13 L’ANTIGA ROMA

ELS ORIGENS DE ROMA

ELS ORÍGENS

L’emplaçament on més tard es va edificar la ciutat més gran de l’antiguitat era tan sols uns quants turons, tradicionalment set, vora el riu Tíber i al voltant d’una fondalada inhabitable a causa dels aiguamolls que la cobrien. Per tant no és estrany que l’arqueologia hagi confirmat la tradició segons la qual els primers nuclis de població es van instal·lar als turons, principalment al Palatí, on es diu que Ròmul va fundar la ciutat. El seu sòl, com de la resta del Laci, era pobre, més adequat per a les pastures que no per a l’agricultura. La importància de la ramaderia de l’època primitiva queda reflectida a la llegenda en el fet que els fundadors de Roma, Ròmul i Rem, eren dos pastors. La data tradicional de la fundació de Roma, l’any 753 a. C., no coincideix amb les restes d’hàbitat més antigues, que es remunten al voltant del 1000 a.C. però sí amb la datació d’un tros de muralla trobat al Palatí. El segle VIII a.C. va ser, a més a més, un moment de transformació cultural, econòmica i social en els pobles itàlics, estimulada per l’inici de la colonització grega al sud d’Itàlia: es donen un creixement i enriquiment de la població i l’aparició de l’aristocràcia, alhora que sorgeix la civilització etrusca al nord del Laci.

http://projecte.xtec.es/~sgiralt/labyrinthus/roma/historia/histrom1.htm

ANIMACIÓ SOBRE LA LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE ROMA

td>


ROMA

Download link

També pots trobar aquest video a aquesta adreça: http://www.artehistoria.jcyl.es/historia/videos/615.htm

ROMA A CATALUNYA

[kml_rm movie=”http://video.xtec.es/real/socials/5m2768.rm” width=”352″ height=”288″/]

GADES ROMANA

La ciudad. Gades romana, la antiquísima y mítica ciudad de Gadir fundada por colonos y comerciantes fenicios de Tiro, comenzó su esplendor hacia el siglo VIII aC. Si a la presencia fenicia añadimos la riqueza de la desaparecida cultura tartésica autóctona (cuya herencia obtendrán los Turdetanos), nos encontramos con una de las ciudades más relevantes del mundo antiguo mediterráneo.

En ella se encontraron templos tan importantes como el de Hércules-Melqart (el Herakleion en honor del dios regulador de las actividades comerciales y protector, por ejemplo, del Emperador Trajano), el de Venus-Astarté y el de Baal-Hamón. De entonces quedan yacimientos arqueológicos tan importantes como el de Doña Blanca.

Recientemente se han hecho extraordinarios descubrimientos en el solar del Cómico, donde aparecieron los restos de lo que podía ser la muralla del Gadir fenicio.

Con la llegada romana en el 206 a.C. Gades entró a formar parte de una nueva órbita de poder. Roma aprovechó el potencial comercial en minería, pieles y esclavos, y sumó el de aceite y salazones, convirtiendo a la ciudad en comienzo de la Via Augusta, uniéndola directamente con la Urbs, y manteniendo un comercio marítimo intenso entre el gaditano puerto de La Caleta y el romano de Ostia.

JOC: De Gades a Roma

ACTIVITATS DIVERSES

ACTIVITATS AMB NÚMEROS ROMANS

QÜESTIONARI

JOC DE PREGUNTES

TEST SOBRE L’ANTIGA ROMA

http://www.xtec.es/~jparrado/Spartac/avalua_hotpot.htm

ACTIVITATS DE REPÀS

mapamutlat.jpg

ACTIVITATS Jclic

http://clic.xtec.net/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.net/projects/roma2/jclic/roma2

QUADERN VIRTUAL

A l’època dels romans

LIBROS VIVOS

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Deixa un comentari