Category Archives: General

ANEM A LA RÀDIO!

Els i les alumnes de quart hem participat en el concurs radiofònic de Lectura en veu alta, en el qual participen també les escoles d’Almenar, Albesa, Alguaire i Alfarràs.

Prèviament, com que no hi podíem anar tots, cada grup va triar els seus representants. No va ser gens fàcil, perquè tots ho vam fer molt bé en les proves de selecció. Vaja, que ens hi vam deixar la pell!

Avui ha set el gran dia: hem anat a la ràdio a fer l’enregistrament.

Estem impacients per saber la decisió del Jurat. Ho hem fet súper bé, però… haurem estat els millors?

HOP peripècia

Qui diu que l’òpera és avorrida? O que no s’entén?

Nosaltres hem anat a l’auditori de Lleida a veure un espectacle on uns personatges han compartit amb nosaltres les seves experiències recollides en el seu imaginari viatge a través del Sistema Solar i la Selva de l’Amazones.

Amb les seves cançons, ens han introduït al món de l’òpera d’una manera plàcida i divertida. Quines veus que tenien! I què bé ens hem portat nosaltres!

UN IMANT MOLT POTENT

Per veure la potència d’aquest imant, necessitem: un clau gran i gruixut, una pila quadrada, un bocí de cable de telèfon (o qualsevol de dos fils) i unes peces metàl·liques petites (arandeles, puntes, claus petits, …).

Primer, passarem el clau gran i gruixut per sobre de les peces petites i… no passa res.

A continuació, enrotllem el cable al clau gran i, després, l’altre extrem l’enrotllem a la pila de manera que cada un dels fils estigui enrotllat a un dels terminals de la pila (un al pol positiu i l’altre al pol negatiu).

Proveu a passar ara el clau sobre la pila de peces metàl·liques i … un bon nombre s’enganxaran al clau gran. Hem fet un electroimant!

Ja sabeu allò que diuen dels pols oposats i tal…

OU BRILLANT

Per fer l’experiment necessitem: vinagre, un ou, colorant roig i un got o pot de vidre.

Primerament, posem l’ou cobert de vinagre, en el pot, i l’hem de deixar un mínim de 48 hores.

Passat aquest temps, traiem el vinagre  i, quan l’ou s’ha eixugat, el fiquem en aigua colorada durant un dia.

Després, traiem l’ou de l’aigua i el deixem que s’assequi.

ANEM A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

Avui, els i les alumnes de tercer, hem gaudit d’un profitós dia en contacte amb la natura: viatge curt, monitors molt amables i preparats, bona temperatura, molt bona companyia, …

A més, hem pogut anellar ocells i després alliberar-los. Sabíeu que un tallerol pot volar d’aquí a Làponia en poc més d’un dia?

També ens han ensenyat com podem trobar rastres d’animals: empremtes, esquelets, egagròpiles, … i com els hem d’interpretar.

Una sortida molt recomanable, de la que us  fem arribar un tastet en format fotogràfic.

ESTANY_3 ESTANY_1 ESTANY_2

ANEM A LA CASA DE LA VILA

Dins el projecte “El nostre municipi i els Serveis Municipals”, avui, l’alumnat de tercer, amb les tutores i altres acompanyants, hem visitat la seu de l’òrgan de govern del nostre poble: la Casa de la Vila.

Allí ens han rebut el Sr. Alcalde, en Jordi; la segona Tinent d’Alcalde i Regidora de’Educació i Infància, la Noèlia i la Regidora d’Obres i Via Pública, la Montse.

Amb molta paciència i amabilitat, han anat responent totes les preguntes que els hem fet, algunes molt difícils de respondre y totes molt interessants.

Després, ens han guiat en un petit recorregut per les diferents dependències i … ens han presentat el projecte de la futura biblioteca de Torrefarrera!

Estem molt agraïts per l’atenció rebuda i molt emocionats i impacients per poder gaudir del nou equipament.

AJUNTAMENT_1

AJUNTAMENT_2AJUNTAMENT_3

GLOBUS INDESTRUCTIBLE?

Per aquest experiment necessitem: una espelma, dos globus, aigua i un encenedor.

Agafem els globus i els inflem, un amb aire (bufant) i l’altre amb aigua. Tot seguit, encenem l’espelma.

A continuació, agafem el globus que conté aire i l’atansem a la flama; veureu que peta en un tres i no res.

Després, atanseu el globus que conté aigua a la flama i … acabarà petant però haureu d’esperar una una estoneta.

Tindrà a veure amb la densitat de l’aire i l’aigua? Amb el seu volum? Haurem de seguir investigant.

GERARD

CLARINETARIUM

clarinetarium-web-cxf-miniatura-cat

Els i les alumnes de tercer, molt ben acompanyats, vam anar a CaixaForum a veure un espectacle musical.

En aquest espectacle, tres científics es reuneixen per descobrir quin ha estat el millor clarinet de tots els temps. Un recorregut pels més de quatre-cents anys d’història de l’instrument, des del primer reclam d’ànec fins al més modern clarinet elèctric (quina passada!), ens va permetre descobrir com la seva evolució va lligada a l’evolució de la música.

Tubs de plàstic, canyes i tota mena d’utensilis van servir als científics per ensenyar-nos com és i com funciona el clarinet a través de divertits experiments en què, alguns i algunes, vàrem ser-ne partícips.

No us podem ensenyar imatges perquè ens van demanar que no féssim fotografies, però us garantim que vam gaudir molt d’aquesta activitat.

 

UN TAP DE PAPER?

Necessitem: un pot, una carta (o qualsevol tros de paper, cartolina, …) i aigua.

Què penseu que passarà si omplim el pot d’aigua, el tapem amb el paper i girem el pot cap per avall? Heu pensat que caurà l’aigua, no? Això vaig pensar jo.

Però no, resulta que la carta va fer de tap. Això ens va portar a buscar la resposta a aquest fenomen i vam aprendre que mentre l’aigua feia força per sortir del pot (empenyent la carta cap avall), l’aire feia força per entrar-hi (empenyent la  carta cap amunt). Resultat: empat i tot al seu lloc.

lluis

OUS DE GOMA?

Per fer aquest experiment necessitem:

2 ous

2 pots transparents amb tapa

vinagre

una mica de paciència

En primer lloc, omplirem un pot amb vinagre i l’altre amb aigua. A continuació, posarem un ou a cada pot, els taparem i haurem d’esperar 48 h. Passat aquest temps, treurem amb compte els ous i… veiem que el que estava dins del vinagre s’ha fet més gros i és tou, sembla de goma.

Això ha passat perquè l’àcid del vinagre ha desfet l’element que dóna duresa a la closca de l’ou.

El mateix efecte fan els aliments àcids sobre la capa protectora de les nostres dents, per això és molt important tenir  una bona higiene bucodental.

lluc