ANEM A LA RÀDIO!

Els i les alumnes de quart hem participat en el concurs radiofònic de Lectura en veu alta, en el qual participen també les escoles d’Almenar, Albesa, Alguaire i Alfarràs.

Prèviament, com que no hi podíem anar tots, cada grup va triar els seus representants. No va ser gens fàcil, perquè tots ho vam fer molt bé en les proves de selecció. Vaja, que ens hi vam deixar la pell!

Avui ha set el gran dia: hem anat a la ràdio a fer l’enregistrament.

Estem impacients per saber la decisió del Jurat. Ho hem fet súper bé, però… haurem estat els millors?

HOP peripècia

Qui diu que l’òpera és avorrida? O que no s’entén?

Nosaltres hem anat a l’auditori de Lleida a veure un espectacle on uns personatges han compartit amb nosaltres les seves experiències recollides en el seu imaginari viatge a través del Sistema Solar i la Selva de l’Amazones.

Amb les seves cançons, ens han introduït al món de l’òpera d’una manera plàcida i divertida. Quines veus que tenien! I què bé ens hem portat nosaltres!

VIATGE ALS ORÍGENS

Els i les alumnes de 4t. vam anar a Espai Orígens, a Camarasa.

Alli, vam poder experimentar com deuria ser un dia de la vida a la prehistòria:

Uns, es dedicaven a fabricar armes i eines. Amb paciència i perseverança, anaven llimant el sílex fins aconseguir que tallés. Aleshores, l’utilitzaven com arma, per anar donant forma a ossos i banyes per aconseguir agulles, hams, …

Uns altres, anaven a caçar ajudats d’arcs, fletxes, llances i propulsors. Si aconseguien alguna peça és molt probable que l’esquarteressin al voltant d’alguna foguera. Nosaltres vam provar de fer punteria i no és gens fàcil, sobre tot amb el propulsor i la llança. Ens va semblar  que més d’un dia s’havien de conformar omplint la panxa de fruites i arrels.

Ens ho vam passar molt bé provant d’encendre foc amb el mètode que utilitzaven els nostres avantpassats: fregant un pal sobre una fusta.  I, sabeu què? Alguns quasi ho aconseguim.

També vam veure algunes reproduccions de pintures rupestres. Són  espectaculars, s’hi pot identificar perfectament els elements que hi apareixen: animals, figures humanes, eines, … Fa anys que s’intenta esbrinar per què les pintaven; nosaltres tampoc ho sabem, però hem estat d’acord que quan les pintaven ho feien amb la panxa plena perquè si haguessin tingut gana en lloc de pintar haurien anat a caçar.

De ben segur, us preguntareu com es pot saber com era la vida a la prehistòria. Tot el que sabem és gràcies a l’arqueologia. També hem fet d’arqueòlegs i hem après com n’és d’important la polidesa i precisió en la feina, el treball en equip i el respecte per les troballes doncs és gràcies a la interpretació d’aquestes fonts històriques que poden saber com era la vida abans que s’inventés l’escriptura.

A partir d’ara, quan trobem alguna cosa que ens cridi molt l’atenció la mirarem, la tocarem, li farem fotos, la dibuixarem, … i la deixarem allà on l’hem trobat.

A continuació, un petit tast.

IMG_0600 IMG_0603 IMG_0605 IMG_0608 IMG_0612 IMG_0610 IMG_0615 IMG_0616 IMG_0617 IMG_0619 IMG_0630 IMG_0629 IMG_0631 IMG_0613

Còpia de IMG-20171011-WA0008

Còpia de IMG-20171011-WA0010

Còpia de IMG-20171011-WA0009

IMG-20171011-WA0012 IMG-20171011-WA0014 IMG-20171011-WA0017 IMG-20171011-WA0018 IMG-20171011-WA0021

IMG-20171011-WA0022 IMG-20171011-WA0024 IMG-20171011-WA0026 IMG-20171011-WA0027 IMG-20171011-WA0029

UN IMANT MOLT POTENT

Per veure la potència d’aquest imant, necessitem: un clau gran i gruixut, una pila quadrada, un bocí de cable de telèfon (o qualsevol de dos fils) i unes peces metàl·liques petites (arandeles, puntes, claus petits, …).

Primer, passarem el clau gran i gruixut per sobre de les peces petites i… no passa res.

A continuació, enrotllem el cable al clau gran i, després, l’altre extrem l’enrotllem a la pila de manera que cada un dels fils estigui enrotllat a un dels terminals de la pila (un al pol positiu i l’altre al pol negatiu).

