Els i les alumnes de 4t. vam anar a Espai Orígens, a Camarasa.
Alli, vam poder experimentar com deuria ser un dia de la vida a la prehistòria:
Uns, es dedicaven a fabricar armes i eines. Amb paciència i perseverança, anaven llimant el sílex fins aconseguir que tallés. Aleshores, l’utilitzaven com arma, per anar donant forma a ossos i banyes per aconseguir agulles, hams, …
Uns altres, anaven a caçar ajudats d’arcs, fletxes, llances i propulsors. Si aconseguien alguna peça és molt probable que l’esquarteressin al voltant d’alguna foguera. Nosaltres vam provar de fer punteria i no és gens fàcil, sobre tot amb el propulsor i la llança. Ens va semblar que més d’un dia s’havien de conformar omplint la panxa de fruites i arrels.
Ens ho vam passar molt bé provant d’encendre foc amb el mètode que utilitzaven els nostres avantpassats: fregant un pal sobre una fusta. I, sabeu què? Alguns quasi ho aconseguim.
També vam veure algunes reproduccions de pintures rupestres. Són espectaculars, s’hi pot identificar perfectament els elements que hi apareixen: animals, figures humanes, eines, … Fa anys que s’intenta esbrinar per què les pintaven; nosaltres tampoc ho sabem, però hem estat d’acord que quan les pintaven ho feien amb la panxa plena perquè si haguessin tingut gana en lloc de pintar haurien anat a caçar.
De ben segur, us preguntareu com es pot saber com era la vida a la prehistòria. Tot el que sabem és gràcies a l’arqueologia. També hem fet d’arqueòlegs i hem après com n’és d’important la polidesa i precisió en la feina, el treball en equip i el respecte per les troballes doncs és gràcies a la interpretació d’aquestes fonts històriques que poden saber com era la vida abans que s’inventés l’escriptura.
A partir d’ara, quan trobem alguna cosa que ens cridi molt l’atenció la mirarem, la tocarem, li farem fotos, la dibuixarem, … i la deixarem allà on l’hem trobat.
A continuació, un petit tast.