Per començar un dossier molt interessant sobre l’estalvi energètic. En farem lectura digital.
Per aprofundir una miqueta més amb els tipus d’energia: renovables i no renovables.
I a la vegada introduir-nos en el coneixement de la biomassa com a font d’energia.
Per aprofundir en la gestió dels nostres boscos com a font d’energia et proposem el següent reportatge:
I per saber-ne més et proposem un recull de notícies dels mitjans de comunicació:
CERCA EL 9 NOU (BIOMASSA)
Imatges de la xerrada d’en Gil Salvans, Tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona – Consell Comarcal d’Osona
Imatges de la visita al Centre de Formació Forestal de La Solana.
Coneguem una energia renovable, la biomassa.
1. Visita de l’exposició: La gestió del bosc.
2. La caldera de biomassa.
PARLEM AMB … JOSEP PÉREZ, ELECTRICISTA I ELECTRÒNIC
El dijous dia 29 de novembre, els alumnes de 5è vam rebre la visita del pare de lÈlia que ens va explicar moltes coses sobre l’energia, i ens va ensenyar com fer llum nosaltres mateixos! Ho podem explicar amb els nostres comentaris.
Aquí tenim les fotos:
Taller de JOAN ROCA I PERE MARTÍNEZ
El dijous 29 de novembre, els pares de la Marina i l’Aina de 6è varen fer un taller sobre l’electricitat. Hi va haver una part teòrica, on van explicar els elements d’un circuit, i una part pràctica, on els nens varen fer les connexions en un circuit i varen poder experimentar amb altres circuits sobre temes que s’havien treballat a classe: Energies renovables i no renovables i l’energia al llarg de la història.
Jo en aquests dies que em estudiat l’energia, he apres moltes coses, com per exemple, he après a saber explicar millor que es l’energia: L’ energia és la capacitat de realitzar un treball, es a dir, per fer qualsevol cosa que impliqui un canvi, (un moviment, una variació de temperatura, una transmissió d’ones…).
També he après algunes energies:
– Eòlica: energia del vent.
– Hidroelèctrica: energia de l’aigua.
– Tèrmica: energia dels gasos, plasmes…
Però la xerrada en general va ser de molt profit.
Bona feina Marta!
una acció que fem a casa és:
– desendollar els carregadors: ex. Movil, camera, cotxes teledirigits, DS, tablets…
No apaguis els fluorescents si has de tornar a la classe en menys de 10 minuts.
A vegades quan ens rentem les dents ens oblidem de tancar l’aixeta mentre ens l’estem rentant. No tancar l’aixeta fa que gastis molta aigua i per tant la malgastis.
Com a mesura de consumir menys energia, en Gil Salvans ens va dir que fèssim servir bombetes de baix consum perquè no consumeixen gaire i les altres consumeixen molt més, una desaventatge que hi ha amb les bombetes de baix consum és que tarden més a encendres. 🙂
Si deixes els carregadors endollats segueixen malgasta’n anergia.
DESENDOLLE’LS!! 😉
Apaga la televisió per el botó de la tele no el del mando
aprofita la llum solar i no engengis el llum, utilitza el sol en comptes de la secadora,fica la rentadora plena i no a mitges.
jo quan ento ha duxarme ho ha rentarme les mans tinc un cartell que vaig ficar que diu no malgastem l´aigua. 🙂
Procura fer recollida selectiva ,cada escombrarie al seu contenidor
Algunes mesures per no malgastar energia són: no deixar la porta de la nevera oberta molta estona, tancar l’aixeta quan ens rentem les dents, no engegar el rentaplats fins que estigui ple del tot i parar la calefacció quan vas a dormir.
Per estalviar energia has d’utilitzar sempre bombetes de baix consum. I per exemple jo al menjador hi tinc 4 interruptors i tots obren diferents llums, sempre apreto el que obre menys bombetes. També si necessites poca llum al vespre obre abans la lampara de la tauleta de nit abans que el llum, així gastes menys.
Dècalec:
– Apagar el llum quan no l’utilitzes.
– Desendollar el carragador.
– Utilitza una recleta per apagar l’standbay.
– No deixis l’aixeta oberta, quan no la fas servir.
– Abans de comprar un aparell electronic pensa si realment el necessites.
– Utilitzar les bombetes de baix consum.
Va ser molt interessant xerrar amb el para de l’Èlia P. 🙂
Sí, és cert! Però, digues concretament què et va interessar més, Nil.