Proveu a passar ara el clau sobre la pila de peces metàl·liques i … un bon nombre s’enganxaran al clau gran. Hem fet un electroimant!

Ja sabeu allò que diuen dels pols oposats i tal…

OU BRILLANT

Per fer l’experiment necessitem: vinagre, un ou, colorant roig i un got o pot de vidre.

Primerament, posem l’ou cobert de vinagre, en el pot, i l’hem de deixar un mínim de 48 hores.

Passat aquest temps, traiem el vinagre  i, quan l’ou s’ha eixugat, el fiquem en aigua colorada durant un dia.

Després, traiem l’ou de l’aigua i el deixem que s’assequi.

ANEM A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

Avui, els i les alumnes de tercer, hem gaudit d’un profitós dia en contacte amb la natura: viatge curt, monitors molt amables i preparats, bona temperatura, molt bona companyia, …

A més, hem pogut anellar ocells i després alliberar-los. Sabíeu que un tallerol pot volar d’aquí a Làponia en poc més d’un dia?

També ens han ensenyat com podem trobar rastres d’animals: empremtes, esquelets, egagròpiles, … i com els hem d’interpretar.

Una sortida molt recomanable, de la que us  fem arribar un tastet en format fotogràfic.

ESTANY_3 ESTANY_1 ESTANY_2

ANEM A LA CASA DE LA VILA

Dins el projecte “El nostre municipi i els Serveis Municipals”, avui, l’alumnat de tercer, amb les tutores i altres acompanyants, hem visitat la seu de l’òrgan de govern del nostre poble: la Casa de la Vila.

Allí ens han rebut el Sr. Alcalde, en Jordi; la segona Tinent d’Alcalde i Regidora de’Educació i Infància, la Noèlia i la Regidora d’Obres i Via Pública, la Montse.

Amb molta paciència i amabilitat, han anat responent totes les preguntes que els hem fet, algunes molt difícils de respondre y totes molt interessants.

Després, ens han guiat en un petit recorregut per les diferents dependències i … ens han presentat el projecte de la futura biblioteca de Torrefarrera!

Estem molt agraïts per l’atenció rebuda i molt emocionats i impacients per poder gaudir del nou equipament.

AJUNTAMENT_1

AJUNTAMENT_2AJUNTAMENT_3

GLOBUS INDESTRUCTIBLE?

Per aquest experiment necessitem: una espelma, dos globus, aigua i un encenedor.

Agafem els globus i els inflem, un amb aire (bufant) i l’altre amb aigua. Tot seguit, encenem l’espelma.

A continuació, agafem el globus que conté aire i l’atansem a la flama; veureu que peta en un tres i no res.

Després, atanseu el globus que conté aigua a la flama i … acabarà petant però haureu d’esperar una una estoneta.

Tindrà a veure amb la densitat de l’aire i l’aigua? Amb el seu volum? Haurem de seguir investigant.

GERARD

CLARINETARIUM

clarinetarium-web-cxf-miniatura-cat

Els i les alumnes de tercer, molt ben acompanyats, vam anar a CaixaForum a veure un espectacle musical.

En aquest espectacle, tres científics es reuneixen per descobrir quin ha estat el millor clarinet de tots els temps. Un recorregut pels més de quatre-cents anys d’història de l’instrument, des del primer reclam d’ànec fins al més modern clarinet elèctric (quina passada!), ens va permetre descobrir com la seva evolució va lligada a l’evolució de la música.

Tubs de plàstic, canyes i tota mena d’utensilis van servir als científics per ensenyar-nos com és i com funciona el clarinet a través de divertits experiments en què, alguns i algunes, vàrem ser-ne partícips.

No us podem ensenyar imatges perquè ens van demanar que no féssim fotografies, però us garantim que vam gaudir molt d’aquesta activitat.

 

EL CD BOIG

Per a tenir un CD boig necessitem: 1 CD, un globus, 1 tap de plàstic (que sigui una mica alt), un globus i cola.

Primerament, s’ha de fer un forat al tap. A continuació, l’enganxarem al CD de tal manera que quedi sobre el forat central. Ara ja podem posat el globus sobre el tap i l’inflarem (cal que, entre buf i buf, anem subjectant el globus per a què  no s’escapi l’aire).

Finalment, deixarem anar el globus, amb compte que no et copegi perquè surt disparat com un esperitat, impulsat per l’aire que surt a pressió per la boca del globus.noa