Planificació. Iniciem el projecte a cicle mitjà: La terra, un planeta habitable… fins quan?

Des del grup impulsor del projecte de quart, hem decidit adaptar, abans de res, l’horari lectiu a les noves necessitats pedagògiques. Cal destacar que a l’escola Sant Jordi, tot i que som una escola d’una sola línia, el curs de quart està desdoblat.

Així doncs, hem deixat establertes 8 sessions dedicades exclusivament al projecte. El motiu de no fer-ho amb tot l’horari, és que hi ha certs aspectes (especialment en les especialitats, però també en alguns dels elements d’avaluació de matèries troncals) que teníem por de no saber incorporar en el projecte.

El nostre projecte gira entorn el Medi Ambient i els canvis que està patint a causa de l’impacte de les accions de l’ésser humà. Vam introduir el tema amb un VÍDEO que va provocar una sessió sencera de reflexió.

Arran de les converses i de les idees exposades per part de l’alumnat, els dos tutors vam poder començar a construir un mapa d’objectius per assolir al llarg del projecte. A més, cal dir que, a banda dels tutors, el grup impulsor està format per més docents que col·laboren amb el projecte de manera indirecta.

S’ha de dir que, com a mestres, la nostra intenció és que l’alumnat vegi clar que el projecte té un sentit real, que, dit d’una altra manera, no es fan les coses per fer, sinó que tot va a parar algun lloc. Tot i així, hem de confessar que encara estem una mica perduts en aquest punt. Tenim una idea més o menys clara d’on volem que desemboqui tot plegat però, al mateix temps, sentim que el projecte tot just comença a agafar vida pròpia i que, per tant, encara hi ha molt marge de moviment.

El que sí que hem vist és que la primera pregunta de totes (fins quan serà habitable la terra?) no era assequible i que, realment, mai tindríem la certesa d’haver-la respost. Sent, com és, el primer projecte de gran envergadura, teníem ganes que fos molt clara la línia de meta.

Finalment, volem destacar que el tema del Medi Ambient, canvi climàtic, reciclatge… està molt present en el dia a dia de l’alumnat, podent així contextualitzar l’assoliment de continguts en el món real que viuen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *