Aprenem tots fent el projecte?

Durant la setmana del projecte, aquest curs hem après molt sobre la Prehistòria.

Abans de començar a treballar aquesta època, vam fer una pluja d’idees amb equips cooperatius (1,2,4) sobre allò que ja coneixíem. I, sobretot, dels aspectes que volíem saber més o, senzillament, desconeixíem. D’aquí van sorgir tots els tallers que vàrem realitzar durant aquella setmana.

El taller de Cerca d’informació ens va apropar més a aspectes que desconeixíem d’aquesta època tan llunyana. Treballant en grups, cooperant junts vam aprendre la línia del temps de la Prehistòria, és a dir, les diferents parts amb què es divideix. També, com caçaven o pescaven els primers humans, les armes que utilitzaven, què menjaven, com es relacionaven entre ells i com els historiadors han pogut esbrinar tot això d’una època de la qual queda ara ben poca cosa. Tot plegat, molt interessant!

L’evolució de l’home ens va agradar molt. Ja sabíem que els científics diuen que provenim dels ximpanzés, però no enteníem com podia ser…. Veure com durant aquella època els homínids vam anar evolucionant ens va sobtar molt! Durant el pas dels anys, anaven millorant la seva posició que els permetia caminar millor i moure amb més facilitat tot el cos. També el llenguatge i el seu raonament anava canviant. Totes aquestes dades, posades en un gràfic, ens va ajudar a entendre de manera més clara el seu desenvolupament. Però sens dubte, aprendre el seu nom ha estat el més divertit i estrany alhora! I si no ho creieu, proveu de pronunciar els seus noms en llatí, la llengua que s’utilitza en l’àmbit científic… Australopithecus, Homo Habilis, Homo Erectus, Neanderthal, Homo Sapiens !!

Amb anglès vam poder endinsar-nos dins d’un dels grans esdeveniments que van marcar aquesta època: el descobriment del foc! Al taller Make a prehistòric dress, a partir dels nostres coneixements previs, en anglès, vam deduir com vàren descobrir el foc i, també, perquè el feien servir. A més, vam confeccionar  una més que vistosa disfressa que vàrem lluir durant la festa de Carnaval. Ens van quedar espectaculars!!

Les danses i rituals formaven part de la vida diària dels humans de la Prehistòria. Així que ens vam esforçar molt per imitar-los moooooolt bé!

La ceràmica cardial va aparèixer durant el neolític. Els prehistòrics van aprendre a fer objectes amb fang i, amb l’aparició del foc, a coure’ls. D’aquí les primeres ceràmiques, sovint decorades amb l’ajuda de petxines, altres mol·luscs o punxons amb els quals feien les marques que quedaven impreses. En aquest taller, com ells, vam utilitzar fang i ens vam empastifar! Però el resultat va ser xulíssim: una original ceràmica que ara decora algun espai de casa nostra.

Igual d’artístic va ser el resultat del taller de Pintures Rupestres. De primera mà vam conèixer les pintures rupestres d’Ulldecona. Una entrevista gravada al seu descobridor, el sr Juan Ruiz, ens va fer entrar ganes de pintar com ho feien ells. Vam aprendre moltes coses que desconeixíem, com ara la diferència entre cova i abric, la importància del bruixot, què eren els pigments o per què pintaven, entre moltes altres coses. I, així ho vam fer: amb els dits, ben bruts, usant aigua, safrà, cafè, carbonets, curry i pebre roig. Una escena de caça i una de dansa. Amb grups, repartint-nos la feina, decidint i treballant amb ganes.

Finalment, al taller El llibre de la Prehistòria vam treballar la competència digital a l’aula d’informàtica. Ens agrada molt treballar amb l’ordinador i, encara més, si ja tenim un compte de correu electrònic propi i podem compartir i crear amb el google docs!! Amb parelles vam posar en comú tot allò que anàvem aprenent en les diverses activitats del projecte, consultàvem internet, buscàvem més dades i creàvem una pàgina que formaria part d’un llibre digital.

Junts es treballa millor! I si no ho creieu, llegiu les lectures prehistòriques, creades pels alumnes del cicle mitjà sobre la Prehistòria. Segur que us sorprendran ! ☺

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *