El mal temps esgarra la collita d’oli i cítrics a les Terres de l’Ebre

El mal temps esgarra la collita d’oli i cítrics a les Terres de l’Ebre
UP reclama ajuts directes per als oleïcultors del Baix Ebre i el Montsià
19/02/10 02:00 – Tortosa – LURDES MORESO email protegit

[kml_flashembed movie="http://www.elpunt.cat/imatges/29/41/alta/780_008_2941781_11a4979ba433eaa3ce8326bfda3aa610.jpg" width="50" height="50" wmode="transparent" /]

Els productors d’oli de les Terres de l’Ebre tancaran enguany una de les pitjors campanyes de la història, amb un volum de producció un 75% inferior a l’habitual, segons els productors. La cooperativa Soldebre, un dels principals productors, no arribarà ni als 5 milions de quilos d’olives. Pel que fa als citricultors, la segona part de la campanya s’està torcent: la humitat i el vent han fet malbé entre un 50% i un 70% de la producció de mandarines i taronges. Tant en oli com en cítrics, els preus són baixos.

A l’inici de campanya, el Departament d’Agricultura estimava que la producció d’oli al Baix Ebre i Montsià baixaria un 30%, un percentatge que els productors ja elevaven al 50% i que finalment ha caigut en un 75% de mitjana, segons va denunciar UP ahir en el marc de la taula sectorial de l’oli que va tenir lloc a Barcelona. «Al 2009 hi va haver sis mesos què no va ploure i aquesta sequera ha provocat que ens quedem sense collita», va explicar el coordinador d’UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó. La falta de pluja va provocar una mala floració de les oliveres. «Si no floreix l’olivera, no hi ha producte», va sentenciar Montesó. Part de les oliveres que sí que van florir tampoc han tingut producció perquè no va quallar bé. «Hi ha productors del Baix Ebre i Montsià que no han collit ni una oliva», va manifestar el coordinador d’UP a l’Ebre.

A més, els productors lamenten que la caiguda de producció no va acompanyada d’una pujada de preus. «El preu és ruïnós», va dir Montesó, en referència als 27 cèntims d’euro que es paguen per quilo d’olives (quan fa dos temporades es cotitzava a 51 cèntims d’euro).

També els productors de cítrics de les Terres de l’Ebre viuen una campanya complicada. En aquest cas, l’elevat índex d’humitat dels darrers mesos i les ventades han fet malbé entre un 50% i un 70% de la collita de mandarines i taronges de la segona part de la campanya. «La primera part de la campanya va funcionar, però ara la producció és baixa i els preus també», va explicar el responsable del sector dels cítrics d’UP, Carles Roig. Pel que fa a les taronges, quedaven unes 18.000 tones per collir, bona part de les quals no es podran aprofitar. Tot i que a principi de campanya (entre l’octubre i el novembre) els citricultors van valorar positivament la campanya perquè els preus havien repuntat gràcies a la demanda de cítrics per prevenir la grip A, ara els preus han baixat. «Les mandarines es cotitzaven a començaments de la campanya al voltant dels 30 cèntims d’euro, un preu superior al de les darreres temporades, però que es pagava fa trenta anys», va dir Roig. Actualment, les mandarines es paguen al productor a 25 cèntims d’euro el quilo, mentre que les taronges es cotitzen a 18 cèntims d’euro.
Agricultura no aprovarà una línia d’ajuts per la sequera

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va proposar, en la taula sectorial de l’oli d’ahir, que el Departament d’Agricultura articulés una línia d’ajuts directes per als oleïcultors del Baix Ebre i Montsià, que han tingut una caiguda de la producció per la falta de pluja el 2009. Agricultura no preveu cap ajut en aquest sentit perquè no comparteix la tesi dels productors d’una caiguda del volum d’olives del 75%, sinó que xifra el percentatge en un 30%. «No comptabilitzem la campanya de la mateixa manera: els productors ho fem per temporada, és a dir, d’octubre fins al març, i el Departament ho fa per any fiscal», va explicar el coordinador d’UP al Baix Ebre, Hilari Curto. Agricultura sí que enviarà una proposta a Madrid perquè Hisenda redueixi els mòduls que han de pagar els productors en la declaració de renda. D’altra banda, UP proposa que es millore l’assegurança agrària de l’olivera, així com la creació d’un registre de plantacions oleícoles que serveixi de base a Agroseguro per determinar el rendiment real assegurable de cada productor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *