El viatge

Com explicar a un nen el que se sent en haver de fugir de casa per la guerra?  El relat en primera persona del tortuós periple que emprendrà una família per escapar dels horrors de la guerra i intentar trobar un lloc en el qual formar una nova llar, evitant la gran quantitat de perills que aguaiten en cada pas del camí.  Els ulls d’un nen ens guien a través de la foscor a la recerca dels colors d’un futur millor.

Francesca Sanna (autora) transmet al lector, de manera subtil però contundent, la resistència de l’esperit humà davant l’adversitat i el meravellós poder de l’esperança. Ens diu que aquest llibre és un collage de totes les històries personals que cada dia apareixen a les notícies sobre els immigrants o els refugiats. I vol mostrar la immensa força dels seus protagonistes.

Aquest llibre ha guanyat el Premio de la Sociedad de Ilustradores de N.Y., 2015, i el Premi Llibreter 2016.

Traducció: Anna Gorina

Resultat d'imatges de el viatge sanna (Ed. Impedimenta)

A partir de deu anys.

Víkings!

Vincent Carpentier , autor i arqueòleg de l’INRAP (Institut nacional de recerques arqueològiques preventives) i Jeff Pourquié (il.lustrador)  intenten donar resposta  al que va suposar aquest poble.  L’autor explica com durant més de cent anys, de finals del segle VIII a principis del segle X, els víkings van descobrir Islàndia, Groenlàndia i Amèrica del Nord, (cinc segles abans de Colom!) i també van arribar a lloc tan allunyats com Sevilla, el nord d’Àfrica, Rússia, el Mar Negre i l’Imperi bizantí.

La primera part del llibre ens introdueix a les seves expedicions marítimes, explicant com funcionaven els regnes escandinaus i incidint en el medi ambient particularment dur que és en part responsable de la seva partida. A continuació es presenten les exploracions amb uns mapes senzills i canviant el colors dels títols per fer-ho més visible. Els darrers capítols ens parlen de les inscripcions rúniques, de la vida quotidiana (la casa, la roba, esl vaixells, la mitologia, etc) i ens expliquen anècdotes curioses com que els víkings, coneguts pels seus vaixells també eren «els reis del lliscament» perquè ja usaven esquís i trineus.

Traducció: Oriol Sánchez Vaqué

Resultado de imagen de vikings carpentier nordica (Ed. Nòdica Libros)

A partir de deu anys.

 

El camí a l’escola

Què fas per arribar a escola?
Si t’agradaria que el teu camí cap a l’escola a peu o en autobús no fos tan llarg, mira com van a escola cada dia molts nens de tot el món. N’hi ha milers que ni tan sols tindran mai l’oportunitat d’anar a escola. Per als que són prou afortunats com per poder-hi anar, el camí a l’escola sovint és llarg i perillós. Alguns nens fins i tot han de dur els seus pupitres, o bé carregar recipients feixucs plens d’aigua potable!

Totes aquestes fotos sorprenents de nens i nens enfrontant desastres naturals, creuant rius, ports de muntanya i cims vertiginosos subratllen el mateix: no importa com vagis a l’escola, el més important és arribar.

Rosemary McCarney (autora) amb Plan Internacional ens parlen de la importància de l’educació i del compromís físic que els nens i les nenes estan disposats a realitzar cada dia per aconseguir-la.

Resultat d'imatges de camí a l'escola llibre (Ed. Joventut)

A partir de vuit anys.

L’Àlex i el ratolí de corda

Leo Lionni (autor) ens explica la història de l’Àlex i el Guim, dos ratolins ben diferents, un de carn i ossos i l’altre mecànic, units per l’amistat. Les seves diferències no són pas obstacles per poder fer-se companyia i compartir aventures i felicitat.

El ratolí de joguina no troba a faltar la llibertat de moviments perquè se sent molt estimat per la nena de la casa. Per altra banda, l’Àlex sí que faria qualsevol cosa per aconseguir una mica d’afecte, ja que està fart que el facin fora amb una escombra i l’escridassin. Al ratolí maltractat se li presenta l’oportunitat de ser igual que el seu amic, estimat i ple d’abraçades, tot i no tenir capacitat de moure’s lliurement. Finalment l’Àlex se n’adonarà que l’afecte del qual presumia el Guim era molt efímer i, en un acte de generositat, demana pel seu amic un desig que guardava inicialment per a ell.

Aquest llibre està premiat amb la Medalla d’Honor Caldecott.

Resultado de imagen de alex i ratoli corda (Ed. Kalandraka)

A partir de cinc/sis anys.

Els cent

«Vet aquí un temps, no massa llunyà, en què l’Aràbia Saudita era un regne molt pobre. La majoria dels seus habitants vivia en tendes i cases fetes de tova sense aigua corrent ni electricitat… Imagineu-vos! El regne patia una gran sequera, així que el rei va fer buscar pous d’aigua subterrània per tot el país. Unes màquines enormes van perforar i perforar la terra fins ben endins, però el que en va sortir va deixar tothom bocabadat, sobretot al monarca. El que havien trobat al subsòl no era aigua, sinó un oli negre i untuós.»

Com s’organitza un campament de vacances enmig del desert? Aquest conte explica les aventures d’una princesa d’Orient que marxa d’acampada amb els cent membres de la seva gran família. Néts i nétes, cuineres i cafeters, el seu estimat visir… Una colla que ens ensenyaran a comptar fins a cent, una mica d’història del seu país i unes quantes paraules noves.

Halla bint Khalid (autora) és l’artista més important de l’Aràbia Saudita. Per primera vegada, una dona saudita publica fora de les seves fronteres.

Resultat d'imatges de els cent halla bint khalid (Ed. Comanegra)

A partir de set/vuit anys.

El meu gran arbre

“Jo sóc el que es sol dir un solitari. Faig les coses tot sol. I no penseu que m’avorreixo. De totes les coses que m’agrada fer, el que prefereixo, és pujar al meu arbre. El meu arbre es diu Tità”.

Jacques Goldstyn (autor) ens explica la història d’un nen solitari i molt sensible que ens explica en primera persona l’amor que sent per Tità, un roure molt vell. Entre el nen i el roure s’estableix una relació molt íntima; el roure no és només el seu amagatall, sinó també la seva casa, un refugi, un laberint, una fortalesa! I és quan s’enfila al capdamunt del roure quan pot veure tot el que passa al seu voltant. Un dia arriba la primavera i tots els arbres s’omplen de fulles… menys el pobre Tità, que malauradament després d’una intensa vida, ha mort.

Aquesta història està plena d’humor i tendresa. Amb unes il·lustracions senzilles i molt originals i que et fa somriure.

Resultat d'imatges de el meu gran arbre (Ed. Tramuntana)

A partir de set/vuit anys.

Resultat d'imatges de el meu gran arbre

Ernest i Celestina. Músics de carrer

Ernest és un ós afectuós i bondadós i la Celestina és una rateta, intel.ligent i molt intuitiva. Els dos viuen modestament en una casa que necessita reparacions i, per poder pagar les obres, la Celestina proposa a l’Ernest que toqui el violí al carrer.

Gabrielle Vincent (autora) ens explica un relat que desprèn tendresa i molt d’humor. Ens parla de l’amistat, la generositat, la unió i l’esperit emprenedor per superar dificultats;  aposta per trobar la felicitat en les coses més senzilles i en compartir els bons moments.

Resultado de imagen de ernest i celestina kalandraka (Ed. Kalandraka)

A partir de cinc/sis anys.

Resultado de imagen de ernest i celestina kalandraka

Resultado de imagen de ernest i celestina kalandraka

La visita

L’Elisa és una dona que es tanca a casa seva, tot li fa por, però entre les quatre parets de casa seva se sent segura. Un dia rep una visita que provocarà un gran canvi…

Antje Damm (autora) ens presenta una història sobre la soledat, la comunicació i la superació. A partir d’una posta en escena fantàstica, amb fotografies d’una maqueta de paper retallat i altres materials, amb una transformació a través del color i de la llum cada cop més presents.

Resultado de imagen de la visita tramuntana (Ed. Tramuntana)

A partir de set/vuit anys.

El Cocodril enamorat

Des de fa temps el Cocodril està intranquil. A vegades té fred, a vegades calor, a vegades està molt trist i d’altres està tan content que voldria abraçar el món sencer. Està clar: el Cocodril està enamorat. Però té un problema…

Daniela Kulot (autora) ens presenta una història amb situacions plenes d’humor amb les que el Cocodril procura que ambdós es trobin i així la Girafa pugui percebre el seu interès per ella. Però l’atzar s’encarrega de frustrar aquests encreuaments de mirades i de somriures, tan necessaris perquè sorgeixi l’espurna de l’amor.

Amb un llenguatge senzill i proper, l’autora ens parla de les sensacions i emocions que es produeixen quan un s’enamora.

 (Ed. Kalandraka)

A partir de cinc/sis anys.

Resultado de imagen de cocodrilo enamorat kalandraka

Com encendre un drac apagat

Didier Lévy  (autor) i Fred Benaglia (il.lustracions) ens expliquen la història d’un drac que ha perdut la flama i de com el seu millor amic inventarà els plans, cada vegada més enginyosos, per ajudar-lo.

Una manera fantàstica i divertida per posar-nos en la pell dels protagonistes, viure les seves emocions i sobretot fer que un drac deixi d’estar apagat.

Resultado de imagen de com encendre un drac apagat (Ed. Libros del Zorro Rojo)

A partir de sis anys.