Voleu escoltar com parla la Terra quan hi ha un terratrèmol?

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aconseguit gravar el so submarí que va provocar el sisme de 9 graus en l’escala de Richter de divendres passat al Japó.

L’enregistrament s’ha obtingut mitjançant la xarxa d’observatoris submarins que l’Agència Japonesa de Ciència i Tecnologia Marítim-Terrestre (Jamstec) té situats a l’entorn de l’epicentre del terratrèmol i s’ha penjat a la xarxa en el marc del projecte internacional “Listening to the Deep Ocean Environment” (Lido), que lidera la universitat catalana.

Les dades s’han accelerat fins a 17 vegades per tal que siguin audibles per l’oïda humana i els espectrogrames reflecteixen la intensitat i la distribució de l’energia del so del sisme.

En aquesta mateixa web hi ha molts més sons que pots escoltar en la llibreria de sons. La web està en anglès, però és una bona manera de practicar-lo.

Per escoltar aquests sons, quan cliqueu sobre la imatge ,primer entrareu en una pàgina més general. Heu de clicar sobre el dibuixet de la terra que hi ha sota Natural, earthquake i quan ja haureu entrat, sobre cada una de les fletxes. La primera és el moment real del terratrèmol a les 5.47h. Les altres fletxes són moments posteriors, a les 6.15h i a les 8.16.

Proveu!

terratremol-japo_araima20110311_0100_102

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *