d

Títol de l’obra: Júpiter i Cal·listo

Autor: Jacopo Amigoni

Datació: segle XVIII

Localització: Sant Petersburg, Russia

Localització actual: Museu de l’Ermitage

Tipologia: pintura

Tècnica:  oli sobre tela

Estil: Rococó

Subjecte principal: Júpiter i Cal·listo

Personatges mitològics: Júpiter  i Cal·listo

Temàtica sexual: Homosexualitat femenina i suplantació per part de Júpiter.

Atributs: gossos, nen, teles, buiracs…

Bibliografia: Cieri Via C. , L’art de la metamorfosi , decoracions mitològiques al segle XVI, Lithos , Roma 2003 , pp. 299-301

Webgrafiahttp://www.iconos.it/le-metamorfosi-di-ovidio/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jupiter_and_Callisto_-_Jacopo_Amigoni.jpg

Observacions:

Amigoni plasma el mite de Cal·listo en aquest oli de més de 300 anys. A la obra es troben representats el déu Júpiter (amb l’aparença de Diana) i la hermosa Cal·listo acompanyats, al bosc, de gossos, plantes i buiracs.

Júpiter pren l’aparença de Diana per poder conquistar a Cal·listo, ja que es va enamorar d’ella al moment en que la va veure. Encara que Júpiter  tingués el cos de Diana, Cal·listo s’adonà del seu engany per la forma en la que actuava, no digna d’una verge. Júpiter, finalment, s’aprofita d’ella i torna al cel victoriós deixant a  Cal·listo avergonyada.

La obra d’Amigoni mostra una idealització del mite on no es mostra una reacció autèntica per part de Cal·listo, com si no sapigués que Júpiter ha pres l’aspecte de Diana. Més aviat té una actitud alegre i submisa, asseguda a sobre de Diana (Júpiter).