Seguretat dels infants

Els pares i mares tenen un paper molt important en la seguretat dels menors a la xarxa. De la mateixa manera que se’ls ensenya a anar pel carrer, comportar-se a… se’ls ha d’ensenyar a navegar per Internet de manera positiva i gratificant. Els pares i mares són el principi i el final del sistema educatiu, són ells els que han d’educar als seus fills/es sobre l’ús d’Internet. Això no vol dir que hagin de ser uns experts en Internet si no que han de saber com volen que s’eduquin i creixin els seus fills/es.

A l’escola també podem ensenyar als infants a navegar de forma segura i donar-los recursos perquè sàpiguen utilitzar Internet responsablement.

Per treballar en aquesta línia, el portal educatiu edu365.cat ha publicat una petita guia amb consells pràctics per saber quina és la forma adequada d’actuar mentre sestà connectat ? Un bon punt de partida…

Hem classificat els perills d’Internet en:

  • Riscos per contingut: El contingut que no és aconsellable per a un infant el determina la seva família, la societat en la que viu… però normalment són webs a les que hi ha continguts sexuals, violents, xenòfobs, sectaris, l’ús d’armes, instruccions per cometre delictes…
  • Riscos per contacte: S’ha de vigilar que els nens no donin informació personal que algú altre pugui utilitzar amb males intencions. S’ha de procurar que no puguin arribar a tenir relacions inadequades amb persones que se’n puguin aprofitar o perjudicar-los i que no rebin missatges ofensius o provocadors o es posin en baralles.
  • Abusos del comerç electrònic: Els menors són molt influenciables davant la publicitat comercial que apareix a Internet i són un objectiu de les empreses, que els demanen dades o gustos personals o dels familiars.
  • Problemes legals: Els menors no tan sols són víctimes potencials dels riscos d’Internet si no que també poden ser responsables d’actes ofensius o il•lícits i han de ser conscients que els seus actes poden perjudicar a d’altres persones. Alguns exemples són l’amenaça i intimidació amb insults i/o publicació de dades personals en xats, correus, fòrums… i la publicació o distribució de materials sense permís de l’autor (programes, música, vídeos, textos,…).

Ara, un altre document i un vídeo per a introduir les xarxes socials amb els adolescents i valorar els seus perills:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *