4. SECTOR PRIMARI

AGRICULTURA:

RAMADERIA:

Al cap davant de l’explotació

El programa “A pagès” mostra què vol dir ser titular d’una explotació agrària mitjançant l’exemple de tres dones que defensen amb dents i ungles la seva propietat agrícola. No escatimen esforços per intentar aconseguir el millor producte.

Maria Rovira és de la Fortesa, a l’Anoia, i es defineix com un “corcó”. En un món d’homes, com és el de la pagesia, ella fa anys que lluita perquè es reconegui la feina que fan moltes dones a pagès. Treballa les terres que va heretar del seu pare. En una zona on es cultiva raïm, ella va apostar pels préssecs.

Maria Manent és de Navès, al Solsonès, i es dedica a la producció integrada de porcs. Defensa a ultrança l’estil de vida de la pagesia. Té dos fills i aposta fermament per l’ensenyament a l’escola rural.

Alba Casas, d’Alguaire, al Segrià, és una apassionada de la vida. Tot ho fa amb una vitalitat i una dedicació extraordinàries. Als 22 anys ja ha tingut la seva primera filla i ha creat una explotació de flors comestibles. Als seus hivernacles hi ha flors de totes les mides, colors i gustos que acaben als paladars dels més exigents.

Edu3.cat

Pagesos, l’espècie protegida?

“30 Minuts” s’acosta al món rural per escoltar la veu de pagesos i ramaders. Asseguren que la proliferació de regulacions locals, estatals o comunitàries limiten les seves possibilitats de creixement. Se senten ofegats. Normatives que, al seu parer, sovint es contradiuen i que els deixen lligats de mans i peus per modernitzar les seves explotacions, en un moment en què que cada cop han de ser més competitius per fer-se lloc en el mercat. Des de plans urbanístics municipals (POUM) que topen amb Plans directors, fins a grans infraestructures com el canal Segarra-Garrigues, que enfronta 16.000 regants amb la normativa europea. Un conflicte que, a hores d’ara, està pendent d’aclarir com es podran complir les anhelades aspiracions de reg a la plana de Lleida, sense perjudicar la protecció de les aus que es reclama des de la Unió Europea. Les administracions tenen la feina d’intentar trobar l’equilibri entre la preservació del territori i del paisatge amb la supervivència de la indústria agrària que viu i treballa al camp. Tot i ser un col·lectiu que gestiona 1 terç dels 3 milions d’hectàrees que té Catalunya, el món rural sent que té poca veu a l’hora de planificar el territori. La qüestió rau a decidir per quin model de país es vol apostar.