Per gastar menys hem d’apagar els llums quan sortim de l’habitació, aillat el maxim les finestres per no gastar tanta energia calorifica (la calafecció), en lloc d’apagar la tele de l’estambai o tenir el llum de la tauleta endodat a un endoll individual ficar un lladre o una ragleta.
Per a no gastar energia de dia puja les persianes i tindràs energia lumínica a partir del sol.
A mi em sembla molt interessant el tema de l’energia, és increíble que només amb prémer un botó, puguem decidir que hi hagi llum o que no n’hi hagi. Gràcies a tot aquest treball, cada vegada tinc més ganes d’estalviar energia i considero que és molt important. Hi han moltes maneres d’estalviar energia, per exemple, aquesta:
Decàleg:
– Obrir les portes a la nit d’estiu que fa fresc i així pel dia s’està millor a casa, no amb tanta calor, i a més a més ens estalviem d’enxegar l’aire condicionat o els ventiladors elèctrics.
M’encanta l’energia!
A mi m’ha semblat molt bé fer aquest tema de l’energia perqué ha set molt interesant la xerrada d’en Gil Salvans i l’experimentació de pares i a partir d’això he aprés moltes més coses noves de les que sabia abans.
Decàleg:
– Quan et rentis les mans o les dents no et deixis l’aixeta oberta apaga-la.
1.- Millorar l’ús de l’aigua. Hem d’intentar no malgastar l’aigua perquè és molt important per el nostre dia a dia. Hem de procurar no deixar-nos les aixetes obertes, no banyar-nos sinó dutxar-nos.
2.-Aprofitar el màxim la llum solar. Per no gastar molta llum artificial és bo aprofitar el sol de dia. I quan és de nit hem de fer servir la llum artificial utilitzant bombetes de baix consum. Aquestes bombetes gasten un 80% menys que les bombetes normals.
3.- Cuinar de manera estalviadora. Les cuines que van amb gas butà consumeixen menys energia que les que van amb bitroceràmica. Les olles han de ser a la mida dels fogons perquè així no s’escapa energia. Un micrones gasta menys que un forn.
4.-Una navera sense malgastar. Per mantenir el consum energètic de la navera la temperatura ha d’estar a 5 graus i el congelador a -15 graus, si està més o menys graus gastarà energia. I cada cop que obrim la porta de la navera gastem energia, per tant no obrim la navera per obrir-la.
5.-Comprar electrodomèstics estalviadors. Hauriem de comprar electrodomèstics de baix consum per poder estalviar energia. Aquells aparells que funcionen amb gas o amb energies renovables són respectuosos amb el medi ambient.
6.-Moure’ns sense gastar. És útil i recomenable utilitzar el transport públic perquè gasta 15 vegades menys energia. També és recomenable moure’s amb bicicleta. I si utilitzem el transport personal, com per exemple cotxes, motos….gasta molta energia i contamina molt.
7.-Un clima estalviador dins les cases. Una bona construcció de parets gruixudes, de finestres i portes sense foradets fa que l’energia no marxi cap a fora i per tant no la malgastem. Ventilar la casa durant 10 minuts és recomenable i a més a més estalvies energia.
8.- Una televisió no gastadora. Quan apaguem la televisió i ho fem per el comandament a distància queda un llum vermell, aquest gasta molta energia. Per tant és necessari apagar la televisió per l’interruptor.
9.-No tants endolls. Hem de procuprar no tenir moltes coses endollades al mateix temps perquè gastem molta energia. És aconsellable endollar una cosa, desendollar-la i després fer el mateix procés però amb un altre aparell, no tots al mateic alhora.
10.- Unes plaques solars intel•ligens. Per poder acoseguir energia solar i tenir aigua calenta i calefecció és recomenable instal•lar unes plaques solars a la teulada de la casa.
Això que he escrit abans és el decàleg sobre l’energia! M’he oblidat de posar-hi el títol.
Decàleg:
– Mentre et rentes les dents o t’enssabones les mans, tenca l’aixata!
– Abans de comprar un aparell electrònic, pensa bé si el necessites.
– A l’hivern quan tenim la calefacció enjegada, tancar les portes i finestres.
– A l’estiu si tenim calor obrir les finestres o portes, en lloc d’ enjegar el ventilador.
Decàleg:
– Apagar els llums quan surtim d’una habitació, de dia aprofitar la llum solar i no encendre el llum.