Monthly Archives: març 2017

ANEM A LA CASA DE LA VILA

Dins el projecte “El nostre municipi i els Serveis Municipals”, avui, l’alumnat de tercer, amb les tutores i altres acompanyants, hem visitat la seu de l’òrgan de govern del nostre poble: la Casa de la Vila.

Allí ens han rebut el Sr. Alcalde, en Jordi; la segona Tinent d’Alcalde i Regidora de’Educació i Infància, la Noèlia i la Regidora d’Obres i Via Pública, la Montse.

Amb molta paciència i amabilitat, han anat responent totes les preguntes que els hem fet, algunes molt difícils de respondre y totes molt interessants.

Després, ens han guiat en un petit recorregut per les diferents dependències i … ens han presentat el projecte de la futura biblioteca de Torrefarrera!

Estem molt agraïts per l’atenció rebuda i molt emocionats i impacients per poder gaudir del nou equipament.

AJUNTAMENT_1

AJUNTAMENT_2AJUNTAMENT_3

GLOBUS INDESTRUCTIBLE?

Per aquest experiment necessitem: una espelma, dos globus, aigua i un encenedor.

Agafem els globus i els inflem, un amb aire (bufant) i l’altre amb aigua. Tot seguit, encenem l’espelma.

A continuació, agafem el globus que conté aire i l’atansem a la flama; veureu que peta en un tres i no res.

Després, atanseu el globus que conté aigua a la flama i … acabarà petant però haureu d’esperar una una estoneta.

Tindrà a veure amb la densitat de l’aire i l’aigua? Amb el seu volum? Haurem de seguir investigant.

GERARD

CLARINETARIUM

clarinetarium-web-cxf-miniatura-cat

Els i les alumnes de tercer, molt ben acompanyats, vam anar a CaixaForum a veure un espectacle musical.

En aquest espectacle, tres científics es reuneixen per descobrir quin ha estat el millor clarinet de tots els temps. Un recorregut pels més de quatre-cents anys d’història de l’instrument, des del primer reclam d’ànec fins al més modern clarinet elèctric (quina passada!), ens va permetre descobrir com la seva evolució va lligada a l’evolució de la música.

Tubs de plàstic, canyes i tota mena d’utensilis van servir als científics per ensenyar-nos com és i com funciona el clarinet a través de divertits experiments en què, alguns i algunes, vàrem ser-ne partícips.

No us podem ensenyar imatges perquè ens van demanar que no féssim fotografies, però us garantim que vam gaudir molt d’aquesta activitat.

 

EL CD BOIG

Per a tenir un CD boig necessitem: 1 CD, un globus, 1 tap de plàstic (que sigui una mica alt), un globus i cola.

Primerament, s’ha de fer un forat al tap. A continuació, l’enganxarem al CD de tal manera que quedi sobre el forat central. Ara ja podem posat el globus sobre el tap i l’inflarem (cal que, entre buf i buf, anem subjectant el globus per a què  no s’escapi l’aire).

Finalment, deixarem anar el globus, amb compte que no et copegi perquè surt disparat com un esperitat, impulsat per l’aire que surt a pressió per la boca del globus.noa

 

GLOBUS MÀGICS

Per gaudir d’aquesta màgia necessitem: un got mesurador, vinagre, un embut, bicarbonat, el mateix nombre d’ampolles que de globus.

Amb l’ajuda de l’embut posarem 50 ml de vinagre a cada ampolla. A continuació, posarem tres cullerades de bicarbonat (també a cada ampolla) i, tot seguit, “taparem” amb els globus.

Sorpresa! Sense que ningú bufi, els globus s’inflen. Això és possible perquè en ajuntar vinagre i bicarbonat es produeix una reacció química que fa desprendre gas. El gas és molt volàtil, surt de l’ampolla i es queda atrapat al globus.

Preparats per provar-ho?

sonia

LA PALLETA BOJA (ELECTRICITAT ESTÀTICA)

Aquest experiment necessita una mica de preparació. L’objectiu és que una de les palles faci voltes sense que la toquem.

Necessitem: dues palletes (més un trosset d’uns dos cm), 1 agulla de cap, 1 tap de suro i roba de llana.

Sobre el tap de suro, amb l’agulla de cap, col·locarem el trosset de palleta i una palla sencera,

A continuació, hem de fregar l’altra palla amb la llana.

Finalment, si hem fet bé la preparació, quan atansem la palleta que hem fregat a la llana a l’altra, la que està clavada al suro comença a girar, com si no volgués tocar-se amb l’altra. És a dir, les palletes reaccionen com si fossin dos imants que no es poden unir si es toquen pels pols iguals.

Si ho voleu provar i no surt a la primera, no us rendiu; tguillemorneu a començar la preparació prenent-vos els temps necessari.

 

 

 

 

EL GOT ASSEDEGAT

Sabíeu que hi ha gots que xuclen aigua? Doncs si, i nosaltres ho hem comprovat.

Si ho voleu veure necessitareu: una espelma petita, un got, un plat i aigua.

Posareu aigua al plat. A continuació, col·locareu l’espelma al mig del plat i l’encendreu. Finalment, posareu el got a sobre l’espelma i… no us podreu creure el que veureu: el got es beurà l’aigua.

Això passa perquè la flama es menja l’oxigen i, quan ja no en queda, es fa el buit.

Aquest procediment s’usa per conservar alguns aliments, els que s’envasen al buit.

Interessant!

carla

FONT DE COCA-COLA

Per tenir aquesta font necessitem: una coca-cola i sal.

Sense sacsejar la coca-cola, hi afegim 2 o 3 cullerades de sal. Quasi a l’instant, tindreu una font de coca-cola.

Això passa perquè es produeix una reacció química que provoca que les bombolles de gas de la coca-cola es facin més grans; aleshores ocupen més espai i per això surten a pressió.

Si ho voleu provar, no us oblideu de posar-vos un impermeable!

xavier

PLUJA DE COLORS

Necessitem: 1 recipient transparent i una mica fondo (no molt ample), oli, aigua i colorants.

Omplim el recipient d’aigua i a sobre hi posem una bona capa d’oli (ja sabeu que l’oli sura a l’aigua). A continuació, anem tirant gotes de colorant de diferents colors.

Veureu que les gotes sembles bombolletes mentre passen pel la capa d’oli. Però, quan arriben a l’aigua, les bombolletes exploten provocant una pluja molt acolorida.

Aquest fenomen és possible perquè l’aigua i l’oli tenen densitats diferents, per això no es poden barrejar. Els colorants estan fets amb aigua, per això quan travessen l’oli mantenen la forma arrodonida; però, en arribar a l’aigua, com que tenen la mateixa densitat, es poden barrejar.

Preparats per provar-ho?

joel

 

UN TAP DE PAPER?

Necessitem: un pot, una carta (o qualsevol tros de paper, cartolina, …) i aigua.

Què penseu que passarà si omplim el pot d’aigua, el tapem amb el paper i girem el pot cap per avall? Heu pensat que caurà l’aigua, no? Això vaig pensar jo.

Però no, resulta que la carta va fer de tap. Això ens va portar a buscar la resposta a aquest fenomen i vam aprendre que mentre l’aigua feia força per sortir del pot (empenyent la carta cap avall), l’aire feia força per entrar-hi (empenyent la  carta cap amunt). Resultat: empat i tot al seu lloc.

lluis