Havanera

L’havanera és una cançó tradicional que ve navegant des de Cuba. Quan arriba a Catalunya, els pescadors catalans li tiren la canya! D’això, se’n diu atrapar el peix gros!

L’havanera estén les seves xarxes musicals per la Costa Brava i des de finals dels anys seixanta, les Cantades d’havaneres a Calella de Palafrugell fan gronxar fins i tot els llobarros més ensopits. I després d’uns quants glops de rom cremat, els pescadors també es gronxen d’un costat a l’altre! He, he!

Una de les havaneres més conegudes és “El meu avi”. I no parlo pas del pobre Atrapamosques tercer. “El meu avi” és l’havanera més cantada i més gronxada de tots els temps. Si bé a la plaça major ens uneix la sardana, arran de mar, l’havanera ens agermana!

El ritme d’una havanera i “Les quatre estacions”, de Vivaldi, inspiren els dos relats animats d’aquest capítol del programa “Atrapatoons”.

L’Atrapa-sons comença el programa tocant una havanera amb l’acordió. Fa uns tres-cents anys, un ball popular anglès anomenat contradansa va passar a França i després a Espanya, des d’on va viatjar a Cuba. Allà es va barrejar amb les músiques caribenyes d’origen africà i va donar lloc a l’havanera, la música del primer conte animat del capítol.

Cassiel Antón, estudiant de trombó, interpetra el moviment de “L’hivern” de “Les quatre estacions”, una obra d’Antonio Vivaldi protagonista del segon relat animat.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapatoons/922872.rm" width="352" height="288"/]

Font: Atrapasons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *