Metodologia emprada

La metodologia a seguir en el projecte “Salvem el zoo” és activa que parteix dels interessos dels alumnes malgrat que els mestres que participem d’ell ens hem coordinat per construir conjuntament una xarxa de conceptes que preveiem que ens poden interessar treballar amb els infants. És una primera reflexió que ens pot ser útil per guiar-nos al llarg del projecte. Simplement és una recollida d’idees, no un camí tancat que ens obliga a treballar uns conceptes concrets.
El projecte es presenta de forma conjunta a tota l’educació infantil amb l’arribada d’una carta del Director del Zoo de Barcelona on se’ns demana ajuda en la construcció del nou Zoo.

Es realitza una presentació conjunta amb els tres nivells on es reparteix la tasca per cada aula. En una conversa col·lectiva amb els infants de cada grup fem una pluja d’idees dels coneixements que tenim sobre la pregunta plantejada: P-3 sobre els animals de granja, P-4 animals aquàtics i P-5 animals salvatges. Aquestes idees es recullen en un mural. És molt important partir dels coneixements previs dels infants per poder seguir construint coneixement sobre una base sòlida.

A continuació en format de treball cooperatiu , tècnica 2,4 (a P.-4 i P-5) fem un recull d’idees del que volem descobrir, dels dubtes que tenim i volem resoldre, del que creiem que hem d’investigar…

En aquest punt es comença a buscar informació per resoldre els reptes plantejats. Durant la primera fase els alumnes recopilen les informacions necessàries per a la resolució del problema o tasca plantejada. Utilitzem diferents fonts d’informació: internet, llibres tècnics, revistes especialitzades, manuals, pel·lícules de vídeo, etc… També preguntem a la família, altres persones, busquem experts que ens puguin respondre les nostres preguntes…

La fase de planificació es caracteritza per l’elaboració del pla de treball, l’estructuració del procediment metodològic i la planificació dels instruments i mitjans de treball. Aquesta planificació es construeix conjuntament i és orientativa, s’anirà adaptant contínuament segons les necessitats que es detectin. Els membres del grup han de decidir conjuntament quines estratègies desitgen seguir i en quin ordre.

Cal tenir en compte que el projecte pretendrà anar encaminant a fer la maqueta del nou zoo que és el producte final. Per tal de poder arribar a realitzar aquesta maqueta haurem d’anar responent i descobrint les altres preguntes que ens hem plantejat. Aquestes preguntes s’aniran entrellaçant entre elles i ens aniran aportant informació que necessitarem per poder resoldre el nostre repte i crear una xarxa de coneixements

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *