La NASA obre la Estació Espacial Internacional al turisme

Estación espacial internacional.

La NASA permetrà la presència de ciutadans a l’Estació Espacial Internacional (EEI) durant un mes a un preu d’uns 35.000 dòlars per nit, segons ha anunciat l’agència espacial nord-americana. Amb aquesta decisió, la NASA deixa de banda la històrica prohibició contra turistes i interessos privats en el centre d’investigació de l’òrbita terrestre, i reflecteix la seva intenció d’obrir l’EEI a interessos comercials privats.

La NASA permetrà fins a dos viatges privats a l’estació per any. Cada un serà d’una durada màxima de 30 dies, i la primera d’aquestes missions podria ser al 2020.

Però el viatge no serà barat. Segons les estimacions de l’agència, un seient en aquests “vols” costarà al voltant de 50 milions de dòlars. A més, la NASA cobrarà als visitants pel menjar, l’emmagatzematge i les comunicacions des de l’estació.

Segons els responsables de l’agència nord-americana, obrir les portes al sector privat permetrà a l’agència centrar-se en l’objectiu de l’administració de Trump de tornar a la Lluna al  2024, que podria finançar-se en part pels beneficis de l’ús comercial de l’EEI.

https://www.eitb.eus/es/noticias/sociedad/detalle/6464207/la-nasa-abre-estacion-espacial-internacional-al-turismo-viajes-privados/

 

“La contaminación atmosférica antes y después del nacimiento podría afectar a habilidades cognitivas”

<p>Este estudio muestra una mayor exposición a partículas finas estaba asociada a una menor atención ejecutiva, tanto en niños como en niñas. / <a href="https://pixabay.com/es/photos/industria-sunrise-aire-1752876/" target="_blank">Pixabay</a></p>

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona informa que hi ha cada vegada més evidències que estar exposat a la contaminació atmosfèrica a les primeres etapes de la vida està associat amb efectes negatius sobre les capacitats cognitives fonamentals, com la memòria de treball i l’atenció executiva.
L’objectiu de la investigació va ser aprofundir en el coneixement generat per anteriors estudis realitzats pel mateix equip que van observar que els nens i nenes que van a escoles amb majors nivells de contaminació procedent del trànsit tenen un menor desenvolupament cognitiu.

https://www.agenciasinc.es/Noticias/La-contaminacion-atmosferica-antes-y-despues-del-nacimiento-podria-afectar-a-habilidades-cognitivas

Els arbres cada vegada creixen més ràpid i moren abans

Segons avança el canvi climàtic, els boscos perden la seva capacitat d’emmagatzemar carboni a llarg termini.
Plantar arbres per frenar el canvi climàtic és bo, però l’eficiència d’aquesta estratègia està en dubte. Una conseqüència de l’escalfament global, almenys en llocs que eren freds, que els arbres creixen més ràpid. Però segons un nou estudi, el desenvolupament accelerat també fa que morin abans, alliberant abans d’hora el carboni que van atrapar de l’atmosfera al llarg de la seva vida.

L’anàlisi sobre un període des de fa 2.000 anys fins a l’actualitat i demostra que els arbres amb més vida són aquells que van créixer més a poc a poc. Les condicions fredes frenen el desenvolupament, però a canvi permeten als arbres arribar a la maduresa més tard. Per contra, els arbres que van créixer ràpid durant els seus primers 25 anys d’edat van morir abans que els seus parents endarrerits.

Trabajo de dendrocronología (ciencia que se ocupa de la datación de los anillos de crecimiento) en un pino negro de Aigüestortes.

La científica que usa luz para combatir el alzhéimer

“La científica que usa luz para combatir el alzhéimer”

Aquesta noticia tracta d’una científica.Resultado de imagen de Li-Hue Tsai

Ha observat sobre les ones que s’envien les neurones entre sí i mes concretament sobre una freqüència que és el ritme Gamma (30-80 hertzs). Aquestes ones són especialment intenses durant les activitats cognitives intenses, com la memòria de treball. I va descobrir que en ratolins, amb Alzheimer aquesta activitat s’interromp en l’etapa presimptomàtica, abans que mostri deteriorament cognitiu.

Sabent això: Ella va intentar restaurar els ritmes gamma utilitzant epigenètica [una tècnica que implanta elèctrodes lumínics en el cervell per controlar-lo]. No va poder creure-ho, perquè quan va millorar l’activitat gamma, els nivells d’amiloide (encima que ocupa el espai de les neurones al haver una altre molècula CDK5 que fa que es morin en massa i …)  es van reduir.

Daniel Gargallo Leal

Notícia: https://elpais.com/elpais/2019/05/23/ciencia/1558627869_717947.html

La NASA detecta la explosión de un meteorito 10 veces mayor que la bomba de Hiroshima

Estela de vapor dejada por un meteorito caído en la región rusa de...

La NASA ha anunciat avui l’explosió d’un meteorit a l’atmosfera de la terra que s’havia produït al desembre. Han dit que l’explosió havia sigut deu vegades més potent que la bomba atòmica llançada sobre Hiroshima (Japó) el 1945. L’esclat, que va ser detectat pels satèl·lits militars dels EUA.

Segons a la NASA, aquesta explosió va ser el segon més fort d’aquest tipus en els últims 30 anys i és el meteorit més gran per arribar a l’atmosfera de la Terra desde el que va impactar a Chelyabinsk (Rússia) el 2013.

Mitjans especialitzats han informat que el meteorit va viatjar per una zona no massa llunyana de les rutes utilitzades per avions comercials per volar entre Amèrica del Nord i Àsia, per això els investigadors han demanat a les companyies aèries si havien vist alguna cosa.

Link: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2019/03/19/5c909b78fdddfff81a8b471f.html

Les noves fotografies de Júpiter semblen pintures de Van Gogh

 

Si no t’ho diguessin, possiblement pensaries que aquestes imatges són pintures postimpressionistes, però són les últimes fotografies que s’han fet a Júpiter. Les fotografies s’han fet des de la nau espacial Juno, de la NASA.

Les fotografies mostren aquests  “espirals” perquè a l’hemisferi nord de Júpiter, les característiques atmosfèriques mostren uns núvols que giren al voltant d’un cercle en una regió de corrent en raig.

Juno va fer les fotografies a 12.800 km dels cims dels núvols, al seu vol número 18 de 32 proper a Júpiter el dia 12 de Febrer. Encara li queden 14 vols a la nau, llavors, encara n’hi ha més fotografies de  Júpiter per fer.

Més informació aquí

“Las olas de calor en el mar tienen el mismo efecto que los incendios en los bosques”

Dan Smale, autor d’una investigació sobre els efectes de les onades de calor al mar, adverteix que aquestes són com els incendis provocats per les altes temperatures en els boscos.

Els seus efectes poden ser devastadors en la vida sota l’aigua. També esmenta la importància dels efectes col·laterals que ja s’han fet sentir en terra i que afecten la vida humana.

Caldrà prendre mesures urgents o les conseqüències poden ser molt greus tant per a la vida marina com per la humana.

Més informació: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2019/03/05/5c7ed921fdddffd8828b465e.html

 

Farout, el nuevo planeta enano descubierto en los confines del Sistema Solar

Un grup d’astrònoms ha descobert un nou planeta a milions de kilòmetres de la Terra, el planeta Farout, que en anglès significa llunyà.

És un nou membre de la llista de planetes nans en la que només estava plutó.                 També, és el cos celeste del Sistema Solar més llunyà conegut, està a 120 UA. Les UA són unes unitats de distancia que es fan servir per mesurar distancies molt grans, una UA són 150 milions de kilòmetres, que és la distancia de la terra al Sol.

Gracies a les seves 120 UA, supera al planeta que fins ara es denominava com al més llunyà, Eris, que està a 96 UA.

De moment, un dels seus investigadors diu que l’únic que saben és que “està extremadament lluny del Sol”. També diu que el seu diàmetre mesura uns 500 kilòmetres, que la seva forma és totalment esfèrica i que té tonalitats rosades, lo que significa que té una gran quantitat de gel.

“Oumuamua, una nova investigació al respecte”

Al principi, els astrònoms creien que l’Oumuamua era un cometa, però es va refutar la hipòtesi ràpidament perquè aquesta no tenia la cua característica d’un i la “cabellera” que estava composta per un material en estat evaporat (noen contenia aquesta).

Els investigadors van pensar que era un asteroide, tot i que no complia aquests requisits: l’objecte accelerava sa velocitat i no la disminuïa.

Els estudis comprovaven que aquest fet va ser així perquè xocava contra un objecte.

Van plantejar la hipòtesi de que es tracta d’un llum (una nau espacial).

Ells creien que podria ser a una altra civilització que estudiés detingudament el nostre Sistema Solar.

No obstant això, el 19 d’octubre del 2017, aquesta roca interestelar va provocar l’anul·lació d’aquesta hipòtesi i els astrònoms creuen que l’acceleració no és deguda a una nau extraterrestre, sinó la consideren com un cometa, asteroide, fragment planetari i una nau espacial fins que no avancin les investigacions.