobre l’autora a l’AELC

Dones isabel clara simóDONES  és un conjunt de 17 relats protagonitzats per tot tipus de dones. Pretén desmitificar molts dels tòpics sobre les dones, tant els que les incapaciten com els que els atribueixen qualitats típiques femenines com ara la intuïció la sensibilitat…

Característiques del conte com a gènere literari.   Es defineix com una narració en prosa d’extensió breu amb regles pròpies i diferents a les de la novel·la. Els seus antecedents són els mites, les llegendes. Podem distingir entre el conte popular ( de transmissió oral, localització temporal i geogràfica indefinida i  normalment molt fantàstic i anònim) i el conte literari ( escrit per autors coneguts que dominen els recursos expressius. Alguns d’ells són novel·les embrionàries)

L’economia de mitjans obliga l’autor a centrar els fets – a penes hi ha plantejament- a prescindir de detalls i a esquematitzar la presentació de personatges. El desenllaç sol ser sobtat per tal de crear en el lector un efecte sorpresa o fer-lo reflexionar. Predominen les el·lipsis narratives, per tant el lector es veu obligat a imaginar i participar activament en el joc literari.

Com s’han de treballar els relats:

  • Cal llegir-los atentament i fer-ne un breu resum.
  • Establir el punt de vista narratiu de cada un d’ells ( 1ª persona, narrador testimoni, 3ª persona , omniscient)
  • Analitzar els procediments narratius ( narració estricta, descripció, diàlegs, monòlegs)
  • Localització espacial i temporal en cada cas ( anotant els llocs concrets que s’esmentin si és el cas, així com qualsevol referència al temps extern o durada)
  • Anàlisi dels personatges, en particular les dones ( com veuen els homes?, quins aspectes de l’anomenada feminitat queden desmitificats?) Fixem-nos en els procediments de presentació dels personatges.
  • Anàlisi de la llengua, en especial, ús de col·loquialismes  i vulgarismes, onomatopeies… trets propis de l’oralitat. Cal avaluar si la llengua que empren els personatges s’adiu a la seva extracció social.
  • Per últim  cal fer-ne un balanç  o  valoració personal.
Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari