CADA COSA AL SEU LLOC

Estic llegint “Piensa”, un dels últims llibres d’Edward de Bono, i com sempre em sorprèn! Em sorprèn pel què diu i per com ho diu, amb un missatge simple, directe i innovador que em motiva el pensament.

La pàgina 193 d’aquest llibre parla del pensament crític i em dóna resposta a un dels dubtes que he tingut últimament, i és que moltes vegades quan es parla de “pensament crític” s’hi afegeix també la paraula “creatiu”, com si tot fos un pack. Però en realitat només s’està fent referència al pensament crític o bé es barregen els dos conceptes com si fossin la mateixa cosa. Moltes  persones només pel fet de criticar una cosa es pensen que ja són creatius.

El pensament crític té com a objectiu descobrir la veritat atacant i eliminant tot allò que és fals. Analitza la idea o situació de forma lògica i la jutja. Aquest pensament és molt útil i absolutament necessari, però només és una part del pensament. Els perills de creure que el pensament crític és suficient són múltiples perquè qui ho cregui així pot quedar atrapat en aquest pensament i no desenvolupar habilitats de pensament constructives i creatives, necessàries en la societat actual. És molt més fàcil criticar que crear, perquè el pensament crític s’ha ensenyat i s’ha elevat a nivells tan alts que ocupa tot el pensament i en canvi a l’altre se l’ha marginat, quedant moltes vegades en l’oblit. La capacitat de pensar críticament sense la corresponent habilitat en el pensament creatiu i constructiu dificulta l’aparició de noves idees. Per tant, necessitem també el pensament creatiu que és un pensament que genera noves idees. Els dos pensament són necessaris i es complementen, però tenen funcions diferents.

Una altra confusió molt corrent és pensar que el pensament creatiu és el mateix que la creativitat artística i ho associem a àrees com la música, la pintura, la dansa, etc.

El pensament creatiu està relacionat amb la presa de decisions, amb la resolució de conflictes, amb el disseny de nous productes o amb la voluntat de fer les coses d’una altra manera.

Prenem decisions constantment: sona el despertador i he de decidir si m’aixeco tot seguit o si espero cinc minuts, què esmorzaré avui, què em posaré de roba, etc. Tots aquests exemples són decisions que hem de prendre cada dia. Algunes  no tenen gaire importància i moltes d’elles les decidim inconscientment, però en un moment van ser decisions conscients. En canvi, hi ha altres moments del dia dins la nostra vida familiar, d’amistat o de professió, en què hem de prendre decisions que no són fàcils i que necessiten un cert temps; hi ha moments en què hem de compartir i interactuar amb altres persones, i en tot aquest procés sorgeixen conflictes, tenim problemes per resoldre o simplement volem fer les coses de manera diferent i necessitem generar moltes possibilitats, noves idees per poder escollir, entre totes, la que té més valor. Doncs és precisament en aquests moments que utilitzem el pensament creatiu.

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a CADA COSA AL SEU LLOC

  1. Marta diu:

    Molt interessant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *