Category Archives: ACTIVITATS DE 3r

UN IMANT MOLT POTENT

Per veure la potència d’aquest imant, necessitem: un clau gran i gruixut, una pila quadrada, un bocí de cable de telèfon (o qualsevol de dos fils) i unes peces metàl·liques petites (arandeles, puntes, claus petits, …).

Primer, passarem el clau gran i gruixut per sobre de les peces petites i… no passa res.

A continuació, enrotllem el cable al clau gran i, després, l’altre extrem l’enrotllem a la pila de manera que cada un dels fils estigui enrotllat a un dels terminals de la pila (un al pol positiu i l’altre al pol negatiu).

Proveu a passar ara el clau sobre la pila de peces metàl·liques i … un bon nombre s’enganxaran al clau gran. Hem fet un electroimant!

Ja sabeu allò que diuen dels pols oposats i tal…

OU BRILLANT

Per fer l’experiment necessitem: vinagre, un ou, colorant roig i un got o pot de vidre.

Primerament, posem l’ou cobert de vinagre, en el pot, i l’hem de deixar un mínim de 48 hores.

Passat aquest temps, traiem el vinagre  i, quan l’ou s’ha eixugat, el fiquem en aigua colorada durant un dia.

Després, traiem l’ou de l’aigua i el deixem que s’assequi.

ANEM A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

Avui, els i les alumnes de tercer, hem gaudit d’un profitós dia en contacte amb la natura: viatge curt, monitors molt amables i preparats, bona temperatura, molt bona companyia, …

A més, hem pogut anellar ocells i després alliberar-los. Sabíeu que un tallerol pot volar d’aquí a Làponia en poc més d’un dia?

També ens han ensenyat com podem trobar rastres d’animals: empremtes, esquelets, egagròpiles, … i com els hem d’interpretar.

Una sortida molt recomanable, de la que us  fem arribar un tastet en format fotogràfic.

ESTANY_3 ESTANY_1 ESTANY_2

ANEM A LA CASA DE LA VILA

Dins el projecte “El nostre municipi i els Serveis Municipals”, avui, l’alumnat de tercer, amb les tutores i altres acompanyants, hem visitat la seu de l’òrgan de govern del nostre poble: la Casa de la Vila.

Allí ens han rebut el Sr. Alcalde, en Jordi; la segona Tinent d’Alcalde i Regidora de’Educació i Infància, la Noèlia i la Regidora d’Obres i Via Pública, la Montse.

Amb molta paciència i amabilitat, han anat responent totes les preguntes que els hem fet, algunes molt difícils de respondre y totes molt interessants.

Després, ens han guiat en un petit recorregut per les diferents dependències i … ens han presentat el projecte de la futura biblioteca de Torrefarrera!

Estem molt agraïts per l’atenció rebuda i molt emocionats i impacients per poder gaudir del nou equipament.

AJUNTAMENT_1

AJUNTAMENT_2AJUNTAMENT_3

GLOBUS INDESTRUCTIBLE?

Per aquest experiment necessitem: una espelma, dos globus, aigua i un encenedor.

Agafem els globus i els inflem, un amb aire (bufant) i l’altre amb aigua. Tot seguit, encenem l’espelma.

A continuació, agafem el globus que conté aire i l’atansem a la flama; veureu que peta en un tres i no res.

Després, atanseu el globus que conté aigua a la flama i … acabarà petant però haureu d’esperar una una estoneta.

Tindrà a veure amb la densitat de l’aire i l’aigua? Amb el seu volum? Haurem de seguir investigant.

GERARD

CLARINETARIUM

clarinetarium-web-cxf-miniatura-cat

Els i les alumnes de tercer, molt ben acompanyats, vam anar a CaixaForum a veure un espectacle musical.

En aquest espectacle, tres científics es reuneixen per descobrir quin ha estat el millor clarinet de tots els temps. Un recorregut pels més de quatre-cents anys d’història de l’instrument, des del primer reclam d’ànec fins al més modern clarinet elèctric (quina passada!), ens va permetre descobrir com la seva evolució va lligada a l’evolució de la música.

Tubs de plàstic, canyes i tota mena d’utensilis van servir als científics per ensenyar-nos com és i com funciona el clarinet a través de divertits experiments en què, alguns i algunes, vàrem ser-ne partícips.

No us podem ensenyar imatges perquè ens van demanar que no féssim fotografies, però us garantim que vam gaudir molt d’aquesta activitat.

 

EL CD BOIG

Per a tenir un CD boig necessitem: 1 CD, un globus, 1 tap de plàstic (que sigui una mica alt), un globus i cola.

Primerament, s’ha de fer un forat al tap. A continuació, l’enganxarem al CD de tal manera que quedi sobre el forat central. Ara ja podem posat el globus sobre el tap i l’inflarem (cal que, entre buf i buf, anem subjectant el globus per a què  no s’escapi l’aire).

Finalment, deixarem anar el globus, amb compte que no et copegi perquè surt disparat com un esperitat, impulsat per l’aire que surt a pressió per la boca del globus.noa

 

GLOBUS MÀGICS

Per gaudir d’aquesta màgia necessitem: un got mesurador, vinagre, un embut, bicarbonat, el mateix nombre d’ampolles que de globus.

Amb l’ajuda de l’embut posarem 50 ml de vinagre a cada ampolla. A continuació, posarem tres cullerades de bicarbonat (també a cada ampolla) i, tot seguit, “taparem” amb els globus.

Sorpresa! Sense que ningú bufi, els globus s’inflen. Això és possible perquè en ajuntar vinagre i bicarbonat es produeix una reacció química que fa desprendre gas. El gas és molt volàtil, surt de l’ampolla i es queda atrapat al globus.

Preparats per provar-ho?

sonia

LA PALLETA BOJA (ELECTRICITAT ESTÀTICA)

Aquest experiment necessita una mica de preparació. L’objectiu és que una de les palles faci voltes sense que la toquem.

Necessitem: dues palletes (més un trosset d’uns dos cm), 1 agulla de cap, 1 tap de suro i roba de llana.

Sobre el tap de suro, amb l’agulla de cap, col·locarem el trosset de palleta i una palla sencera,

A continuació, hem de fregar l’altra palla amb la llana.

Finalment, si hem fet bé la preparació, quan atansem la palleta que hem fregat a la llana a l’altra, la que està clavada al suro comença a girar, com si no volgués tocar-se amb l’altra. És a dir, les palletes reaccionen com si fossin dos imants que no es poden unir si es toquen pels pols iguals.

Si ho voleu provar i no surt a la primera, no us rendiu; tguillemorneu a començar la preparació prenent-vos els temps necessari.

 

 

 

 

EL GOT ASSEDEGAT

Sabíeu que hi ha gots que xuclen aigua? Doncs si, i nosaltres ho hem comprovat.

Si ho voleu veure necessitareu: una espelma petita, un got, un plat i aigua.

Posareu aigua al plat. A continuació, col·locareu l’espelma al mig del plat i l’encendreu. Finalment, posareu el got a sobre l’espelma i… no us podreu creure el que veureu: el got es beurà l’aigua.

Això passa perquè la flama es menja l’oxigen i, quan ja no en queda, es fa el buit.

Aquest procediment s’usa per conservar alguns aliments, els que s’envasen al buit.

Interessant!

carla