Provocació

PO és una eina de pensament lateral que facilita la recerca de noves possibilitats i alternatives sobre un concepte, idea o situació.

PO és un concepte nou, una paraula artificial utilitzada per indicar que estem operant fora del sistema del judici.

PO ens indica que estem tractant una idea de forma creativa, ens obre a  noves maneres de veure les coses. Busca descobrir nous camins i això és possible si ho fem fora del camí del judici.

Quan una persona proposa una idea amb la paraula PO, vol dir que està en disposició de generar noves alternatives, noves maneres d’actuar sense jutjar si allò és possible o no, o si està bé o malament. És un generador de possibilitats.

El plantejament d’una provocació crea desconcert ja que la realitat que coneixem es presenta de forma absurda. Implica desmuntar la realitat i reestructurar la informació per crear nous models, per buscar noves idees sense jutjar-ho.

Els plantejaments de la provocació poden ser variats però un de molt simple i directe és el de la “fugida”. Davant de qualsevol situació o idea donem per fet una sèrie de coses, com per exemple que les tasses han de tenir nansa. El mètode de la fugida significa negar, eliminar, deixar de banda… en definitiva, anular aquests aspectes.

“Les tasses han de tenir nanses”.

“PO, les tasses no tenen nanses”.

Després de la provocació hi ha d’haver el moviment, la generació de possibilitats i alternatives:

“Les tasses podrien dur incorporada una palla i poder xuclar el líquid que conté”.

Aquesta eina es pot utilitzar dins una aula i dins els currículum. Us mostro el resultat d’una activitat portada a terme amb alumnes de quart i cinquè sobre com dissenyar un nou arbre de Nadal utilitzant la paraula PO amb el plantejament de fugida.

Cecília Gafarot

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *