JARC alerta que el 65% d’explotacions de truges podrien desaparèixer

JARC alerta que el 65% d´explotacions de truges podrien desaparèixer
Una nova normativa obliga els ramaders catalans a ampliar els metres quadrats per animal

GIRONA | ACN/DDG (19/02/10)
El 65% de les explotacions de truges de les comarques gironines podrien desaparèixer perquè no estan adaptades a la normativa de benestar animal. Segons aquesta norma, els ramaders han d’ampliar els metres quadrats per truja. Això obliga a reduir els caps de bestiar o a ampliar les naus en un 25%. El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) alerta que a la demarcació hi ha 242 explotacions d’aquestes característiques i que només el 5% estan adaptades. De la resta, el 30% són de fàcil adaptació, però el 65% haurà de “picar a la porta de l’ajuntament” per demanar permisos d’obres.
“Aquest és el nostre principal escull”, ha lamentat el portaveu del sindicat, Jack Massachs.
Segons JARC, hi ha un “perill potencial” que els ajuntaments deneguin els permisos d’obres. Massachs ha explicat que els consistoris, per frenar una activitat que consideren “molesta”, bloquegen les expansions de les explotacions basant-se en un “incompliment de normativa”. Segons la normativa actual, les granges no poden estar a menys d’un quilòmetre del nucli urbà, però el creixement de les urbanitzacions i de les poblacions ha fet que el 93% estiguin a menys distància.
“De manera esbojarrada, els nuclis urbans se’ns han tirat a sobre”, ha criticat Massachs, que afegeix que aquestes explotacions, quan es van construir, complien la normativa. “Els ajuntaments s’emparen en això per denegar els permisos”, lamenta el portaveu del sindicat agrari. Per aquest motiu, demanen que hi hagi una pròrroga de dos anys per adaptar-se a la normativa de benestar animal i han recorregut al Parlament i al Síndic de Greuges per denunciar la situació.
“Ens temem que el Parlament, com sempre, ens donarà l’esquena”, ha criticat el responsable del sector porcí de JARC a Girona, Salvi Marull. El sindicat agrari s’ha posat en contacte amb el Síndic de Greuges que, després d’analitzar aquest “xoc entre les lleis europees i les municipals”, demana al DAR que busqui un pacte per vetllar pel compliment de la normativa. “La Conselleria no ha dit res”, ha lamentat Marull.
Segons el sindicat, a banda d’aquest assetjament rural que viuen des dels ajuntaments, la crisi econòmica també ha impactat amb força al sector porcí i ha fet que molts ramaders no tinguin capacitat d’inversió per adaptar les granges. JARC calcula que el cost de cada adaptació en aquest 65% d’explotacions que han d’ampliar un 25% és de 50.000 euros per cada 100 truges.
“Se’n renten les mans”, critica el responsable del porcí, que afirma que la inoperància del Govern està sentenciant les explotacions porcines del país. Segons el sindicat, si les granges no compleixen la normativa poden perdre els ajuts en un termini de tres anys i, així, estarien condemnades a desaparèixer.
A més, Massachs ha explicat que a la demarcació hi ha 947 explotacions porcines i, d’aquestes, només el 7% respecten la distància d’un quilòmetre del nucli urbà. “Els ajuntaments s’aferren a això per denegar permisos d’ampliació”, ha criticat Massachs, que exposa que aquest incompliment és perquè les cases de les poblacions s’han apropat a les granges i no al revés. “En definitiva, tornem a topar amb el nostre gran escull, els ajuntaments”, conclous Massachs. El sindicat espera una resposta del Govern tant a les disputes amb les administracions locals com a la petició d’ampliació del termini d’adaptació fins al 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *