AGATHA CHRISTIE, Deu negrets

 

llibreI no en va quedar cap. Va ser publicada originalment el 1939 amb el títol Ten Little Niggers , que procedia d’una cançó infantil. El títol finalment va ser canviat a Deu petits indis, després I no va quedar cap. La novel.la de Christie, mai va ser publicat als EUA amb el seu títol original, només com a” Ten Little Indians “i” I no va quedar cap “. Sorprenentment, els britànics únicament la reconeixien pel títol original fins a la dècada de 1980. Aquesta és la primera controvèrsia sobre el llibre, que és la novel·la de misteri més venuda al món “

La novel·la relata la història de 10 persones: el senyor i la senyora Rogers, els criats; el jove Anthony Marston; la senyora Emily Brent; el general MacArthur; el jutge Lawrence Wargrave; el doctor Armstrong; el detectiu William Henry Blore; la jove Vera Claythorne i l’ aventurer Phillip Lombard que són convidades a passar uns dies en una illa privada anomenada ” del negre” perquè mirada de pefil era semblant al cap d’un negre; el seu misteriós amfitrió no apareix i llavors comencen a ser assassinats un a un tot seguint les ingènues instruccions d’una cançó de bressol.

christieDir que Agatha Christie (1890 – 1976), la reina del crim, és l’escriptora de novel·les de misteri més llegida de la història és una obvietat. El detectiu belga Hèrcules Poirot, cèlebre invenció de Christie, és prop dels 100 anys. Si hi ha res a Deu negrets i a l’obra de Christie en general que ens impedeixi abandonar la lectura un cop començada, és per les constants sorpreses que ens para l’autora. Potser el seu èxit rau en part en el fet que l’autora va saber posar en pràctica allò que pregonava, que a la novel·la policíaca el detectiu no ha de saber mai més que el lector. En tot cas, l’obra de Christie, i particular ment aquesta, no necessita anàlisi, defensors ni publicistes per seguir viva.

placahercules-poirot

Cinema, televisió i altres

cinema-1cinema-2cinema-3Tres pel·lícules: la primera de l’ any 1945 i titulada And Then There Were None, dirigida per René Clair . És fidel a la novel·la de Christie, però canvia el final original.

La segona pel·lícula, de l’any 1965 es titula Ten little indians i va ser dirigida per George Pollock .

La tercera, de l’any 1974, té també el títol de l’anterior, fou dirigida per Peter Collinson, també canvia el final original i afegeix una història paral·lela.

També hi ha un videojoc per a PC i Wii inspirat en aquesta novel·la.

Biografia d’ Agatha Christie

agata-3agata-1

http://ca.wikipedia.org/wiki/Agatha  Christie

http://www.agathachristie.com/ (pàgina oficial en anglès)

http://alcazaba.unex.es/~rbarraga/aga1.html

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari