El respecte envers les discapacitats

Stephen Hawking és un científic anglès. Els seus estudis de física sobre l’origen i l’expansió de l’univers, com també la seva tasca de divulgació, l’han convertit en un dels experts més importants i valorats del món.

El 1963, quan tenia vint-i-un anys, li van diagnosticar esclerosi lateral múltiple, una malaltia degenerativa que mistephen_hawkingnva totes les funcions motores del cos i amb una esperança de vida molt curta. El 1966 es va doctorar i mai no ha deixat d’investigar, estudiar i publicar les seves troballes. Avui dia ha superat en quaranta anys la seva esperança de vida. La seva mobilitat és tan limitada que només pot fer servir un dit per operar amb l’ordinador quan es troba bé.

Si no pot fer ni això, es fa entendre a través de la galta dreta, a la qual apunta un llamp infraroig que mou per activar els cursors d’un diccionari. Aquests cursors s’encarreguen de completar una frase abans d’enviar-la a un sintetitzador de veu.

Quan se li demana si s’enfada en veure tan malalt diu: «Enfadar-me per la meva discapacitat és una pèrdua de temps. La gent no ens dedicarà el seu temps si ens queixem sempre».

Coneixement del medi (6è) Projecte planeta aigua (BAULA)

 

PENSEM I VALOREM

Com creus que és l’actitud de Hawking i d’Albert Casals davant la malatia? Coneixes altres personatges famosos que pateixin alguna discapacitat? Digues que trobes més destacat de la seva actitud. Quina ha de ser la nostra actitud davant les persones que pateixen alguna discapacitat?

 
Albert Casals és un noi d’Esparreguera que ha viatjat per tot el món en cadira de rodes. Ara ha tingut l’oportunitat d’escriure’n un llibre: “El món sobre rodes”, que ja és el número 1 en vendes de llibres de no-ficció en català.