Segon ESO

El cotxe elèctric

Els motors elèctrics són utilitzats per fer funcionar un gran nombre d’aparells i màquines. A casa, per exemple, tots els electrodomèstics que transformen l’energia elèctrica en mecànica (velocitat, moviment de rotació) disposen d’un  motor elèctric. En tenim exemples en diferents espais: al bany hi trobarem el secador de cabells i la màquina d’afeitar, a la cuina: la batedora, l’exprimidora, …; la rentadora, el ventilador, l’aspiradora, la nevera, l’ordinador, el trepant, tornavís elèctric, …., tots disposen d’un motor elèctric.

L’ús del motor elèctric en els vehicles de transport no és estrany, els ferrocarrils, metros i tramvies funcionen des de fa dècades amb motors elèctrics. En canvi els cotxes, camions, motos,… funcionen amb motors de combustió interna, per què?

De raons n’hi ha diverses, i  a vegades contraposades. Alguns ho justifiquen per la menor potència i velocitat que ofereixen els cotxes elèctrics, altres per la dificultat que comporta la recàrrega de les bateries, una altra raó és la contaminació de les bateries quan entren en desús.

Segurament trobaríem més pros i contres si busquem una mica en fonts especialitzades, però sembla que actualment, el cotxe elèctric, torna a prendre força. Diversos fabricants proposen models que funcionen amb motor elèctric en lloc de motor de combustió.

En són exemples:

  • Mercedes-Benz ha anunciat que començarà a fabricar cotxes elèctrics a

    xassís del nou model de Mercedes-Benz

    xassís del nou model de Mercedes-Benz

    partir de l’any vinent. Aquest cotxe disposa de bateria d’ió – liti ubicada  en el xassís. Té quatre motors que li donen una potència de sortida de 392 kilowatts (525 cavalls).

  • Volkswagen, també ha confirmat la presentació d’un cotxe híbrid, basat en l’actual Golf. El nou model disposarà d’un motor elèctric que podrà ser carregat des de qualsevol endoll. El motor elèctric obté l’energia necessària del paquet de bateries d’ ions-liti, té  una autonomia aproximada de 50 km. Es  recarregarà en només quatre hores. La velocitat màxima és de 120 km/h.
  • Seat, també   ha presentat el seu primer vehicle elèctric, el León TwinDrive Ecomotive. Es tracta d’un híbrid, que ha de portar a la comercialització d’un compacte  totalmente elèctric cap el 2014. Aparentement està basat en la versió Ecomotive del León .

Altres fabricants que aposten pel cotxe elèctric són Chrysler, Citroen, ….

Infografia de Consumer-Eroski

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Deixa un comentari