Presentem el nostre bloc

 fotobloc.jpg

Uns alumnes de segon de batxillerat social i humanístic de l’IES Torre del Palau de Terrassa hem intentat promoure un nou model d’aprenentatge. Després d’estar tot un curs sencer intentant analitzar fragments literaris, cercant figures retòriques impossibles, convertint frases subjectives en explicacions objectives… varem decidir canviar, per majoria aclaparadora, les últimes classes de literatura catalana del curs abans de la selectivitat per a intentar aprendre i analitzar una obra de Maria Mercè Marçal: Bruixa de dol, d’una manera més amena.  

Així doncs, us donem la nostra benvinguda al nostre bloc, sempre des de la nostra humilitat al ser alumnes de batxillerat, però sense menysprear el gran treball que estem realitzant. La idea va sorgir de la nostra professora: Rosa Maria Ponsarnau, la qual un dia, a l’entrar a classe, ens va deixar anar la proposta de fer treballs individuals sobre l’última obra que ens quedava per analitzar per a la selectivitat amb la finalitat d’ajuntar tots els treballs per a crear aquesta pàgina web i fent així de la literatura un espai entretingut i divertit. Dit i fet, el primer dia ens vam repartir les tasques entre la desena d’alumnes que som, i entre tots estem contribuint a fer d’això un estudi del qual tenim intenció que en quedi petjada. 

En el nostre anàlisi de l’obra ja esmentada, i de l’autora, tenim en compte: els poemes de l’obra, l’anàlisi d’aquests, la biografia de l’autora… Maria Mercè Marçal va néixer al 1952 a Ivars d’Urgell i va morir quaranta-cinc anys més tard, al 1998, a la ciutat comtal de Barcelona d’un càncer. Va estudiar batxillerat a Lleida i al 1969 es va traslladar a
la Universitat de Barcelona per llicenciar-se en filologia clàssica. Al 1972 es va casar amb el poeta Ramon Pinyol Balasch del qual se’n va separar al poc temps. L’autora va arribar a ser traductora del català, narradora, poeta i catedràtica de la llengua catalana. A més, va participar en moviments feministes i el seus poemes han estat cantats per gent com Maria del Mar Bonet o Ramon Muntaner. 

L’obra que us desglossarem es titula Bruixa de dol, la qual forma part de la trilogia de llibres que formarien part del que s’ha anomenat la primera etapa de l’autora. L’etapa de formació i consolidació, on comença a construir un univers que mantindrà amb algunes de les constants que anirà perfilant al llarg de la seva obra. A més, l’obra és un poemari estructurat en vuit seccions. El llibre va ser escrit entre 1977-1979 i es va publicar en el darrer any, sent un èxit de vendes de la literatura catalana en els últims 15 anys. Com hem introduït al inici, l’autora participa en reivindicacions femenines, i aquest segon poemari de l’autora recull un grapat de poemes que tracten del feminisme a la societat. A més el títol ja té un significat: representa el poder femení eliminat de la cultura, la dona forta, amb poders que els estaments oficials han lligat, tradicionalment, al perill i als maleficis. La bruixa representa el paper de la dona negat per la societat i la cultura. La bruixa portarà dol perquè no aconsegueix alliberar-se dels problemes de les dones. És el símbol de la dona que es revolta, que s’enfronta a l’ordre establert. 

Fins aquí la presentació del nostre bloc, esperem que us agradi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *