Pedres d’ensopegar = Stolpersteine

“Pedres d’ensopegar”: una visió diferent del record de l’Holocaust

Un joc de Stolpersteine ​​a Berlín que commemora una família.
Un joc de Stolpersteine ​​a Berlín que commemora una família. Fotografia: Sean O’Connor

Un artista alemany ha col·locat ara més de 70.000 pedres d’ estolpersteïna , convertint-les en el monument descentralitzat més gran del món a l’Holocaust, però no tothom ho aprova.

Diverses desenes de veïns de Duisburger Strasse a Berlín es van reunir per commemorar les persones que van morir a l’ Holocaust al carrer . Per a Volker Spitzenberger, que viu aquí des del 2010 amb el seu marit, les històries dels residents locals assassinats pels nazis eren un record esgarrifós de les atrocitats del passat, però res més que quan l’organitzador va esmentar Manfred Hirsch, un noi que va ser deportat a l’edat de quatre anys de la casa al número 18.

“Aquesta és casa nostra”, va dir Spitzenberger, amb una forta respiració.

Els monuments de la memòria són omnipresents a Berlín. La ciutat té almenys 20 monuments commemoratius de les víctimes de l’Holocaust, sobretot el monument als 19.000 metres quadrats de Peter Eisenman als jueus assassinats d’Europa .

Però el memorial previst per a Hirsch és diferent. De poc menys de 10 cm quadrats, pot ser fàcil d’enyorar: una petita pedra de llautó, encastada directament sota els peus, a l’empedrat del carrer.

Una flor posada sobre un Stolperstein individual a Berlín.
Una flor posada sobre un Stolperstein individual a Berlín. Fotografia: (c) Sean O’Connor

Conegudes com a ” Stolpersteine ” o “pedres d’ensopegar”, ara hi ha més de 70.000 blocs commemoratius d’aquest tipus en més de 1.200 ciutats i pobles d’ Europa i Rússia. Cadascun commemora una víctima fora de la seva última residència escollida lliurement.

Les pedres representen una nova visió del record urbà. Si el gran monument d’Eisenman, situat al cor governamental de Berlín, posa l’èmfasi en l’escala i la culpabilitat política de l’Holocaust, la Stolpersteine se centrarà en les seves tragèdies individuals.

La inscripció de cada pedra comença “Aquí va viure”, seguida del nom, la data de naixement i el destí de la víctima: internament, suïcidi, exili o, en la gran majoria dels casos, deportació i assassinat.

“Per llegir la pedra, cal inclinar-se davant la víctima”  Michael Friedrichs-Friedländer

Junts, la Stolpersteine constitueix ara el monument descentralitzat més gran del món.

“Em sembla molt més commovedor que aquests memorials colossals o laberíntics, que per a mi em semblen bastant bombàstics i anònims”, diu Marion Papi, traductora i escriptora que també viu a les portes de Spitzenberger a la Duisburger Strasse. “Els Stolpersteine són molt més vius i personals”.

La idea va ser concebuda per primera vegada per l’artista Gunter Demnig a Colònia el 1992 com a part d’una iniciativa en commemoració de les víctimes gitanes i sinti de l’Holocaust. Va instal·lar el primer Stolperstein de Berlín quatre anys després.

Ara ha col·locat més de 70.000 pedres, supervisant personalment la redacció i la instal·lació de cadascuna. La tasca el manté a la carretera durant 300 dies a l’any.

Un grup de berlinesos en una iniciativa de neteja de Stolpersteine.
Un grup de berlinesos en una iniciativa de neteja de Stolpersteine. Fotografia: Sean O’Connor

“Una persona només s’oblida quan s’oblida el seu nom”, sol dir, citant el Talmud.

Avui en dia, la Stolpersteine existeix en 20 idiomes i 24 països. El 2017, l’ escola Pestalozzi de Buenos Aires es va convertir en el primer lloc fora d’Europa que n’acollia un, en honor a centenars de nens jueus alemanys que hi van trobar refugi a l’exili.

A diferència d’alguns altres memorials que se centren en grups perseguits específics, els Stolpersteine honoren totes les víctimes del règim nazi, inclosos els jueus, els sinti, els gitanos, els discapacitats, els dissidents i els ciutadans afro-alemanys i “asocials”. La 70.000a Stolperstein va ser col·locada per a Willy Zimmerer, un home alemany amb dificultats d’aprenentatge assassinat a l’hospital psiquiàtric Hadamar, a fora de Frankfurt.

Malgrat el seu ampli i internacional abast, la Stolpersteine continua sent una iniciativa de base. Els grups locals, sovint residents en un carrer concret o escolars que treballen en un projecte, es reuneixen per investigar les biografies de les víctimes locals i recaptar els 120 € que costa instal·lar cada pedra.

A Duisburger Strasse, Norbert i Astrid Wollschäger van convidar tothom al seu apartament a unir-s’hi. Aproximadament la meitat van estar d’acord.

“Aniríem als arxius per parelles”, diu Wollschläger. “Realment t’ho fa fora”. Diuen que els nazis mantenien registres minuciosos. “Fins a l’última cullera de plata que va deixar una víctima”.

Encara que esgotador emocionalment, el projecte va relacionar els Wollschlägers amb els seus veïns. “Ens reuníem regularment i parlàvem dels nostres progressos. Va fer que el nostre edifici se sentís com una comunitat ”.

Abans de procedir, els organitzadors han de rastrejar tants familiars de la víctima com puguin per demanar-los la seva aprovació i convidar-los a la cerimònia d’instal·lació. Dietmar Schewe, de 67 anys, director d’escola retirat, va donar la benvinguda a 25 visitants d’Israel a la cerimònia abans del seu edifici.

Una espelma i roses posades en un joc de Stolpersteine ​​a Berlín en una cerimònia commemorativa del 80è aniversari de la Kristallnacht.
Una espelma i roses posades en un joc de Stolpersteine ​​a Berlín en una cerimònia commemorativa del 80è aniversari de la Kristallnacht. Fotografia: Eliza Apperly

“Els apartaments encara tenen moltes de les seves característiques originals, de manera que els hostes podien imaginar-se que” la meva besàvia tenia aquest mànec de la porta “, diu Schewe. “Em va semblar una petita però important trobada amb l’entorn viscut dels seus parents”.

La Stolpersteine no està convençuda de tothom . Charlotte Knobloch , cap de la comunitat jueva de Munic i Baviera, s’ha oposat fermament al projecte. Knobloch, que va sobreviure a l’Holocaust amagat amb una família cristiana, considera inacceptable la col·locació de Stolpersteine sota els peus.

“Crec fermament que hem de fer tot el possible per assegurar-nos que el record preservi la dignitat de les víctimes”, ha dit.

“Per a mi, ensopegar amb un tros de metall a terra és tot menys digne”.

En una decisió controvertida, l’ ajuntament de Munic va prohibir Stolpersteine el 2004. La decisió es va confirmar el 2015 , malgrat que més de 100.000 persones van signar una petició a favor seu. L’estiu passat, Munic va presentar un projecte de record alternatiu , també situat davant l’última casa de la víctima, però presentant plaques biogràfiques i fotografies sobre columnes d’acer inoxidable.

Per a Michael Friedrichs-Friedländer, de 69 anys, l’artesà que fabrica cada Stolperstein , les crítiques al projecte són injustificades. “No se m’acut una forma millor de recordar”, diu. “Si voleu llegir la pedra, heu de prosternar-vos davant la víctima”.

Friedrichs-Friedländer ha inscrit totes les Stolperstein des del 2005, quan l’escala creixent del projecte va fer que Demnig ja no tingués temps per fabricar i instal·lar les pedres.

A l’estudi de Michael Friedrichs-Friedländer, l’artesà que grava cada Stolperstein a mà.
A l’estudi de Michael Friedrichs-Friedländer, l’artesà que grava cada Stolperstein a mà. Fotografia: Eliza Apperly

Al seu petit garatge del suburbi nord-est de Berlín, Friedrichs-Friedländer grava cada pedra a mà, lletra a lletra, amb un martell i segells de metall portàtils. Treballa principalment sol i en silenci, sis dies i almenys 50 hores a la setmana. En total, ha inscrit més de 63.000 estolpersteïnes.

Malgrat diverses propostes per mecanitzar el procés, Friedrichs-Friedländer insisteix que es mantindrà manual. “Per mostrar respecte a les víctimes, s’ha de fer a mà”, diu durant un breu descans de cigarrets. “L’Holocaust va ser tan sistemàtic. El que van inventar com a mitjans de matança massiva, es va automatitzar més o menys. No volem res semblant “.

L’obra pot ser devastadora, com el moment en què va inscriure el 34 Stolpersteine per col·locar-lo fora d’un antic orfenat jueu a Hamburg. Però Friedrichs-Friedländer se sent obligat a continuar amb allò que veu com un imperatiu moral i polític, més encara davant d’una ultradreta ascendent a Alemanya i a tot Europa.

“Em sento responsable”, diu Friedrichs-Friedländer. “Quan coneixeu la història i veieu el que passa avui, hi ha tants paral·lels”.

Seguiu Guardian Cities a Twitter , Facebook i Instagram per unir-vos al debat, conèixer les nostres millors històries o inscriure-us al butlletí setmanal

Article publicat a  https://www.theguardian.com/cities/2019/feb/18/stumbling-stones-a-different-vision-of-holocaust-remembrance
Aquest article ha estat publicat en 11.2. Analitzar els fets i fenòmens socials a partir de la informació obtinguda de fonts diverses, tenint en compte les diferents percepcions i valors que emanen dels drets humans, i formar-se una opi, 9.1. Contextualitzar i difondre elements del patrimoni cultural passat i present i de l’entorn proper, per afavorir-ne la conservació i salvaguarda., Competència 10. Valorar les expressions culturals pròpies, per afavorir la construcció de la identitat personal dins d’un món global i divers, Competència 13. Pronunciar-se i comprometre’s en la defensa de la justícia, la llibertat i la igualtat entre homes i dones, Competència 4. Identificar i valorar la identitat individual i col·lectiva per comprendre la seva intervenció en la construcció de subjectes històrics, HISTÒRIA del MÓN COMTEMPORANI, L'holocaust jueu, La UE, MEMÒRIA HISTÒRICA, SOCIALS 4t ESO, STOLPERSTEINE projecte. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.